10 Μαΐου, 2013

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τη διεξαγωγή του ναρκωφεστιβάλ


«Σε μια περίοδο που σβήνουν από τη ζωή της νέας γενιάς τα δικαιώματα στην εργασία, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, που πάνω από το 60% των νέων είναι άνεργοι και όσοι εργάζονται παίρνουν μισθούς των 300 και 400 ευρώ, διάφοροι γνωστοί υπερασπιστές της νομιμοποίησης των ναρκωτικών και του διαχωρισμού σε “σκληρά” και “μαλακά” διαφημίζουν, για μια ακόμη χρονιά, μέσω του ναρκωφεστιβάλ που διοργανώνουν, το “δικαίωμα” στη μαστούρα. Προβάλλουν μια στάση ζωής υποταγμένη, βολική στους εκμεταλλευτές και το σύστημά τους για να συνεχίσουν την ίδια πολιτική σε βάρος της νεολαίας, βολική στους εμπόρους του “θανάτου” για να συνεχίσουν και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.


Συναντιούνται για μία ακόμη χρονιά ΣΥΡΙΖΑ, η εφημερίδα “Εποχή”, Οικολόγοι, μαζί με αντιδραστικές νεοφιλελεύθερες δυνάμεις όπως ο Βαλλιανάτος, με διάφορες ΜΚΟ, ακόμα και εμπόρους διάφορων εξαρτημάτων συναφών με τη χρήση. Οι δυνάμεις αυτές επανειλημμένα προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν τη χρήση, την κατοχή και την καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών. Μαζί με τα κόμματα της συγκυβέρνησης, υπονομεύουν πρώτα και κύρια στη συνείδηση της νεολαίας την πολιτική πρόληψης - θεραπείας - επανένταξης, γενικεύοντας το συμβιβασμό και τη διαχείριση της ναρκω-εξάρτησης.

Η φετινή συνάντηση των υποστηρικτών της ναρκωκουλτούρας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και τη στήριξη του δημάρχου Αθήνας, Γ. Καμίνη.

Οι προτάσεις τους είναι σκοταδιστικές και αντιεπιστημονικές. Διαφημίζουν τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και την καλλιέργεια του χασίς, το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε μαλακά και σκληρά.

Την ίδια ώρα στην Πανελλήνια Έρευνα για τη Χρήση Εξαρτησιογόνων Ουσιών από τους μαθητές - Έρευνα ESPAD 2011 - αποτυπώνονται σχεδόν πενταπλάσια ποσοστά χρήσης κάνναβης στους μαθητές 15-19 ετών το 2011 σε σχέση με το 1984. Μία από τις εξηγήσεις ειδικών για την κατακόρυφη αύξηση της χρήσης, τα τελευταία χρόνια, είναι η άμβλυνση της συνείδησης σε σχέση με τη χρήση ναρκωτικών και ιδιαίτερα του χασίς, που προκλήθηκε και από τις συστηματικές δηλώσεις και συζητήσεις περί “αθώου χασίς”, “καλής και ακίνδυνης κάνναβης”. Ό,τι ακριβώς κάνουν σήμερα οι διάφοροι οπαδοί της ναρκωκουλτούρας.

Μιλούν για πλουραλισμό στις θεραπευτικές μεθόδους, νομιμοποιώντας την κυβερνητική πολιτική της γενίκευσης της υποκατάστασης με μεθαδόνη, τη στιγμή που τα στεγνά προγράμματα οδηγούνται λόγω της υποχρηματοδότησης σε μαρασμό και οι εργαζόμενοί τους στο δρόμο.

Από την άλλη, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, παρά τα παχιά τους λόγια ενάντια στο ναρκωφεστιβάλ, είναι και εδώ εκτεθειμένοι, συστημικοί μέχρι το μεδούλι. Οι θέσεις τους διαπνέονται από το συμβιβασμό και τη διαχείριση του προβλήματος γιατί προτείνουν τη γενίκευση της υποκατάστασης. Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κυβερνητική γραμμή και τα κόμματα της ναρκωκουλτούρας, χαρακτηρίζουν τους τοξικομανείς ως “αρρώστους”, που χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής - υποκατάστασης, δηλαδή κάποιων άλλων ναρκωτικών – υποκατάστατων. Υποστηρίζουν τη χορήγηση της “κρατικής πρέζας” μέσα από τα νοσοκομεία, η οποία θα παράγεται και στην Ελλάδα.

Ο καθένας με τον τρόπο του αποκρύπτει την ουσία της τοξικοεξάρτησης ως κοινωνικού φαινομένου, γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού και φανερώνει με τον πιο δραματικό τρόπο, όλη τη σαπίλα της σημερινής κοινωνίας.

Με αφορμή την πραγματοποίηση του φεστιβάλ της ναρκωκουλτούρας, η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να παλέψει για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά.

Καλούμε τους νέους και τις οικογένειές τους να πουν:

Όχι στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών.

Όχι σε όλα τα ναρκωτικά.

Καλεί σε συστράτευση με το ΚΚΕ, τη μοναδική πολιτική δύναμη που αναδεικνύει την πραγματική αιτία της τοξικοεξάρτησης, που με σταθερότητα παλεύει ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και διεκδικεί:

Δημιουργία Πανελλαδικού Δημόσιου Φορέα με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης - απεξάρτησης - κοινωνικής επανένταξης, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών.

Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.

Στήριξη των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης, που αποδεικνύουν καθημερινά την αστείρευτη δύναμη του ανθρώπου να νικήσει την εξάρτηση.

Πλήρη εργασιακή και κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων.

Εξοντωτικές ποινές για τους εμπόρους. Ειδικευμένο σώμα δικαστών για τα ναρκωτικά.

Στη νεολαία δεν ταιριάζει η απάθεια και η φυγή στον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών. Διέξοδος είναι η αγωνιστική και η ανυπότακτη στάση ζωής. Η πάλη για μια κοινωνία που με την εργατική τάξη στην εξουσία θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».