12 Οκτωβρίου, 2015

Βιταλ-ιάδα

41 και δεν πρόσεξες..
Διάβασα μια σχετική έκταση που πήρε μέσα από διάφορα blogs το συμβάν με τη Βιτάλη στο 41ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και κυρίως είδα τα σχόλια στο blog του σφυροδρέπανου (μπράβο κουράγιο να υπάρχουν σχόλια..Εδώ blog δε μπορούμε να κρατήσουμε)!

Ένα πρώτο που δε μπορεί να κατηγορηθεί η ΚΝΕ είναι πως ΔΕ ζητά πιστοποιητικό ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ φρονημάτων. Αν ζητούσε η Βιτάλη δε θα ήταν καν στο φετινό Φεστιβάλ. Νομίζω καταλαβαινόμαστε.. Επιπλέον δε θα ήταν στο πρόγραμμα η πλειοψηφία των προβεβλημένων καλλιτεχνών, διότι πολλοί από αυτούς έχουν κάνει μικρές και μεγάλες κουτσουκέλες σύμφωνα με τα πολιτικά στάνταρ του ΚΚΕ.

Δεύτερον, το μικρόφωνο ειδικά στην κεντρική σκηνή δεν είναι αυτονομημένη χρέωση που αρχίζει και τελειώνει στον εκάστοτε που μιλάει. Και επίσης στο φεστιβάλ όπως και στην αντίληψη συνολικά περί χρεώσεων δεν υπάρχουν καλές και κακές χρεώσεις, γκλαμουράτες ή μη! Και ο ψήστης στο Φεστιβάλ έχει τον απόλυτο σεβασμό όλων μας. Και όποιος έχει περάσει από την ΚΝΕ καταλαβαίνει το παραπάνω..

Ευτυχώς ή δυστυχώς εκείνη τη στιγμή άκουγα τα μισά που έλεγε η Βιτάλη. Η απάντηση δια μικροφώνου ήταν επιβεβλημένη για τον εξής απλό λόγο. Από την κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και με κοινό που δεν είναι όλοι κομμουνιστές, έγινε από καλλιτέχνη σαφής πολιτική αναφορά και ειπώθηκε σαφές πολιτικό σχόλιο σε ζήτημα στρατηγικού χαρακτήρα όσον αφορά το ΚΚΕ. Δεν είναι μόνο η ανοχή στον ΣΥΡΙΖΑ και η 2η ευκαιρία, δεν είναι μόνο το 3ο μνημόνιο και η επιπρόσθετη εξαθλίωση που φέρνει αλλά κυρίως είναι η συμμετοχή/στήριξη σε αστικές κυβερνήσεις..

Αν δεν υπήρχε έστω και αυτή η απαραίτητη απάντηση από το μικρόφωνο, θα μπορούσαν πολλά μέλη, φίλοι, οπαδοί να κατηγορήσουν την ΚΝΕ για ανοχή σε τέτοια ξεφτιλίκια ή ακόμα και για σχέδιο. Και δεν έχουν περάσει και δεκάδες χρόνια από ένα άλλο φεστιβάλ της ΚΝΕ που ο κόσμος από κάτω άκουγε παγωμένος.. Και παράλληλα με το μούδιασμα από κάτω υπήρξαν και γιούχες. Και από κάτω δε βρίσκεται μια ΚΟΒ για να υπάρχει πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση αλλά πλήθος.

Για τη Βιτάλη δε θέλω να σχολιάσω. Μεγάλη εκτίμηση στη φωνή της (κάποτε) και τίποτα παραπάνω.. Ούτε χρειάζεται να την κάνεις ήρωα ξαφνικά ούτε διαδικτυακό στρίμωγμα.

Όμως η ατάκα "κάποιοι έρχονται αλλά δε σέβονται.." ήταν επιβεβλημένη. Διότι η ΚΝΕ και το ΚΚΕ όλα αυτά τα 41 χρόνια δε ζητούσαν με το ζόρι ευχαριστίες, πολιτικές ατάκες ή παραγωγή κομματικής ντόπας υπέρ του ΚΚΕ από τους καλλιτέχνες. Αλλά όχι και να γινόμαστε ακροατές άλλης πολιτικής γραμμής μέσα στο Φεστιβάλ και από την κεντρική εξέδρα.. Πάει πολύ! Και για αυτά δεν υπάρχει "δεν ήξερα, δεν κατάλαβα".

Και φυσικά δε φτάνουμε και στο άλλο άκρο για να λέμε "ποια Βιτάλη τώρα" και "μαστούρα" και άλλα αντίστοιχα... Η Βιτάλη έχει τιμήσει και έχει τιμηθεί με τη συμμετοχή της στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Και αυτό δε μπορεί κανείς να το προσπεράσει. Άλλοι καλλιτέχνες (ονόματα δε λέμε) ανδρώθηκαν σε Φεστιβάλ, έγιναν γνωστοί και πρώτες φίρμες και σήμερα είναι απόντες. Όμως η Βιτάλη διέπραξε ασυγχώρητο φάουλ συμπεριφοράς.

Και η ΚΝΕ και το ΚΚΕ δεν είναι χάπατα για να τα καταπίνουν όλα..

Και πολύ έκταση πήρε!