15 Αυγούστου, 2013

Αναλυτικό άρθρο που παρουσιάζει τις "πράσινες" μπίζνες στην ανακύκλωση και στη διαχείριση σκουπιδιών

Η συγκυβέρνηση, σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρο του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), εκχωρούν στο κεφάλαιο, με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, ολόκληρη την αρμοδιότητα διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων της Αττικής. Προωθούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανακύκλωση, αλλά και στις λαϊκές οικογένειες που θα υποχρεωθούν να πληρώνουν ακόμα ακριβότερα δημοτικά τέλη καθαριότητας.


Τηρώντας κατά γράμμα τον προγραμματισμό τους, ξεκίνησαν και προχωρούν τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την ολοκληρωτική εκχώρηση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους 1.355.000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων το χρόνο. Μπαίνει έτσι σε φάση υλοποίησης ένα ακόμη «επενδυτικό πρόγραμμα» που υποσχέθηκε το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης στο ντόπιο και ευρωενωσιακό κεφάλαιο με εξασφαλισμένη και υψηλή κερδοφορία. Κερδοφορία που, στην προκειμένη περίπτωση, θα τροφοδοτείται άμεσα, μέσω των ανταποδοτικών τελών, από το λεηλατημένο εισόδημα εργαζομένων και ανέργων, των λαϊκών στρωμάτων στο Λεκανοπέδιο. Από το υστέρημα της λαϊκής οικογένειας κατευθείαν στις τσέπες των κεφαλαιοκρατών με πρόθυμους εισπράκτορες τις δημοτικές αρχές των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που μαζί με τις επώνυμες περιβαλλοντικές ΜΚΟ πίνουν νερό στο όνομα της πολιτικής τού «πληρώνω όσο πετάω», της πιο ακραίας εκδοχής της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», χειρότερης και από τη λογική του κεφαλικού φόρου.


Συγκεκριμένα, παραχωρείται στο κεφάλαιο, μέσω ΣΔΙΤ και των διαγωνισμών ανάθεσης, ένα «φιλέτο» 450 έως 500 εκατ. ευρώ για την κατασκευή, και 3,5 δισ. ευρώ για την 25ετή λειτουργία τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Αττική (Γραμματικό, Κερατέα, Α. Λιόσια και Φυλή). Διαιωνίζεται, επίσης, η διοχέτευση του 85%-90% των απορριμμάτων της Αττικής για άλλα 30 χρόνια στο βεβαρημένο Θριάσιο Πεδίο και τη Δυτική Αθήνα. Τους υπόλοιπους 255.000 τόνους/έτος κυβέρνηση και ΕΔΣΝΑ επιμένουν να τους διοχετεύσουν στους ακατάλληλους χώρους Γραμματικού και Κερατέας. Η πραγματική ανακύκλωση ρίχνεται στην πυρά, αφού επιλέγεται ένα μείγμα πανάκριβων τεχνολογιών, μαζί και αναποτελεσματικών. Με κορμό της πολιτικής τους τη μεγιστοποίηση των σύμμεικτων απορριμμάτων (συνολικά 1.655.000 τόνοι το χρόνο, μαζί με το υφιστάμενο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης) και παραμερίζοντας στην ουσία την ανακύκλωση στην πηγή, προκρίνουν την επικίνδυνη, με τα σημερινά τεχνολογικά - κοινωνικά δεδομένα, για περιβάλλον και υγεία, καύση.

Παράλληλα, με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του συνόλου της επεξεργασίας των απορριμμάτων της Αττικής ωθούνται προς απόλυση εκατοντάδες εργαζόμενοι στο Σύνδεσμο, χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, καθώς ανάλογες επιλογές βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλες περιφέρειες της χώρας. Αυτή η υλοποιούμενη στρατηγική στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων προαναγγέλλει ανάλογες εξελίξεις και στον τομέα της αποκομιδής, που σημαίνει ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματίες και σε εκείνο το κομμάτι της αλυσίδας!

Διόλου τυχαία στους σχετικούς διαγωνισμούς εκδήλωσαν ενδιαφέρον, καταθέτοντας υποψηφιότητα, κοινοπρακτικά σχήματα και μεμονωμένες εταιρείες, από τα οποία δε λείπουν όλα τα ονόματα των μεγάλων, κυρίως κατασκευαστικών, ομίλων της χώρας. Συγκεκριμένα φακέλους για συμμετοχή στους διαγωνισμούς υπέβαλαν οι:

Ενωση Εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ - ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ
Ενωση Εταιρειών J&P ΑΒΑΞ ΑΕ - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ
Ενωση Προσώπων ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - ΔΕΗ ΑΕ
Εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ
Ενωση Εταιρειών ARCHIRODON GROUP NV - INTRAKAT AE - ENVITEC AE
Ενωση Προσώπων ΜΕΤΚΑ ΑΕ - Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης ΑΕ
Εταιρεία NOVAERA HELLAS AE
Ενωση Προσώπων ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ - ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ - ΕΓΝΩΝ ΑΤΕ


Μονοπώλια που προηγούμενα γιγαντώθηκαν «χτυπώντας» δουλειές από το λεγόμενο Δημόσιο, πατώντας στην ανάγκη του λαού για υποδομές, και τώρα ετοιμάζονται για να θησαυρίσουν παραπέρα, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά τους διαρκώς σε μια σειρά τομείς, όπου μυρίζονται κέρδος. Επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πλέον αξιόλογη δραστηριότητα και εκτός Ελλάδας. Είτε σε συνεργασία με ξένα κεφάλαια - είτε ανταγωνιζόμενες επάξια άλλα μονοπώλια του εξωτερικού ακόμα και εξαγοράζοντάς τα, αποδεικνύοντας:

-- Πόσο μύθος είναι τα κατά καιρούς λεγόμενα περί της «Ελλάδας - ψωροκώσταινας», ενώ υπάρχει εδώ γνώση και εμπειρία για βαριές και εξειδικευμένες κατασκευές, προηγμένη τεχνολογία σε μια σειρά τομείς.
-- Πόσο αποπροσανατολιστικό είναι ότι η Ελλάδα ξεπουλιέται σε ξένα συμφέροντα, ενόσω και οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες μια χαρά την ξέρουν τη δουλειά να βάζουν χέρι στον πλούτο του λαού και του τόπου.
-- Πόσο αξιόλογο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, έμπειρο και ψημένο εργατικό δυναμικό έχει η χώρα, ο λαός, που μπορεί και πρέπει να μπει στην υπηρεσία του συνόλου και όχι μιας χούφτας ολιγαρχών.
-- Πόσο ακριβά έρχονται στο λαό τα έργα, οι υπηρεσίες που του πουλάνε τα μονοπώλια, με βάση τα στοιχεία που οι ίδιες οι εταιρείες κατά καιρούς δημοσιοποιούν, τα σχετικά με την ασύλληπτη κερδοφορία τους.
-- Πόσο ώριμη είναι πλέον η ανάγκη κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας, να γίνουν δηλαδή λαϊκή περιουσία, να αξιοποιηθούν με κεντρικό σχεδιασμό για συστηματική κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Συμβόλαια, τζίροι, γιγάντωση

Γιατί με το μόχθο των εργαζομένων και τα χρήματα του ελληνικού λαού έφτασαν κάποιες ιδιωτικές εταιρείες όπως αυτές που μετέχουν στο διαγωνισμό για το χρυσοφόρο σκουπίδι, να καυχιόνται για τα παρακάτω:

Η J&P ΑΒΑΞ ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα. Διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων παραχώρησης και λειτουργίας, και έχει παρουσία στην Ελλάδα και 10 ακόμη χώρες της Ευρώπης, στον Περσικό Κόλπο και στην Αφρική. Δραστηριοποιείται στους τομείς των κατασκευών, της ανάπτυξης ακινήτων (real estate), της διαχείρισης έργων όπως η Αττική Οδός και η Γέφυρα Ρίου - Αντιρίου στην Ελλάδα, ή το Διεθνές Αεροδρόμιο Queen Alia στην Ιορδανία. Επίσης, ότι δραστηριοποιείται και σε μεγάλα περιβαλλοντικά και ενεργειακά έργα όπως: Σταθμός Ενέργειας Κομοτηνής, Σταθμός Ενέργειας Βασιλικού Κύπρου, Σταθμός Ενέργειας ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης.

Ο Ομιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ ότι στο πεδίο της διαχείρισης απορριμμάτων διατηρεί ηγετική θέση σε Ελλάδα και Κύπρο μέσω της θυγατρικής του ΗΛΕΚΤΩΡ. Οτι με την εξαγορά της HERHOF GmbH και της Loock GmbH στη Γερμανία, ο Ομιλος απέκτησε πρόσβαση σε καινοτόμες τεχνολογίες για ανακύκλωση/επεξεργασία σύμμεικτων στερεών αστικών απορριμμάτων «που καθιστούν τον όμιλο παγκόσμιο παίκτη σε έναν τομέα με αξιοσημείωτη δυναμική ανάπτυξης» όπως επαίρονται χαρακτηριστικά στην επιχείρηση. Και χαρτογραφούν τα πεδία επόμενης κερδοφορίας τους: «Η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή ενδιαφέροντος του Ομίλου αναδεικνύει σπουδαίες ευκαιρίες ανάπτυξης καθώς ούτε η Ελλάδα ούτε οι γείτονες χώρες (με εξαίρεση την Κύπρο) έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις για τη διευθέτηση των ζητημάτων επεξεργασίας απορριμμάτων σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ».

Και επειδή στην ΕΕ δεν είναι γενικά κι αόριστα κάποιοι «αλήτες προδότες πολιτικοί» που παραδίδουν τον πλούτο του λαού στο κεφάλαιο, αλλά η πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου που το κάνει, πολιτική που υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα και μορφώματα, και αλλού όπου πήγε η ΗΛΕΚΤΩΡ τα ίδια έπραξε, τα ίδια πήρε από τις τσέπες άλλων λαών. Π.χ.:

Στην κατασκευή και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας στερεών αστικών απορριμμάτων των περιοχών Λάρνακας και Αμμοχώστου στην Κύπρο. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε με επιδοτήσεις από το κράτος και ίδια κεφάλαια του αναδόχου (συμπεριλαμβανομένων δανειακών κεφαλαίων). Η περίοδος παραχώρησης ανέρχεται στα 10 έτη.

Στο σχεδιασμό, κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία της μονάδας διαχείρισης σύμμεικτων στερεών αστικών απορριμμάτων της πόλης Osnabruck στη Γερμανία. Η εταιρεία ειδικού σκοπού, η Herhof Recycling Osnabruck GmbH έχει υπογράψει σύμβαση παραχώρησης 17 ετών με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας για τη λειτουργία της μονάδας.
Γίνονται και εκτός ΕΕ, όπου επιλέγεται ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης: Η ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ μέσω κοινοπραξίας με την ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ & ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, υπέγραψε σύμβαση παραχώρησης για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων στη Ρωσία. Το έργο δημοπρατήθηκε από την κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης (Λένινγκραντ). Ο χρόνος παραχώρησης ανέρχεται σε 30 έτη (συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής).

Υψηλές επιδόσεις στο εξωτερικό παρουσιάζουν και τα άλλα μονοπώλια. Π.χ. στο διαγωνισμό για βιολογικό καθαρισμό του Andiyaman στην Τουρκία, προσωρινός μειοδότης αναδείχθηκε η κοινοπραξία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. - GEZER A.S. (τουρκική). Εξάλλου, οι εταιρείες του ομίλου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ υπέγραψαν το φθινόπωρο του 2012 συμβάσεις συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ. «Με την υπογραφή των συμβάσεων αυτών ο όμιλος διατηρεί ένα σημαντικό ανεκτέλεστο και αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το επόμενο έτος» διακήρυξαν οι αρμόδιοι προς κάθε ενδιαφερόμενο μέτοχο ή συνεργάτη.

Για δε την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ το εννεάμηνο 2012 οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 88,4 εκατ. ευρώ, έναντι 46,6 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2011, αυξημένες κατά 89,6% «κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων από την ενεργειακή δραστηριότητα της εταιρείας, συνεπεία της μεγαλύτερης εγκατεστημένης ισχύος, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τον τομέα της Ενέργειας ανήλθαν σε 55,5 εκατ. ευρώ έναντι 29,7 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2011, αυξημένα κατά 86,6%. Οι πωλήσεις του κατασκευαστικού τομέα της εταιρείας προς τρίτους διαμορφώθηκαν στα 32,9 εκατ. ευρώ έναντι 16,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011, αυξημένες κατά 94,8% (...) Οι επενδύσεις του Ομίλου το εννεάμηνο του 2012 ανήλθαν σε 180,2 εκατ. ευρώ, καθώς το επενδυτικό πρόγραμμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνεχίζεται (...) Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ανέρχεται σε 498 MW, καθώς πρόσφατα ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση ενός επιπλέον αιολικού πάρκου της εταιρείας στην Πολωνία, ισχύος 10 MW, ενώ αποκτήθηκαν οι άδειες και ξεκινάει η κατασκευή επιπλέον 8 MW στην ίδια χώρα. Ταυτόχρονα, ο Ομιλος διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 250,5 MW, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 749 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, στην Ευρώπη και την Αμερική. Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει άδειες παραγωγής για επιπλέον 1.660 MW αιολικών πάρκων, και για 783 MW υδροηλεκτρικών έργων».

Εχει να παρουσιάσει πλέον αιολικά πάρκα σε Πολωνία, Βουλγαρία, ΗΠΑ. «Συνολικά, η Εταιρεία έχει θέσει σε λειτουργία 234 MW εκτός Ελλάδας, αναμένοντας σημαντική ενίσχυση των εσόδων της τα επόμενα χρόνια. Στην Ελλάδα, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ λειτουργεί 263 MW, ενώ κατασκευάζει ή έχει έτοιμα προς κατασκευή 235 MW. Συνολικά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η Εταιρεία έχει σε λειτουργία 498 MW, εξασφαλίζοντας, μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων πώλησης της Ενέργειας, ικανές ταμειακές ροές για την περαιτέρω ανάπτυξή της» γράφουν οι ιθύνοντες της εταιρείας σε μια σειρά ανακοινώσεις τους.

Η ENVITEC AE αυτοπαρουσιάζεται ως η «leader κατασκευάστρια εταιρεία στον τομέα Επεξεργασίας Αστικών Απορριμμάτων στην Ελλάδα έχοντας κατασκευάσει τα τρία πρώτα σχετικά έργα: Δυτικής Αττικής στα Ανω Λιόσια, Δήμου Καλαμάτας, Νομού Χανίων». Προσθέτει ότι έχει κατασκευάσει και λειτουργήσει μεγάλα έργα εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων ελληνικών πόλεων (Ρόδου, Κέρκυρας, Σερρών, Κορίνθου/Λουτρακίου, Καλαμάτας κ.λπ.). Ακόμα ότι υλοποιεί σύμβαση που έχει υπογράψει για το σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία/συντήρηση για δώδεκα έτη της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της πόλης Πάφου στην Κύπρο.

Η, επίσης, συμμετέχουσα στους διαγωνισμούς ΜΕΤΚΑ απλώνεται σε μια σειρά τομείς καθώς προβάλλεται ως «εταιρεία κατασκευής ολοκληρωμένων έργων υψηλής τεχνογνωσίας, προστιθέμενης αξίας και εξειδίκευσης στους τομείς Ενέργειας, Υποδομών και Αμυνας». Μονοπώλιο που γιγαντώνεται εδώ και δεκαετίες, αναφέρεται «στον εντυπωσιακό αριθμό έργων που η ΜΕΤΚΑ εκτέλεσε ήδη από το 1965, περιλαμβάνονται υψηλής προστιθέμενης αξίας κατασκευές σε μεγάλες γέφυρες και αθλητικές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό για λιμένες, ορυχεία, βιομηχανικές και πετροχημικές εγκαταστάσεις». Παρακάτω: «Σταθερή επιδίωξη αποτέλεσε μετά την εξαγορά και την ανάληψη του management το 1999 από τον Ομιλο Μυτιληναίου, η ανάπτυξη των δυνατοτήτων για ανάληψη σημαντικών έργων στον Αμυντικό τομέα, μέσω συμφωνιών βιομηχανικής συμπαραγωγής με μεγάλους διεθνείς οίκους που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό». Ταυτόχρονα, «Βασιζόμενη στην μακρόχρονη βιομηχανική της παράδοση και στην εμπειρία ανέγερσης των περισσότερων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, η ΜΕΤΚΑ έχει αναδειχθεί διεθνώς σε κεντρικό EPC κατασκευαστή εξειδικευμένων ενεργειακών έργων, με έμφαση στις γεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής». Παραθέτει ενδεικτικά έργα της στο Καράτσι του Πακιστάν, στο Deir Ali και στο Deir Azzour στη Συρία, στο Ντενιζλί και στην Σαμψούντα στην Τουρκία, στη Ζάρκα της Ιορδανίας, στη Βασόρα του Ιράκ, αλλά και στην Αλγερία.

Η NOVAERA του ομίλου Κοπελούζου αναφέρει ότι έχει συνάψει «στρατηγικές συνεργασίες με διεθνώς αναγνωρισμένους οίκους, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη εξειδίκευση στους διάφορους τομείς της διαχείρισης αποβλήτων». Προεξοφλεί μάλιστα ότι «σήμερα ο ΟΜΙΛΟΣ διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να συμμετάσχει στην υλοποίηση έργων που αφορούν στην ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, τα οποία θα πραγματοποιηθούν είτε με τη μορφή Συμφωνιών Παραχώρησης είτε με τη μορφή Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (...) το επιχειρηματικό σχήμα, που έχει αναπτύξει ο ΟΜΙΛΟΣ, συνδυάζει αποτελεσματικά την απαιτούμενη τεχνογνωσία με την οικονομική ευρωστία και αποτελεί μια απολύτως ενδεδειγμένη επιλογή - λύση για τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), τις Διαδημοτικές Επιχειρήσεις, καθώς και για όλους τους άλλους δημόσιους φορείς με αρμοδιότητα σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων». Ανοίγει δηλαδή το παιχνίδι πανελλαδικά...

Αλλωστε, το 2011 η NOVAERA προεπιλέχθηκε για το έργο ΣΔΙΤ της ΔΙΑΔΥΜΑ για τη Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση και Λειτουργία του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Σημειωτέον ότι κύριο αντικείμενο της «εταιρείας» ΔΙΑΔΥΜΑ είναι ο σχεδιασμός, υλοποίηση και λειτουργία του ΟΣΔΑ της Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης του 1995. Μέτοχοί της είναι οι Δήμοι Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων των τεσσάρων νομών της Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης το 2012 η NOVAERA είχε προεπιλεγεί για το αντίστοιχο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ ιδρύθηκε το 1989. Ανάμεσα στα «σημαντικότερα και αντιπροσωπευτικά για κάθε κατηγορία έργα που η εταιρεία έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τα τελευταία χρόνια» περιλαμβάνει: Τη μετατροπή τμήματος του Ολυμπιακού Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) σε Μουσείο Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων και Μουσείο Παγκόσμιου Κλασικού Αθλητισμού. Τις φυλακές Στερεάς Ελλάδας. Το νοσοκομείο Τρικάλων. Την ανακαίνιση του Ολυμπιακού Σταδίου ΟΑΚΑ. Απλώνει τα δίχτυα της και στο εξωτερικό. Δεκέμβρη του 2012 ο αντικυβερνήτης και υπουργός Οικονομικών της κυβερνητικής περιφέρειας του Χαρτούμ επισκέφθηκε τα γραφεία του Ομίλου συζήτησαν για πιθανή δραστηριότητα της εταιρείας εκεί. Νοέμβρη 2012 συμμετείχε στο κοινοπρακτικό σχήμα «GENER2 - ERETBO» στο διαγωνισμό «Κατασκευή του νέου προδικαστικού κέντρου κράτησης και φυλάκισης στη Σκόδρα, Αλβανία», που δημοπρατήθηκε από την ΕΕ.

Φυσικά, οι δουλειές δεν της λείπουν κι εδώ. Ετσι τον Οκτώβρη 2012 υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Κατασκευή Βορείου Οδικού Αξονα Κρήτης, Γούρνες - Χερσόνησος» προϋπολογισμού 65.000.000 ευρώ με ΦΠΑ, με συμμετοχή της εταιρείας ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ κατά 25% ως μέλος της κοινοπραξίας «Δομική Κρήτης ΑΕ - ΕΚΤΕΡ ΑΕ - ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ - ΘΕΜΕΛΗ ΑΕ».

Είναι παντού κι απλώνονται παραπέρα, με τις πλάτες των αστών πολιτικών, πατώντας σε ανάγκες του λαού και εισπράττοντας από το υστέρημά του.