27 Αυγούστου, 2013

«Σοσιαλιστική τάση» του ΣΥΡΙΖΑ: Θολώνουν τον ταξικό περιεχόμενο του πατριωτισμού

Εσωκομματική «τάση», με την επωνυμία «Ριζοσπαστικός Σοσιαλισμός» συγκρότησαν επίσημα σήμερα τα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Κουρουμπλής, Αλέξης Μητρόπουλος, Δημήτρης Τσουκαλάς, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Αντώνης Κοτσακάς. Μετά το πρόσφατο συνέδριο και τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, η ύπαρξη και λειτουργία εσωκομματικών «τάσεων» προβλέφθηκαν στο καταστατικό, προκειμένου να απορροφηθεί η δυσαρέσκεια από τη διάλυση των συνιστωσών και να υπηρετηθεί πιο αποτελεσματικά η χειραγώγηση του λαού από το νέο σχήμα.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοινώθηκε η συγκρότηση της νέας «τάσης», χαιρετισμό απηύθυνε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας. Στην τοποθέτησή του, ο Α. Μητρόπουλος διαβεβαίωσε ότι η «σοσιαλιστική τάση» δεν έχει ουσιαστική διαφοροποίηση από τις κεντρικές επιλογές και θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είπε, στην κατάρτισή τους, έχουν συμβάλει και οι ίδιοι. Είπε ακόμα ότι η νέα τάση θα συμπορευθεί με την ηγεσία και τις άλλες τάσεις του κόμματος

Στη δική του τοποθέτηση, ο Δ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό, σε συνεργασία με την ΕΕ, η οποία από τη φύση της αντιμετωπίζει τους μετανάστες σαν φτηνό εργατικό δυναμικό για τα μονοπώλια και ανάλογα αναπροσαρμόζει την αντιμεταναστευτική της πολιτική. Αποκαλυπτικότερος όλων ήταν ο Α. Κοτσακάς, ο οποίος έκανε λόγο για έναν «νέο πατριωτισμό» που θέλει να εκφράσει η «σοσιαλιστική τάση» και ο ΣΥΡΙΖΑ , με την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και την ανάδειξη του ρόλου του κόμματος στην ευρύτερη περιοχή, χαρακτηρίζοντας «αντιιμπεριαλιστικό» τον χαρακτήρα της τάσης.


Πάνε να βάλουν φερετζέ

Το τί εννοούν με τις παραπάνω έννοιες, προσπάθησε να το εξηγήσει πριν από λίγες μέρες ο Δ. Τσουκαλάς, σε συνέντευξη που έδωσε σε ιστότοπο προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ (tvxs.gr). Είπε μεταξύ άλλων ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές» και ότι «απλώς, θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα όπως ένας αριστερός πατριωτισμός. Διότι δεν θέλουμε να χαρίζουμε ο,τιδήποτε σε κανέναν πατριδοκάπηλο».

Ο «αριστερός» και «αντιιμπεριαλιστικός» πατριωτισμός που εφηύραν τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο φερετζές στην ταχύτατη προσαρμογή τους στα συμφέροντα μερίδων της ντόπιας πλουτοκρατίας, τα οποία επιδιώκουν να διαμορφώσουν και τις κατάλληλες ενδοϊμπεριαλιστικές συμμαχίες, όχι κατ' ανάγκη μέσα στην ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να θολώσει το ταξικό περιεχόμενο του πατριωτισμού, που δεν είναι ίδιος για το λαό και την αστική τάξη, τα συμφέροντα της οποίας θέλει να διαχειριστεί σαν κυβέρνηση.

Οσο για τον «αντιιμπεριαλιστικό» χαρακτήρα της νέας τάσης και του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο σαν αστείο μπορεί να ακουστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εναντιώνεται στην εξουσία των μονοπωλίων και καλεί το λαό να ταυτίσει τα συμφέροντά του με τον έναν ή τον άλλο ιμπεριαλιστή (π.χ. με τις ΗΠΑ ενάντια στην Γερμανία), κοροϊδεύοντάς τον ότι έτσι θα σωθεί.

Όπως όλα δείχνουν, η νέα τάση θα αναλάβει να εμπεδώσει καλύτερα στις λαϊκές συνειδήσεις το αποπροσανατολιστικό και επικίνδυνο για το λαό ιδεολόγημα της «υποτέλειας» της χώρας στους Γερμανούς, καθώς όπως είπε ο Δ. Τσουκαλάς, «εμείς θέλουμε να φωτίσουμε περισσότερο κάποιες πλευρές που έχουν σχέση με έναν αριστερό αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό, καθώς τη δεδομένη στιγμή βιώνουμε μία νεοφιλελεύθερη λαίλαπα με στίγμα την υποτέλεια».

Ψαρεύουν ψήφους

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι στόχος τους είναι με πατριωτικές κορόνες να ψαρέψουν στα θολά νερά των νοσταλγών του Παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να ενσωματώσει την κρίσιμη εκλογική μάζα που θα τον καταστήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Είπε επί λέξη: «Μέλημά μας είναι να διαμορφώσουμε την κατάσταση κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος. Εμείς ως τάση θα κάνουμε όλες εκείνες τις διεργασίες ώστε να ενταχθεί σε εμάς όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος που προέρχεται από το μπλοκ του σοσιαλισμού».

Σε άλλο σημείο και προκειμένου να παρουσιάσει τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα με λενινιστικές αρχές (!) δεν δίστασε να διαστρεβλώσει τον ίδιο τον Λένιν, λέγοντας: «(Οι συνιστώσες) στην ουσία αποτελούσαν φράξιες. Αντιθέτως, οι τάσεις, όπως έχει πει και ο Λένιν, απαιτούν συντροφικότητα. Έτσι, αποφασίσαμε να διαμορφώσουμε την Τάση Ριζοσπαστικού Σοσιαλισμού, διότι θεωρούμε ότι ένας κόσμος, ο οποίος ακόμη βλέπει με μία καχυποψία την ένταξή του στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί μέσω εμάς να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ».

Στο δια ταύτα, είπε ότι η τάση την οποία συγκρότησαν, «στηρίζει τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα και συγχρόνως δεν παρουσιάζει ιδεολογικές διαφορές, δηλαδή κινείται καθαρά σε μία αντιμνημονιακή κατεύθυνση». Την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε κυβερνητική συμμαχία όλα τα κόμματα «από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ μέχρι τη λαϊκή δεξιά», ο Α. Κοτσακάς προσπάθησε χτες να καλλιεργήσει συγχύσεις και συνειρμούς με την πρόταση του ΚΚΕ, λέγοντας ότι η νέα τάση προτάσσει την ανάγκη κοινωνικών συμμαχιών και όχι πολιτικών συμμαχιών, γιατί μέσω των κοινωνικών συμμαχιών μπορούν να οικοδομηθούν ή και να προκύψουν και πολιτικές συμμαχίες.

Τέλος, στον χαιρετισμό του, ο Δ. Βίτσας κάλεσε την κυβέρνηση να τολμήσει και να προσφύγει σε εκλογές, για να μετρηθεί -όπως είπε- η πλειοψηφία.