14 Αυγούστου, 2013

Οι αδίστακτοι κομμουνιστές που παίρνουν τα σπίτια του λαού!

 Κόντρα σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις

Τη συγκέντρωση μικρής ακίνητης περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια έρχονται να υπηρετήσουν οι μεθοδεύσεις της συγκυβέρνησης και γύρω από την έναρξη των πλειστηριασμών ακόμη για την πρώτη και κύρια κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Η επίθεση, που σε αυτή τη φάση κλιμακώνεται με αφορμή τα «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες ενισχύεται από τη φοροεπιδρομή απέναντι στη λαϊκή στέγη και στη μικρή ακίνητη περιουσία. Η «σταδιακή έναρξη» των πλειστηριασμών προδιαγράφεται από τους κυβερνητικούς παράγοντες για το Γενάρη του 2014. Αφορά σε δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με την ανεργία, τη διάλυση μισθών και συντάξεων, τους ασήκωτους φόρους και τα βαριά χαράτσια, με τις απειλές των κατασχέσεων και από την πλευρά του φοροεισπρακτικού μηχανισμού για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στη Εφορία. Με το νέο μέτρο καταργείται η ισχύουσα σήμερα προστασία για την πρώτη και κύρια κατοικία. Η «σταδιακή» εφαρμογή, καθώς και τα λεγόμενα «κοινωνικά κριτήρια», που προβάλλονται από κυβερνητικούς παράγοντες, δεν πρέπει να ξεγελάσουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με την προστασία και το συλλογικό συμφέρον των τραπεζών, αφού το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών, σε σύντομο διάστημα, θα έριχνε απότομα τις τιμές των ακινήτων, θα προκαλούσε νέες επισφάλειες στους τραπεζίτες.

Παράπλευρος στόχος είναι να βγάλουν στο σφυρί χιλιάδες κατοικίες σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές τιμές (ισχύουν από το 2007) προκειμένου να τονωθεί η αγορά των ακινήτων και μέσω αυτής τα φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Συγκυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί (ΕΕ - ΔΝΤ) θεωρούν την παρεχόμενη προστασία ως μέτρο «στρέβλωσης της αγοράς», αντικίνητρο για τους τραπεζίτες και εμπόδιο για την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους. Με τον «μπαμπούλα» των κατασχέσεων, επιχειρούν να στριμώξουν οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά στέλνοντάς τα στα γκισέ των τραπεζών που μόλις πρόσφατα «ανακεφαλαιοποιήθηκαν» με τον προβλεπόμενο πακτωλό των διακρατικών ενισχύσεων. Ασύλληπτα είναι τα ποσά που απέσπασε το τραπεζικό κεφάλαιο από την απογείωση των στεγαστικών δανείων, τα οποία από 11,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2000 διογκώθηκαν και διαμορφώνονται σήμερα στα 75 δισ. ευρώ. Από αυτά περί τα 16 δισ. εμφανίζονται στα «κόκκινα δάνεια» στην κατηγορία των στεγαστικών. Η «θηλιά» γύρω από τη μικρή ιδιοκτησία σφίγγει με το προδιαγραφόμενο, επίσης από το 2014, λεγόμενο ενιαίο τέλος ακινήτων, με την επέκταση του χαρατσιού που ισχύει σήμερα για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, σε εδαφικές γεωργικές εκτάσεις, οικόπεδα κ.ά. Ανάγλυφα προκύπτουν οι στοχεύσεις του κεφαλαίου, για τη συγκέντρωση ακίνητης περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Κάθε άλλο παρά τυχαία έρχονται και οι επισημάνσεις τους σχετικά με το «υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης» που καταγράφεται στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλα κράτη της ΕΕ.

Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να σηκώσουν το μπόι στις κάθε είδους ορέξεις της συγκυβέρνησης, των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ), των μονοπωλίων. Και μπορούμε και πρέπει να τους εμποδίσουμε, να αναπτύξουμε οργανωμένο κίνημα αντίστασης και λαϊκής ανυπακοής, που να αντιστοιχεί στη σημερινή κατάσταση, που να απαντά στο μέγεθος του πλήγματος που ετοιμάζονται να επιφέρουν. Κανένας μόνος του στις ορέξεις της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Μπορούμε να τους σταματήσουμε μέσα από το χτίσιμο και την ανάπτυξη της Λαϊκής Συμμαχίας! Ετοιμότητα, επαγρύπνηση, αλληλεγγύη στην πράξη, κόντρα στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς