27 Αυγούστου, 2013

Ρωσία - Κίνα - Ιράν: Η επέμβαση στη Συρία θα έχει οδυνηρές συνέπειες για την περιοχή

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν στην προετοιμαζόμενη άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Ρωσία: Καταστροφικές συνέπειες σε όλη την περιοχή από μια στρατιωτική επέμβαση

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να επιδείξουν «σύνεση» στη Συρία, υπογραμμίζοντας πως μια στρατιωτική επέμβαση θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

«Οι απόπειρες που έχουν στόχο να παρακαμφθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ), να δημιουργηθούν για άλλη μια φορά τεχνητά και αβάσιμα προσχήματα για μια στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή θα δημιουργήσουν νέα βάσανα στη Συρία και θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Καλούμε τους Αμερικανούς συναδέλφους μας και όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να επιδείξουν σύνεση, να επιδείξουν αυστηρό σεβασμό του διεθνούς δικαίου, βασισμένο πριν απ' όλα στις θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το ρωσικό υπουργείο υπογραμμίζει επίσης τη «σοβαρή απογοήτευσή του» από την απόφαση των ΗΠΑ να αναβάλουν μια συνάντηση με τη Ρωσία στη Χάγη με θέμα τη συριακή κρίση.


Η συνάντηση αυτή επρόκειτο να είναι αφιερωμένη στη διοργάνωση μιας διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία «με στόχο να μπει γρήγορα ένα τέλος στη βία και να αρχίσει η διαδικασία μιας πολιτικής διευθέτησης της σύγκρουσης», εξηγεί το ρωσικό υπουργείο.

«Η αμερικανική απόφαση να αναβληθεί η συνάντηση στη Χάγη στέλνει ένα αντίθετο σήμα στην (συριακή) αντιπολίτευση, καθώς την ενθαρρύνει να επιδείξει αδιαλλαξία, προβλέποντας ότι θα πραγματοποιηθεί μια ισχυρή εξωτερική επέμβαση», προσθέτει η ίδια πηγή.

Κίνα: Επικίνδυνη και ανεύθυνη μια επίθεση στη Συρία

Μία επίθεση στη Συρία θα ήταν επικίνδυνη και ανεύθυνη και ο κόσμος οφείλει να θυμηθεί ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ξεκίνησε από τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής που αποδείχθηκε ότι ήταν αναληθείς, αναφέρεται σε σχόλιο που μεταδόθηκε από το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα».

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, τα σχόλια του οποίου δεν έχουν τη βαρύτητα των επισήμων δηλώσεων, αλλά απηχούν τις απόψεις της κινεζικής ηγεσίας, οι δυτικές χώρες «σπεύδουν» να υιοθετήσουν συμπεράσματα σχετικά με το ποια πλευρά έκανε χρήση χημικών όπλων πριν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ολοκληρώσουν τις έρευνές τους.

«Αυτή η ρητορική, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ενίσχυση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της, σημαίνει ότι έχουν βάλει το δάκτυλο στη σκανδάλη και θα πυροβολήσουν ακόμη και χωρίς την εντολή του ΟΗΕ», αναφέρεται στο σχόλιο του πρακτορείου «Νέα Κίνα».

Το Πεκίνο έχει καλέσει όλες τις πλευρές να μην προκαταλάβουν τα συμπεράσματα της έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων και να επιδείξουν ηρεμία ως προς την εκτόξευση κατηγοριών.

«Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες με ανάλογες θέσεις να απόσχουν από εσπευσμένα πολεμικά εγχειρήματα και να αφήσουν τα Ηνωμένα Έθνη να παίξουν το ρόλο τους στον προσδιορισμό της προσήκουσας στάσης», αναφέρεται στο σχόλιο του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων.

Ιράν: Υπάρχουν αποδείξεις για χρήση χημικών από τους Σύρους αντικαθεστωτικούς

Στην Τεχεράνη, ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν, που βρίσκεται στην ιρανική πρωτεύουσα, ότι «η χρήση στρατιωτικών μέσων θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τη Συρία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή».

Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχουν «αποδείξεις» για την ευθύνη των Σύρων ένοπλων αντικαθεστωτικών στην επίθεση με χημικά όπλα και ότι αυτές παρουσιάσθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τη Ρωσία.

Υπενθυμίζοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι «εύθραυστη», απηύθυνε έκκληση για την επίδειξη «σωφροσύνης» τόσο εκ μέρους των ΗΠΑ, όσο και ευρωπαϊκών χωρών, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη χρήση στρατιωτικής βίας.