07 Ιουνίου, 2013

Θανάσης Παφίλης Βουλή 7/6/2013


Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσε για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση, με την τακτική της να μην εμφανίζονται ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της για να απαντήσουν στις Ερωτήσεις που καταθέτει το Κόμμα στη Βουλή.

Μετά την άρνηση του πρωθυπουργού να απαντήσει σήμερα Παρασκευή στην Επίκαιρη Ερώτηση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα και ο υπουργός Εξωτερικών επέλεξε να μην προσέλθει στη Βουλή να απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη για την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άρση του εμπάργκο όπλων προς τους «αντικαθεστωτικούς» στη Συρία.

Αντί του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Βουλή προσήλθε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας ο οποίος έχει την ευθύνη για τον απόδημο ελληνισμό.

Το γεγονός κατήγγειλε ο Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας πως επειδή πρόκειται για ένασοβαρότατο θέμα, το ΚΚΕ έχει την απαίτηση να έρθει να απαντήσει ο ίδιος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Μιλάμε για πόλεμο, μιλάμε για εμπλοκή της Ελλάδας, για την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να άρουν το εμπάργκο όπλων προς την ονομαζόμενη “συριακή αντιπολίτευση”, στις συμμορίες δηλαδή και τους μισθοφόρους και τους δολοφόνους που έχουν συγκεντρώσει σε όλη την περιοχή και τους ονομάζουν “αντικαθεστωτικούς”, μαζί και με κάποιους που είναι αντικαθεστωτικοί» τόνισε ο Θ. Παφίλης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η απόφαση «κλιμακώνει την κατάσταση στην περιοχή, στην πραγματικότητα δίνει στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική στήριξη σε αυτές τις ορδές, τις οποίες υποστηρίζει η ΕΕ και μαζί με αυτές και η ελληνική κυβέρνηση, εμπλέκει τη χώρα σε μια επέμβαση η οποία σχεδιάζεται».

Ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι ο υπουργός οφείλει να απαντήσει τι δεσμεύσεις έχει πάρει η κυβέρνηση: «Γι’ αυτό δεν έρχεται. Γιατί έχει λερωμένη τη φωλιά του. Μη βγει στο τέλος ότι και η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει όπλα, γιατί ουσιαστικά, αυτό εννοεί η απόφαση της ΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ δεν έλαβε μέρος στην υπόλοιπη συζήτηση και τόνισε πως το Κομμουνιστικό Κόμμα θα επαναφέρει το θέμα για να λάβει απαντήσεις από τον υπουργό.

Κατήγγειλε επίσης τη στάση του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά την Επίκαιρη Ερώτηση της Αλ. Παπαρήγα, τονίζοντας πως δε μπορεί να συνεχιστεί «αυτό το χάλι” με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να λείπουν μόνιμα.

Ο υφυπουργός εξωτερικών Κ. Τσιάρας επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη στάση της κυβέρνησης δήλωσε πως στις απαντήσεις του κοινοβουλευτικού ελέγχου «μπορεί να παρίσταται ο υπουργός και οι υφυπουργοί» και πως η άποψη που έχει αποτυπωθεί στην ερώτηση του ΚΚΕ είναι «εντελώς λανθασμένη».
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίστηκε πως λόγω και των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης το εμπάργκο δεν ήρθη νωρίτερα, καθώς σχετικά αιτήματα εκφράστηκαν ήδη από τον Νοέμβριο του 2012.
Επιχείρησε επίσης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τους κινδύνους που συνεπάγεται η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, λέγοντας πως η χορήγηση οπλισμού προς την αντιπολίτευση από οποιονδήποτε εταίρο αποφασίσει κάτι τέτοιο «διέπεται από πολύ αυστηρούς κανόνες ασφάλειας και διασφαλίσεων με κριτήρια που έχει θεσπίσει η ΕΕ για να μην καταλήξει ο εξοπλισμός στα χέρια εξτρεμιστών».

902.gr