28 Δεκεμβρίου, 2012

Η φανέλα με το νούμερο 10 (Μέσσι) και τα.. νούμερααα!

Καλά τα άλλα ΜΜΕ αλλά το γνωστό left.gr, ένα κομματικό μέσο, η ηλεκτρονική φωνή του ΣΥΡΙΖΑ πως την πάτησε έτσι;

Πόση ξεφτίλα πια;

Πόσο Life-style και επικοινωνιακά τρικ;

Πόσο ρόμπες...

Άντε και με τη φανέλα του Jordan, του Μπολτ, του Μπομπ Σφουγγαράκη και της Ντόρας της μικρής εξερευνήτριας!

Αλέξη βαζέλα βγάλε τη φανέλα!!!


Image 

ΤΗΣ ΚΑΡΟΛΙΝΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012 


Το ποστ έχει ώρα ανάρτησης 08.53. Ο τίτλος λανσάρει πανηγυρικά την «είδηση». «Στην Αργεντινή τύπωσαν φανέλες της εθνικής τους ομάδας με το όνομα του Τσίπρα», αποκαλύπτει το σάιτ iefimerida. Η απαραίτητη σάλτσα έχει μπει: «Μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αργεντινή», λέει ο συντάκτης. Και στην επόμενη αράδα πετάει (ξανά) την είδηση: «Οι υπεύθυνοι της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας χάρισαν στον Αλέξη Τσίπρα μία εμφάνιση της εθνικής τους ομάδας». Διευκρινίζεται φυσικά ότι είναι η εμφάνιση με το νούμερο 10 που ανήκει στον σύγχρονο μάγο της μπάλας Λιονέλ Μέσι. Σπάνιο για ελληνικό σάιτ αλλά το συγκεκριμένο έχει την εντιμότητα να υποσημειώσει στο τέλος: «Τη φωτογραφία της φανέλας τη δημοσίευσε η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"»


Η ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ. Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Πρώτο θέμα» λίγο αργότερα, στις 09.29, ανεβάζει το θέμα με τίτλο πιο πιασάρικο, «Με τη φανέλα του Μέσι επιστρέφει ο Τσίπρας». Αφού έχει «πουλήσει» την ιστορία, φυλάει για την κατακλείδα μια μικρή αμφιβολία: «Αγνωστο είναι αν η φανέλα ήταν δώρο των Αργεντινών στον Αλέξη Τσίπρα ή πρόκειται για ένα από τα ευφάνταστα χιουμοριστικά κατασκευάσματα που κυκλοφορούν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Ακολουθεί η ιστοσελίδα της Lifo, η οποία ώρα 10.34 ενημερώνει το κοινό της πως «Η Αργεντινή έδωσε στον Αλέξη μια θέση στην Εθνική της». 

Σύμφωνα με τον συντάκτη, την «είδηση» δημοσίευσε η εφημερίδα «Εθνος». 

Σε χρόνο ρεκόρ η «είδηση» έχει κάνει τον γύρο του ελληνικού Διαδικτύου. Κάθε λογής μπλογκ και «ενημερωτικά» σάιτ, ων ουκ έστιν αριθμός, την αναπαράγουν. Μέχρι και το κομματικό σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ, left.gr, υποκύπτει στη γοητεία του χαρμόσυνου νέου και απονέμει στον πρόεδρο το ποδοσφαιρικό παράσημο. 
Ενας σύγχρονος αστικός μύθος γεννιέται για το περιεχόμενο της βαλίτσας του Αλέξη Τσίπρα. Κάποιοι λένε πώς το διάβασαν στα «ΝΕΑ», άλλοι στο «Εθνος». Ορισμένοι δεν κρίνουν ότι συντρέχει λόγος να διευκρινίσουν από πού έχουν κλέψει την «είδηση». Ετσι είναι η ενημέρωση στον καιρό του Ιντερνετ. Υπάρχει άλλωστε η φωτογραφία της γαλανόλευκης φανέλας με το νούμερο 10 που γράφει TSIPRAS. Ολα είναι ηλίου φαεινότερα. Ή μήπως όχι; 


Η επίμαχη φωτογραφία είναι προϊόν μοντάζ πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες. Πρόκειται για σατιρικό αποκύημα της φαντασίας του γραφίστα των «ΝΕΩΝ» Μάκη Θεοφιλόπουλου που συνόδευε το ρεπορτάζ για την επικείμενη λατινοαμερικανική περιοδεία του Τσίπρα στο φύλλο της 15ης Δεκεμβρίου. «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσίευσαν το φωτομοντάζ ξανά χθες, στη στήλη του Γιώργου Παπαχρήστου, ο οποίος αστειευόμενος με τη λάτιν περιοδεία του «αγαπημένου» του πολιτικού έγραφε: «Συναντήθηκε με την αργεντίνικη ΕΠΟ και τον υπεύθυνο για τις εθνικές ομάδες της χώρας, όπου μπορεί να του χάρισαν και τη φανέλα (αριστερά)». Αυτή η φράση ήταν και η «πηγή» του ελληνικού κυβερνοχώρου που έσπευσε, χωρίς προφανώς δεύτερες σκέψεις, να χρίσει Μέσι τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. 


ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΙ. Ο «ιός» είναι τόσο παλιός όσο και η δημοσιογραφία στην ψηφιακή εποχή. Τα μπλογκ και τα ειδησεογραφικά σάιτ διανέμουν ως δική τους τη «σοδειά» των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης. Μόνο που εδώ όσοι άντλησαν - όπως κάνουν καθημερινά - την ύλη τους από «ΤΑ ΝΕΑ» δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαβάσουν επί λέξει τι έγραψε ο συντάκτης. Πόσω μάλλον το εκτενέστερο ρεπορτάζ για τη συνάντηση του Τσίπρα με την αργεντίνικη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία λίγες σελίδες πριν, στον Μικροπολιτικό, όπου γίνεται σαφές ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέδωσε επιστολές του προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Σαρρή στους ομολόγους του, Βραζιλίας και Αργεντινής, με τις οποίες ο τελευταίος ζητά να διοργανωθούν αγώνες ποδοσφαίρου της Εθνικής Ελλάδας με τις αντίστοιχες εθνικές των δυο χωρών. Αν είχαν διαβάσει, θα μπορούσαν και τουλάχιστον να αντιγράψουν σωστά... 

Image 

Image 

Image