20 Αυγούστου, 2013

Σεισμόσημο και ριχτερόσημο

Η ιδέα του λεγόμενου σεισμόσημου που εμφανίζεται ξανά στο προσκήνιο, δεν είναι και τόσο νέα όπως παρουσιάζεται. Οι σχεδιασμοί για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κατοικιών, για ένα ακόμα χαράτσι στην κατοικία, υπάρχουν από το 2001 αλλά και παλιότερα. Θυμίζουμε ότι τότε είχε κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή με στόχο να απαλλαγεί το κράτος από οποιαδήποτε κοινωνική μέριμνα (έστω και αυτή την ανεπαρκέστατη κρατική συνδρομή που χορηγείται) σχετικά με την αποζημίωση σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Τώρα, το σεισμόσημο επανέρχεται ως ιδέα που την έφερε, λένε, η τρόικα και με αφορμή τους σεισμούς των τελευταίων ημερών στη Φθιώτιδα...

Με το σεισμόσημο η συγκυβέρνηση, αφ' ενός φορτώνει νέα βάρη στα φτωχά - λαϊκά νοικοκυριά, μεταφέροντας στις πλάτες τους τις ευθύνες που πρέπει να έχει το κράτους για αντισεισμική θωράκιση και προστασία του λαού από φυσικές καταστροφές. Και αφ' ετέρου, αναγκάζει το λαό να καταφύγει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και να πληρώνει ένα ακόμα ποσό μαζί με όλα τα υπόλοιπα για το σπίτι του.

Η ουσία είναι ότι το συγκεκριμένο χαράτσι προστίθεται σε όλα τα υπόλοιπα που αφορούν την κατοικία (ΕΕΤΗΔΕ, ΕΤΑΚ και άλλα), την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση μεθοδεύει την άρση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία για χρέη στις τράπεζες. Και όλο και περισσότερο ακούγονται σενάρια που θέλουν μεγάλες εταιρείες να είναι έτοιμες για αγορές ακινήτων που θα βγουν στο σφυρί.