05 Νοεμβρίου, 2012

ΚΟΙΝΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ «ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ


Οι εργαζόμενοι των ΗΠΑ να απορρίψουν τη θεωρία του «λιγότερου κακού»
Η κοινή τοποθέτηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που συμμετέχουν στο περιοδικό της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» αναφέρει: «Ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ (6 Νοέμβρη), μιας χώρας που κατέχει κορυφαία θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις (ΝΑΤΟ, ΔΝΤ, ΠΤ κτλ.), τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα που υπογράφουμε δηλώνουμε τα εξής:

«Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού σηματοδοτεί τις εκλογές: απαξίωση της εργατικής δύναμης, ανεργία, πτώση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής τάξης και των μεταναστών, άνοδος του ρατσιστικού λόγου και των επιθέσεων και επικίνδυνη τάση για πόλεμο.

Ανάμεσα στους υποψήφιους του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τον Ομπάμα και το Ρόμνεϊ, εκφράζονται ενδομονοπωλιακές διαφορές και αντιθέσεις στη διαχείριση του καπιταλισμού και της κρίσης αλλά κανείς από αυτούς δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για την εργατική τάξη και τα μεσαία στρώματα. Και οι δύο έχουν τη στήριξη μονοπωλιακών ομίλων. Η αντικομμουνιστική επίθεση του ρεπουμπλικάνου υποψήφιου ενάντια στο δημοκρατικό δεν εκφράζει τίποτα περισσότερο από μια λαϊκίστικη δημαγωγική έκκληση στην αντιδραστική και συντηρητική ψήφο. Ωστόσο, προκαλεί σύγχυση εισάγοντας τη φιλελεύθερη θέση του "μικρότερου κακού".
Κατά τη παραμονή του Ομπάμα στο Λευκό Οίκο τα μονοπώλια επωφελήθηκαν από τα πακέτα διάσωσης για να αποφευχθεί η πτώχευση, με επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, όχι μόνο με την εξαθλίωση και την ανεργία, αλλά και με τη χρήση των δημόσιων πόρων εις βάρος των επιδομάτων, των συντάξεων, της υγειονομικής περίθαλψης, των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι όποιες διαφορές μεταξύ Ομπάμα και Ρόμνεϊ δεν πρέπει να οδηγούν τους Αμερικανούς εργαζόμενους στο ψεύτικο δίλημμα να διαλέξουν το μικρότερο κακό. Η ρητορική των διαφορών μεταξύ στου γίνεται σκόνη μπροστά στα γεγονότα.

Ο Ομπάμπα, ο κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, συνεχίζει την πολιτική του πολέμου στη Μέση Ανατολή, τη στρατιωτική επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την αναδιοργάνωση της λεηλασίας των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας από τα μονοπώλια. Συνεχίζοντας τα του προκατόχου του Μπους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, συνέχισε τη στρατιωτική επιθετικότητα στη Λιβύη και στη Συρία και τώρα αποσταθεροποιεί σοβαρά την παγκόσμια ειρήνη με τα σχέδια κατά του Ιράν. Στη Λατινική Αμερική, η Ονδούρα και η Παραγουάη αποτελούν σημάδια επιστροφής στα αντιδημοκρατικά πραξικοπήματα. Επιβεβαίωσε τους δεσμούς με την ισραηλινή κυβέρνηση ενάντια στα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού. Διατηρεί το εγκληματικό εμπάργκο ενάντια στην Κούβα και την παράνομη στρατιωτική βάση του Γκουαντανάμο όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στο εσωτερικό των ΗΠΑ η πολιτική Ομπάμα γύρω από το πολυδιαφημισμένο Medicare ουσιαστικά άνοιξε νέα πεδία επιχειρηματικής εκμετάλλευσης της Υγείας και κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους όπως δείχνει και η πρόσφατη εξαγορά της Amerigroup Corp. από την WellPoint, ενώ περικοπές ψαλιδίζουν τις όποιες στοιχειώδεις παροχές στα φτωχότερα στρώματα. Η συνεχής επίθεση στην Πρόνοια και η στάση απέναντι στους μετανάστες εργάτες είναι στοιχεία που μας επιτρέπουν να διαβεβαιώσουμε ότι επρόκειτο για μάταιες εκλογικές υποσχέσεις προκειμένου να προσελκύσουν τους φιλελεύθερους ψηφοφόρους στους οποίους δυστυχώς εντάχθηκαν ταξικές δυνάμεις.

Θα πρέπει να καταγγελθεί το γεγονός ότι η εξουσία των αμερικάνικων μονοπωλίων, το κράτος των ΗΠΑ, δεν αφήνει χώρο στο δημοκρατικό τους προσωπείο για εκπροσώπους των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Είναι πολύ αρνητικό το ότι δεν εκφράζεται η αυτόνομη και ανεξάρτητη θέση της εργατικής τάξης των ΗΠΑ.

Ο ταξικός χαρακτήρας των δύο κομμάτων τα υποχρεώνει μπροστά στην καπιταλιστική κρίση να ετοιμάσουν ένα πρόγραμμα με περισσότερες επιθέσεις ενάντια στην εργατική τάξη, τον αμερικάνικο λαό και τους λαούς όλου του κόσμου. Θεωρούμε ότι πρέπει να απορριφθεί το ψεύτικο δίλημμα της αποφυγής της νίκης της "ακροδεξιάς" με τη στήριξη του "λιγότερο δεξιού". Οποιος και αν κερδίσει, κερδίζουν τα μονοπώλια και δεν πρέπει να σπέρνονται αυταπάτες στην εργατική τάξη των ΗΠΑ. Αντίθετα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων το περιεχόμενο της επόμενης κυβέρνησης πρέπει να προετοιμάζεται η πάλη ενάντια σε όλες τις άγριες επιθέσεις, μια πάλη ενάντια στις θυσίες που θα επιδιώξουν να επιβάλουν τα μονοπώλια, μια αντιπαράθεση που θα πρέπει να ξεκινήσει από το πρώτο λεπτό της νέας κυβέρνησης.

Εχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στο προλεταριάτο των ΗΠΑ, στη δυνατότητα να ανακτήσει τις ένδοξες παραδόσεις του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, του Τζον Ριντ, του Γουίλιαμ Φόστερ, του Γκας Χολ και να παλέψει για το στόχο της χειραφέτησης και της νέας ζωής, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!».

Τα κόμματα που υπογράφουν:


  • Κόμμα Εργατών Βελγίου
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας
  • Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού
  • Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα
  • Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας
  • Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας- Επαναστατικό Κόμμα των Κομμουνιστών
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας