02 Σεπτεμβρίου, 2013

Ζήτω το πρωτογενές πλεόνασμα! Σε αγαπάμε πρωτογενές πλεόνασμα! Ω πλεόνασμα!

Να φορτώσει στο λαό τις προσδοκίες και τις επιδιώξεις των αστών για ελάφρυνση του κρατικού χρέους και αλλαγή του μείγματος διαχείρισης της κρίσης, επιχειρεί η συγκυβέρνηση, με αφορμή τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για τα εμφανιζόμενα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού. Ειδικότερα, στο 7μηνο (Γενάρης - Ιούλης 2013) καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας δήλωσε σχετικά ότι το γεγονός αυτό θα «δώσει διαπραγματευτική δύναμη στη χώρα, θα ενεργοποιήσει τις κοινοτικές δεσμεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και θα προσδώσει βαθμούς ελευθερίας για εμπλουτισμό του μείγματος οικονομικής πολιτικής και συντεταγμένη έξοδο από την αυστηρή λιτότητα, διανέμοντας κοινωνικό μέρισμα». Ο κυβερνητικός εμπαιγμός έχει συνέχεια, με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με τον ισχυρισμό ότι εξετάζονται τρόποι «ελάφρυνσης» των νοικοκυριών.

Το εμφανιζόμενο πρωτογενές πλεόνασμα οφείλεται σε πρόσθετα μέτρα διάλυσης των δαπανών, σε συνέχεια της καρατόμησης των κονδυλίων που είχαν προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα:

Στη μη καταβολή πολυτεκνικών επιδομάτων συνολικού ύψους 220 εκατ. ευρώ.
Στη μη πληρωμή καταναλωτικών δαπανών ύψους τουλάχιστον 475 εκατ. ευρώ.
Στη μη καταβολή δαπανών που είχαν προβλεφθεί να εκταμιευτούν για δημόσιες επενδύσεις.
Στη μη καταβολή οφειλόμενων επιστροφών φόρου συνολικού ύψους 663 εκατ. ευρώ.
Συνυπολογίστηκαν και έσοδα 1,5 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο κονδύλι αφορά σε λογιστικές εγγραφές από τις δοσοληψίες με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα έσοδα αυτά δεν παίρνονται υπόψη στην αξιολόγηση της τρόικας, η οποία το υπολογίζει με διαφορετικό τρόπο.
Η διαμόρφωση «πρωτογενούς πλεονάσματος» σημαίνει ότι τα κρατικά έσοδα θα είναι περισσότερα από τις δαπάνες, στις οποίες όμως δεν υπολογίζονται ούτε οι τόκοι για τα δάνεια, ούτε βέβαια τα χρεολύσια του κρατικού χρέους. Από το 2014 προβλέπεται η διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων, στο 1,5% του ΑΕΠ, στο 3% για το 2015 και στο 4,5% για το 2016.

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιο για το πρωτογενές πλεόνασμα και τα σενάρια διαχείρισης του χρέους, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Τόσο η ελάφρυνση χρέους, που υπόσχεται η κυβέρνηση μέσω της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, όσο και το νέο "κούρεμα" που διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δε θα ανακόψουν την πορεία χρεοκοπίας του λαού, στην οποία οδηγεί η πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου. Φιλολαϊκή διέξοδος από το φαύλο κύκλο της κρίσης, του νέου δανεισμού και της υπερχρέωσης του κράτους, δεν μπορεί να δοθεί εντός των τειχών της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Ο λαός πρέπει και μπορεί να βγει αγωνιστικά στο προσκήνιο, απαιτώντας μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με εργατική - λαϊκή εξουσία».