25 Αυγούστου, 2013

Η πείρα της Αργεντινής διδάσκει. Kαιι ο Μαραντόνα επίσης!

Εφετικό δικαστήριο των ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη, απέρριψε, την Παρασκευή, την έφεση της Αργεντινής κατά προηγούμενης απόφασης, σύμφωνα με την οποία η χώρα πρέπει να καταβάλει 1,33 δισ. δολάρια σε ομολογιούχους που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους της, η οποία έγινε το 2001. Η υπόθεση περνάει τώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το «Ρόιτερς». Η απόφαση του εφετικού δικαστηρίου αποτελεί σημαντική νίκη για τα hedge funds της «Elliott Management LLC's» και την «Aurelius Capital Management», που δε συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους, μετά την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Αργεντινής. 


Σύμφωνα με το δικαστήριο, η απόφαση που εξέδωσε «δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να κρατά την Αργεντινή στη συμβατική της υποχρέωση της ίσης μεταχείρισης» των δανειστών της. Θυμίζουμε ότι όταν βρισκόταν σε εξέλιξη το αργεντίνικο PSI, ο τότε υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωνε: «Νικήσαμε όλους εκείνους που στοιχημάτιζαν εναντίον της Αργεντινής. Λύσαμε τις πιο επείγουσες ανάγκες μας και τώρα προχωρούμε μπροστά για το πιο σημαντικό: Ανάπτυξη στην οικονομία της Αργεντινής» («The New York Times», 5/6/2001). 

Την ίδια ώρα ανακοίνωνε ένα νέο πρόγραμμα με φοροεπιδρομή και περικοπές, με διακηρυγμένο στόχο να επιτύχει η χώρα «μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα» και, πολύ σύντομα, «πρωτογενές πλεόνασμα». Τελικά, όπως έδειξαν οι εξελίξεις, ο μόνος που δεν κέρδισε τίποτα από τα «κουρέματα» και τη διαχείριση της κρίσης στην Αργεντινή είναι ο λαός, ο οποίος πλήρωσε τον ενδοαστικό συμβιβασμό για το «κούρεμα» με νέα μέτρα και τώρα θα πληρώσει από πάνω και τους δανειστές που δε συμμετείχαν «εθελοντικά» στο PSI. Καλό είναι ο λαός να παίρνει υπόψη του την πείρα από την Αργεντινή, όταν ακούει δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι ένα άλλο μείγμα διαχείρισης θα τον σώσει και ότι το «κούρεμα» γίνεται για το συμφέρον του λαού και φέρνουν ως παράδειγμα την Αργεντινή.