12 Ιουλίου, 2015

Συνέντευξη Αλέκας Παπαρήγα!

Πριν 3 χρόνια ακριβώς. 
Για φαντάσου!
Τα 3 χρόνια πριν σημαίνει πως οι μετέπειτα εξελίξεις όπως η πρόσδεση του ΣΥΡΙΖΑ πιο σφιχτά στην Αμερική, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης οι άλλες πολιτικές εξελίξεις, δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα όταν δίνει τη συνέντευξη η Αλέκα Παπαρήγα!


-- Ανεξάρτητα του τι λέτε προεκλογικά, μετεκλογικά μπορεί να μετατοπιστείτε από αυτή τη θέση σας, διότι θα υπάρχει και πίεση και από κόσμο της αριστεράς που θα σας σπρώχνει, θα σας ωθεί προς τη δημιουργία μιας αριστερής κυβέρνησης.

-- Αυτό μου θυμίζει αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι την άλλη μέρα από τις εκλογές θα πάει να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη και αν του πουν όχι, τότε θα διαπραγματευτεί ο ελληνικός λαός. Είναι αστείο πράγμα.

-- Είπε ο κ. Τσίπρας προχτές, δεν είπε αυτό κ. Παπαρήγα και με συγχωρείτε πολύ, είπε ότι η πρώτη πράξη που θα κάνει θα είναι να ακυρώσει το μνημόνιο και να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση. Αυτό είπε ο κύριος Τσίπρας προχτές. Δεν ξέρω αν θα το κάνει ή όχι, αυτό είπε πάντως.

-- Τίποτα δεν πρόκειται να κάνει από αυτά.

-- Συνεπώς η επιφύλαξη είναι τι; Οτι αυτά τα λέει δε θα τα κάνει ή ότι αυτά που λέει μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στον τόπο;

-- Η όλη γραμμή πλεύσης του είναι φαινομενικά αντιφατική. Λέει π.χ. «θα καταγγείλω το μνημόνιο, τους εφαρμοστικούς νόμους, και μετά θα πάω να διαπραγματευτώ τη δανειακή σύμβαση». Μα η δανειακή σύμβαση εμπεριέχει δεσμεύσεις για την εφαρμογή του μνημονίου και μάλιστα η χορήγηση των δόσεων του δανείου...
-- Εξαρτάται από την εφαρμογή του προγράμματος.

-- ...και πού θα κατανεμηθούν. Δεν έχει μόνο την υποχρέωση να εφαρμόσει γενικά το μνημόνιο, αλλά και τις δόσεις που θα πάρεις πού θα τις τοποθετήσεις. Το δεύτερο, για εμάς είναι και το πιο τρομερό και επικίνδυνο. Παρακολούθησα το πρώτο μέρος του δελτίου ειδήσεων, το οποίο ήταν πολύ σημαντικό αυτό που είπατε και νομίζω ότι μεταδίδεται από όλα τα μέσα ενημέρωσης και τα ευρωπαϊκά: Υπάρχει σαφής πρόβλεψη ενδεχομένου να βαθύνει η κρίση στην Ευρωζώνη. Και οι αδύναμοι κρίκοι δεν είναι τόσο η Ελλάδα, κατά τη γνώμη μας, όσο η Ισπανία και η Ιταλία.

Οταν μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει «αποκλείεται να μας βγάλουν από την Ευρωζώνη, αποκλείεται να πτωχεύσουμε διότι θα καταστραφεί όλη η οικουμένη, μέχρι και οι ΗΠΑ». Καλά, ή αφέλεια υπάρχει ή συνειδητή εξαπάτηση του κόσμου. Να δεχτώ τόση αφέλεια; Είναι δυνατό να πιστεύουμε ότι θα κάνει τούμπα η Ευρωζώνη, η ΕΕ από τις δεσμεύσεις που ζητάει, μόνο και μόνο γιατί θα καταστραφεί από την οικονομία της Ελλάδας; Η Ισπανία μάλιστα, που έχει επενδύσεις και στη Λ. Αμερική και στις ΗΠΑ. Και πέστε μου...

-- Να σας ρωτήσω κάτι; Επειδή αναφερθήκατε πριν σε έναν κόσμο, ο οποίος μπορεί να έχει ψηφίσει στον παρελθόν το Κομμουνιστικό Κόμμα και τώρα κοιτάζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ...

-- Πιάνεται από τα μαλλιά του...

-- Ας πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει πρώτο κόμμα, του λείπουν δέκα δεκαπέντε έδρες για να έχει πλειοψηφία και πει στο Κομμουνιστικό Κόμμα, και τις έχετε εσείς αυτές τις δεκαπέντε έδρες εννοώ, και σας πει δώστε μας αυτές τις δεκαπέντε έδρες να κάνουμε κυβέρνηση για να καταργήσουμε το μνημόνιο. Πώς θα απαντήσετε; Γιατί θα πείτε δεν δίνω, δεν έρχομαι κι εγώ, δεν προσέρχομαι με δεκαπέντε βουλευτές να καταργήσουμε το μνημόνιο;

-- Καταργείς το μνημόνιο και μετά τι; Διότι το «μετά τι;» που έχουμε δει στο πρόγραμμά του - και μάλιστα αύριο θα κάνουμε και μια πιο ολοκληρωμένη κριτική σε συνδυασμό με τις δικές μας θέσεις -, το «μετά τι;» δεν έχει σημασία; Διότι, θα καταργήσει το μνημόνιο και θα υπογράψει νέο μνημόνιο. Οταν πάει να διαπραγματευτεί τη δανειακή σύμβαση, θα υπογράψει νέο μνημόνιο. Δε θα του δώσουν π.χ., - ούτε στη ΝΔ, ούτε στο ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν είναι και καλύτερη η ΝΔ -, δε θα του δώσουν, ακόμα και το ΕΣΠΑ για να εκταμιεύσουν θα πρέπει να υπογράψει μνημόνια επί μνημονίων. Αυτά που λέει στο πρόγραμμά του όχι μόνο δε θα τα εφαρμόσει, αλλά κατά τη γνώμη μας δε συνιστούν καν αριστερή πολιτική. Είναι μια πολιτική διαχείρισης της κρίσης.

-- Εχετε πει πρόσφατα σε δηλώσεις σας, έχετε διατυπώσει μάλλον το φόβο, ότι η Ελλάδα κινδυνεύει από άτακτη χρεοκοπία και μάλιστα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

-- 'Η «κούρεμα» 80% - 90% με μνημόνια πάλι. Εχετε δει «κούρεμα» χωρίς μνημόνια;

-- Τι θα συμβεί για να οδηγηθεί η χώρα σε άτακτη χρεοκοπία;

-- Κυρίως οφείλεται στο γεγονός ότι η Ισπανία και η Ιταλία απειλούν συνολικά την Ευρωζώνη και η κρίση θα είναι βαθύτερη, δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Γιατί μη νομίζετε ότι μόνο η Ελλάδα θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα, αλλά είναι η βαθύτερη κατάσταση. Και όταν αυτή τη στιγμή η Ολλανδία αρχίζει και κουτσαίνει και η Γερμανία τι ρυθμό ανάπτυξης έχει; Οι εξαγωγές της θα αρχίσουν να μειώνονται. Είναι εντελώς εξωστρεφής η γερμανική οικονομία ή περισσότερο εξωστρεφής και δεν ξέρουμε πώς θα είναι η κατάσταση.

Η περιοχή μας, εν τω μεταξύ, αν γίνει κάποια σύγκρουση, κάποια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και στο Ιράν, έχουμε αναρωτηθεί τι θα γίνει; Δε θα έχει και οικονομικές συνέπειες στην Ελλάδα, για να μην πω και άλλες; Δεν μπορείς να πεις ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς ή μια κυβέρνηση του κου Σαμαρά θα αντιμετωπίσει όλα τα πράγματα με κάποιες καλύτερες διαπραγματεύσεις, ποιος είναι ο πιο έμπειρος και ώριμος διαπραγματευτής. Δεν είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης, είναι ζήτημα στρατηγικής.

Και από αυτήν την άποψη, λέμε αντικειμενικά ωριμάζει η αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ, σε συνδυασμό βέβαια με ριζικά μέτρα μέσα στην Ελλάδα. Οντως, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν το έχει επιλέξει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει ο λαός να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Πρέπει να περισώσει ό,τι μπορεί. Είδατε τι γίνεται με τα φάρμακα; Πού θα πάμε; Ζήτουλες τελικά θα γίνουμε στην Ευρώπη;