24 Νοεμβρίου, 2013

Τιμή μας, η τιμή του κόμματος!

Γιατί η ηθική μας χτίστηκε με ηρωικές πράξεις
Τις προηγούμενες μέρες, δημοσιεύτηκαν άρθρα και ρεπορτάζ σε εφημερίδες και διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο, που αναπαράγουν μια σειρά από ισχυρισμούς, μισές αλήθειες και ψέματα, στην πλειοψηφία τους υστερόβουλα και συκοφαντικά, με αφορμή ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του «Ριζοσπάστη» ως οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ, τη σχέση της εφημερίδας με τα μέλη του Κόμματος, που εργάζονται ή εργάζονταν σε αυτήν το προηγούμενο διάστημα. Γίνεται προσπάθεια να συκοφαντηθεί συνολικά το Κόμμα, οι εσωκομματικές διαδικασίες συλλογικής συζήτησης και αποφάσεων. 

Δε θα μπούμε στον πειρασμό να τους απαντήσουμε ότι δε μιλάνε για «σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου». Δεν έχουμε τίποτα να απαντήσουμε σε όσους πάνε να πάρουν δήθεν «υπό την προστασία τους» εργαζόμενους ή πρώην εργαζόμενους του «Ριζοσπάστη», την ίδια ώρα που χρόνια τώρα δεν έχουν πει κουβέντα για τις χιλιάδες απολύσεις στον Τύπο, στα δικά τους ΜΜΕ και θεωρούν ότι «έπιασαν λαβράκι» με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΚΚΕ στα κομματικά του Μέσα, συνολικά στη δραστηριότητά του. Απλά, οι κομμουνιστές, οι άνθρωποι καλής θέλησης, που μας γνωρίζουν καλά, ας τους γυρίσουν την πλάτη. Μαθημένα τα βουνά απ' τα χιόνια.

Θέλουμε, λοιπόν, να διευκρινίσουμε, για μια ακόμη φορά, ορισμένα ζητήματα, απευθυνόμενοι σε όλους όσοι είναι κομμουνιστές, πονάνε την υπόθεση του κομμουνιστικού κινήματος, την πορεία του, ενδιαφέρονται για την ενίσχυσή του, εκτιμούν τον αναντικατάστατο ρόλο του σήμερα και αύριο:

Η σχέση του κομματικού μέλους με το ΚΚΕ είναι υπόθεση τόσο ατομική όσο και συλλογική στο πλαίσιο της ίδιας της λειτουργίας και του Καταστατικού του Κόμματος. Δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από διάφορους τρίτους, που αποσκοπούν να παρέμβουν στις εσωτερικές διαδικασίες και συζητήσεις στο Κόμμα, με σκοπό να το χτυπήσουν, να αμφισβητήσουν την ιστορική του διαδρομή, να πλήξουν την πολιτική του γραμμή. Στα άλλα κόμματα, στα αστικά κόμματα, συνηθίζεται η αστική τάξη, διάφορα τμήματά της, να παρεμβαίνουν άμεσα με διάφορες ομάδες και στελέχη στο εσωτερικό τους. Πολύ απλά γιατί είναι κόμματα αστικά. Είναι στη φύση τους τέτοιες διαδικασίες. Αυτή η λειτουργία δεν αφορά όμως το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ δεν άνοιξε ποτέ, ούτε πρόκειται να ανοίξει σήμερα, διάλογο με τον ταξικό αντίπαλο για ζητήματα που αφορούν εσωκομματικές διαδικασίες. Οι γνώμες των μελών και στελεχών του ΚΚΕ για διάφορα ζητήματα αφορούν την ίδια τη λειτουργία του Κόμματος και κανέναν άλλον. Δεν πρόκειται να δώσουμε στη δημοσιότητα στοιχεία όποιων εσωκομματικών συζητήσεων, που αφορούν αποκλειστικά και μόνο το ΚΚΕ, τις ΚΟΒ και τα μέλη του.

Η κάθε συζήτηση και προβληματισμός που γίνεται μέσα στο Κόμμα, για να παρθούν οι όσο το δυνατόν σωστότερες αποφάσεις που θα υπηρετούν τους σκοπούς ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ, δηλαδή την υπεράσπιση του δίκαιου των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, την οργάνωση της πάλης τους, για την πορεία της ταξικής πάλης, των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων, όσο και για προγραμματικά ζητήματα για την τελική ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, κάποια στιγμή ολοκληρώνεται, καταλήγει σε συγκεκριμένες αποφάσεις - κατευθύνσεις. Τότε, ανεξάρτητα από το ποιος συμφώνησε ή ποιος διαφώνησε, ποιος ισχυρίστηκε το ένα, ποιος το άλλο, ο καθένας, το κάθε κομματικό μέλος και στέλεχος του Κόμματος κρίνεται από τη στάση του απέναντι στην κομματική λειτουργία και στην προσπάθεια υλοποίησης των αποφάσεων. Στην υλοποίησή της κρίνεται, αναμφίβολα, και το αν μια απόφαση είναι σωστή ή λάθος.

Πρέπει να πονηρευτούμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κόμμα γίνεται στόχος μιας τέτοιας επίθεσης. Γνωρίζουμε ότι δρούμε σε συνθήκες που ο ταξικός αντίπαλος περιμένει κάθε ευκαιρία, περιμένει στη «γωνία» για να χτυπήσει το Κόμμα. Δεν παραιτείται ποτέ από αυτόν το σκοπό. Χρειάζεται, λοιπόν, επαγρύπνηση, υπεράσπιση των καταστατικών αρχών λειτουργίας του Κόμματος, από όλους μας