11 Δεκεμβρίου, 2012

Αριστερό Ρεύμα ΣΥΡΙΖΑ: Αριστερό άλλοθι στον καπιταλισμό


Σαν ένα έτοιμο άρθρο από καιρό στην Ίσκρα είχαν γνώμη για τις θέσεις του ΚΚΕ την ίδια ώρα που τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ δεν είχαν ακόμα ξεκινήσει το φυλλομέτρημα.

Τρομερό άγχος να προλάβουν να καθιερωθούν ως αριστερή αντιπολίτευση στον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ της κυβερνώσας αριστεράς. Ας συνεχίσουν αυτό το αγχωτικό γράψιμο. Μας διασκεδάζουν...

Με τη δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο που θα διεξαχθεί τον Απρίλη, ανοίγει η αυλαία για να ξεδιπλωθεί μια πλούσια και εποικοδομητική συζήτηση, η οποία δεν αφορά μόνο τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά και όλους τους φίλους του ΚΚΕ, όλους εκείνους που εκτιμούν το ΚΚΕ και θέλουν να συμβάλλουν στη συζήτηση. Βέβαια, οι Θέσεις της ΚΕ για το Συνέδριο, το ίδιο το Συνέδριο, όπως και κάθε τοποθέτηση του ΚΚΕ, δεν έλκουν το ενδιαφέρον μόνο εκείνων που νοιάζονται για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, για τις επεξεργασίες, τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ, ανεξάρτητα αν συμφωνούν σε όλα μαζί του. 


Έτσι, πολέμιοι της στρατηγικής του ΚΚΕ σπεύδουν να τοποθετηθούν επί των Θέσεων της ΚΕ και επιχειρούν, μάλιστα, να διαμορφώσουν και πλαίσιο για τη συζήτηση. Πρώτη και καλύτερη η ιστοσελίδα «iskra» του Π. Λαφαζάνη, που έτρεξε να ασκήσει κριτική στις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο, με ένα άρθρο που φέρει την υπογραφή «Άρης Μεσούντας», εκτενή αποσπάσματα του οποίου αναδημοσιεύει στη συνέχεια η «Εφημερίδα των Συντακτών».
    Τι λέει το διαδικτυακό «όργανο» του «Αριστερού Ρεύματος» του ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις του ΚΚΕ; Ότι το ΚΚΕ «μοιάζει να αποσπάται από τα άμεσα, πολύ μεγάλα, ζωτικά και επίκαιρα προβλήματα και αιτήματα της περιόδου και του ελληνικού λαού και να απογειώνεται στη “σοσιαλιστική επανάσταση” ως άμεση επιδίωξη, αρνούμενο κάθε μεταβατικό αίτημα και στόχο».
Είναι λογικό, ένας φορέας που βλέπει το σοσιαλισμό ως «στόχο» στη «Δευτέρα παρουσία», ένας φορέας που βλέπει το σοσιαλισμό ως «γενικούς στόχους, που θα μπορούσαν διαχρονικά να έχουν τεθεί, με τα ίδια εργαλεία ανάλυσης που χρησιμοποιούν οι θέσεις του 19ου Συνεδρίου, από τον περασμένο αιώνα», να αισθάνεται ότι ένα ΚΚ «απογειώνεται» στη σοσιαλιστική επανάσταση και δε βάζει «μεταβατικούς στόχους».
Εδώ, επιχειρείται λαθροχειρία. Γιατί αδιάψευστος μάρτυρας για το κατά πόσον το ΚΚΕ διατυπώνει άμεσα αιτήματα για την αντίσταση στα βάρβαρα μέτρα, για την απόκρουσή τους, για τη μη εφαρμογή τους στην πράξη, είναι η ίδια η δράση του ΚΚΕ, των κομμουνιστών στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές, παντού όπου χτυπάει η καρδιά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Άλλωστε και στις θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο υπάρχει συγκεκριμένο σημείο. Ας διαβάσει τις θέσεις ο συντάκτης του άρθρου για να μην «κατασκευάζει» ερήμην των θέσεων της ΚΕ την κριτική του μόνο και μόνο για να ασκήσει την κριτική εκείνη που βολεύει την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ…
Αντιγράφουμε από τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο το σημείο 63: «Η Λαϊκή Συμμαχία συγκεντρώνει τις δυνάμεις της σε κάθε πόλη, με κέντρο τους μονοπωλιακούς ομίλους, τα εργοστάσια, τα εμπορικά κέντρα, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τις μονάδες ηλεκτρικής ενέργει­ας, τις τηλεπικοινωνίες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.λπ. Εξασφαλίζει την κοινή δράση αυτών των δυνάμεων με βάση τον κλάδο και γενικότερα με τους ανέργους, τις δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων αγροτών και άλ­λων βιοπαλαιστών στις πόλεις. Εξελίσσεται ανοδικά ως διαδικασία ωρίμαν­σης της πολιτικής συνείδησης, της οργάνωσης.
Στις δοσμένες συνθήκες οργανώνεται και συντονίζεται για την αντίσταση, την αλληλεγγύη, την επιβίωση, υπερασπίζεται το εργατικό και λαϊκό εισό­δημα: Μισθούς και συλλογικές συμβάσεις, συντάξεις, εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, τις τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων από τους παρα­γωγούς, την προστασία αγροτών - αυτοαπασχολούμενων - ανέργων - λα­ϊκή στέγη από την αισχροκέρδεια τραπεζών και τη φορολογία. Υπερασπί­ζεται το δικαίωμα στη δωρεάν δημόσια Εκπαίδευση, Υγεία -Πρόνοια, σε φθηνά και ποιοτικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές. Παλεύει ενάντια στα ναρκωτικά, για τη χειραφέτηση και ισοτι­μία της γυναίκας, για την προστασία των ανέργων, τη μετακίνηση - στέ­γαση -σίτιση κ.λπ. των μαθητών -σπουδαστών -φοιτητών, τις άμεσες α­νάγκες των νέων ζευγαριών, για την αντιμετώπιση της ναρκωεξάρτησης, του αλκοολισμού. Διεκδικεί αντισεισμικά -αντιπλημμυρικά μέτρα, δημόσια έργα υποδομών που βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής, την ισόρροπη παρέμ­βαση του ανθρώπου στο περιβάλλον. Αναδεικνύει τις αναπτυξιακές δυνα­τότητες της χώρας από την άποψη ύπαρξης πρώτων υλών, συγκέντρωσης μέσων παραγωγής, ικανοτήτων του εργατικού δυναμικού, επιστημονικών - τεχνολογικών κατακτήσεων.
Η Λαϊκή Συμμαχία παλεύει κατά της κρατικής καταστολής, της εργοδοτι­κής βίας, υπερασπίζεται τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες κ.λπ. Ο αγώνας για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση είναι αναπόσπαστα δεμέ­νος με την αποδέσμευση και τη μονομερή διαγραφή του χρέους χωρίς επι­πτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στα δημόσια νοσοκομεία κ.λπ., σε ρήξη με ΕΕ - ΔΝΤ.
Διεκδικεί την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Υιοθετεί την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, όλων των συγκεντρω­μένων μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό, τον εργατικό-κοινωνι­κό έλεγχο. Συμφωνεί με την αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, από κάθε μορφής σχέση με ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Έχει στόχο την κατάργηση των ξένων βάσεων, της παρουσίας ξένων στρατιωτικών και α­στυνομικών δυνάμεων στην Ελλάδα με διάφορα προσχήματα.
Οι έννοιες δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία, ιμπεριαλισμός, ιμπεριαλιστικός πόλεμος για τη Λαϊκή Συμμαχία έχουν βαθύτερο, ταξικό περιεχόμενο, εδρά­ζονται στην κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης, στην κοινωνικοποίη­ση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής σε συνδυασμό με τη συνεται­ριστικοποίηση των μικροπαραγωγών αγροτών. Εδράζονται στη συμμετοχή στην Εργατική Συνέλευση, στη Λαϊκή Επιτροπή κ.λπ.».
Δεν είναι, λοιπόν, αλήθεια ότι το ΚΚΕ δεν διατυπώνει άμεσα αιτήματα. Εκείνο, που τονίζει το ΚΚΕ είναι ότι τα άμεσα αιτήματα δεν μπορεί να είναι ξεκρέμαστα, πρέπει να έχουν μια σαφή κατεύθυνση και για το ΚΚΕ αυτή η κατεύθυνση πρέπει να είναι αντιμονοπωλιακή–αντικαπιταλιστική. Αυτό διατυπώνεται στις θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο. Εκείνο, όμως, που προτείνει το «Αριστερό Ρεύμα» του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λαϊκή συμμαχία με αντιμονοπωλιακή–αντικαπιταλιστική κατεύθυνση και προσανατολισμό, αλλά «ένα μεγάλο μέτωπο ανατροπής των μνημονίων και προώθησης μεγάλων προοδευτικών μετασχηματισμών με σοσιαλιστικό ορίζοντα». Δηλαδή μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ για μια κυβέρνηση της αριστεράς για την κατάργηση των μνημονίων (εντός της ΕΕ και με τα μονοπώλια στην εξουσία) που τάχα θα οδηγήσει σε «προοδευτικούς μετασχηματισμούς» με ένα πολύ πολύ μακρινό σοσιαλιστικό ορίζοντα και μέχρι τότε θα έχει δώσει ένα ακόμα αριστερό άλλοθι στον καπιταλισμό.