20 Αυγούστου, 2013

Στην Ευρώπη της ανάπτυξης αυξάνεται η παιδική εργασία

Αυξάνεται η παιδική εργασία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και στις πιο αναπτυγμένες από αυτές.


Τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα των λαϊκών οικογενειών εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης και η ανάγκη των καπιταλιστών για όσο γίνεται πιο φτηνή εργατική δύναμη, οδηγούν όλο και περισσότερα παιδιά στο να δουλεύουν αντί να μορφώνονται.

Σύμφωνα με στοιχεία της Unesco, στη Γεωργία εργάζεται το 29% των παιδιών ηλικίας 7 - 14 ετών και το αντίστοιχο ποσοστό στην Αλβανία είναι 19%. Στη Ρωσία, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, εργάζονται γύρω στο ένα εκατομμύριο παιδιά. Στην Ιταλία, μια μελέτη τον Ιούνη, ανέφερε ότι εργάζεται το 5,2% των παιδιών κάτω των 16 ετών.


Στη Βουλγαρία, ανήλικα παιδιά εργάζονται μέχρι και 10 ώρες στις καπνοβιομηχανίες και στη Μολδαβία, οι διευθυντές των σχολείων, των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των γεωργικών συνεταιρισμών έχουν υπογράψει συμβάσεις που απαιτούν από τους σπουδαστές να βοηθούν στη συγκομιδή.

Ακόμη χειρότερες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον. Ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς, σε σχόλιό του που δημοσιεύτηκε σήμερα Τρίτη, παραδέχεται ότι η παιδική εργασία στην Ευρώπη συνεχίζει να αποτελεί, και σήμερα, ένα σοβαρό πρόβλημα και προσθέτει ότι υπάρχει κίνδυνος ραγδαίας αύξησης σε χώρες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Πορτογαλία.