30 Ιουλίου, 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Κοροϊδία του λαού στο τετράγωνο

Με αφορμή την επίσκεψη Λέτα, ζητάει «συμμαχία του Νότου» με κυβερνήσεις που τσακίζουν τα λαϊκά δικαιώματα

«Επρεπε ν' ανοίξει η δίοδος επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΕΒ», δηλώνει ευθαρσώς ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος Γ. Μηλιός, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», συμπληρώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συζητά μαζί τους και να τους εξηγεί ότι πρέπει να πληρώνουν φόρους, να σέβονται τις εργασιακές σχέσεις, ότι θα πρέπει να επενδύουν τα κέρδη τους στη χώρα...». Εμμέσως πλην σαφώς, ο Γ. Μηλιός διαμηνύει στην αστική τάξη ότι τα κέρδη της είναι διασφαλισμένα και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για τον κρατισμό, σπεύδει να εξηγήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι υπέρ της κρατικοποίησης των πάντων», αλλά είναι υπέρ της «κοινωνικής οικονομίας» και της «αυτοδιαχείρισης από τους εργαζόμενους (...) των επιχειρήσεων που κλείνουν ή χρεοκοπούν λόγω κρίσης». Επαναλαμβάνει όσα ο Αλ. Τσίπρας είχε πει σε εργαζόμενους και ανέργους στη Χαλκίδα, ότι δηλαδή θα τους παραχωρήσει τα κουφάρια των επιχειρήσεων που έπαψαν να είναι κερδοφόρες και οι καπιταλιστές τις εγκατέλειψαν. Πρόκειται για αυταπάτη ολκής ότι είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να αυτοδιαχειριστούν εργοστάσια στο πλαίσιο ενός ανελέητου ανταγωνισμού και κανόνων που διαμορφώνουν ισχυροί μονοπωλιακοί όμιλοι.

Στο μεταξύ, άνοιγμα προς τη ΝΔ επιχείρησε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, λέγοντας ότι «οι διαφορές που έχουμε είναι μεγάλες (...) αυτό όμως δεν μας εμποδίζει, αλλά αντίθετα μας υποχρεώνει, αν από τα εκατό συμφωνούμε σε δύο, τρία ή πέντε, αυτά να τα φροντίζουμε από κοινού»!

Ενδεχομένως ένα απ' αυτά να είναι και οι «αξιοκρατικές αλλαγές» στο Δημόσιο, τις οποίες υπερασπίστηκε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του («Real fm») και στο όνομα των οποίων η κυβέρνηση απολύει δημόσιους υπαλλήλους. «Αυτό που χρειάζεται η Δημόσια Διοίκηση είναι αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός, ριζικές αλλαγές που να αξιοποιούν τη μετεκπαίδευση, τη μετάταξη, την αλλαγή οργανογραμμάτων. Με απλά λόγια, να φύγει κόσμος από εκεί που περισσεύει και να πάει εκεί που λείπει», ανέφερε ο Δ. Παπαδημούλης, με φρασεολογία πανομοιότυπη με αυτή των κυβερνητικών παραγόντων.

Στο πλαίσιο των καταμερισμένων ρόλων με τους οποίους κοροϊδεύουν το λαό, ο Δ. Παπαδημούλης ανέτρεψε τις αβέρτα - κουβέρτα υποσχέσεις άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τις τελευταίες μέρες δηλώνουν και μάλιστα κατηγορηματικά ότι η κυβέρνησή τους θα επαναπροσλάβει όλους όσοι απολύθηκαν, λέγοντας: «...άνθρωποι που χρειάζονται κι έχουν αδικηθεί να δούμε πώς θα αρθεί αυτή η αδικία, αλλά ας μην περιμένει κανείς από εμάς να πάμε στην εύκολη υποσχεσιολογία ότι θα τους επαναπροσλάβουμε όλους ή θα πατήσουμε ένα κουμπί και θα γυρίσουμε στο 2008 και το 2009».

Αυταπάτες με τη σέσουλα

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της κοροϊδίας, την ίδια ώρα ο Δ. Στρατούλης ισχυριζόταν: «Η αριστερή κυβέρνηση θα προωθήσει την ακύρωση των μνημονίων (...) την φορολόγηση των πλουσίων και του πλούτου και ένα σχέδιο αναπτυξιακής και παραγωγικής ανασυγκρότησης με προτεραιότητες την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αποκατάσταση και ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων και δικαιωμάτων και την αναβάθμιση των κοινωνικών πολιτικών. Από τα πρώτα μέτρα της θα είναι η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, η αποκατάσταση και αναβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας, η θέσπιση φραγμών στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και η απαγόρευσή τους στο δημόσιο, η οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και η ενίσχυση καταρχήν των κατώτερων συντάξεων».

Τη συμμαχία του Νότου θυμήθηκε η Ρένα Δούρου, με αφορμή την επίσκεψη Λέτα. Σε συνέντευξή της στον ρ/σ «Κόκκινο» αναπαρήγαγε γνωστές αυταπάτες ότι είναι δυνατόν η συμμαχία των αστικών κυβερνήσεων καπιταλιστικών κρατών που πρώτες και καλύτερες δρομολογούν τα αντιλαϊκά μέτρα, να αποτελέσει κυματοθραύστη της επίθεσης σε βάρος των λαών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό έχει επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας ενός μετώπου των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, προκειμένου να ανατραπεί η σημερινή αδιέξοδη και άκρως καταστροφική πολιτική», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πριν αρχίσει να ψέλνει το γνωστό τροπάρι άφεσης αμαρτιών για την εξουσία των μονοπωλίων, την ευρωενωσιακή τους συμμαχία και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, μιλώντας περί «εξετάσεων καλής διαγωγής στους δανειστές» που δίνει η κυβέρνηση «εκπληρώνοντας και την παραμικρή προσταγή τους»!

Στο ίδιο πνεύμα, πρόσθεσε πως «οι, κατ' όνομα μόνο, εταίροι μας, δεν εκβιάζουν, παραβιάζουν ανοικτές θύρες», αφού «έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση προθύμων», σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που αν κυβερνήσει «τότε οι συνομιλητές μας θα αντιληφθούν ότι βρίσκονται απέναντι σε έναν εταίρο που θα κάνει πραγματική διαπραγμάτευση (...) Οι εταίροι μας θα καταλάβουν τη διαφορά»!