28 Αυγούστου, 2013

 Βρετανία - Δανία: Η πλειοψηφία τάσσεται ενάντια στη συμμετοχή της χώρας τους σε επέμβαση στη Συρία

Παρά την τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που επιχειρούν ιμπεριαλιστικά κέντρα και αστικές κυβερνήσεις για να δικαιολογήσουν μια ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, με την συγκατάθεση μάλιστα των λαών στις χώρες τους, έρευνες των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι η πλειοψηφία σε διάφορες χώρες που πρωτοστατούν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση τάσσεται ενάντια σε αυτήν.

Στη Βρετανία, η εφημερίδα «Sun» παρουσιάζει δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία οι μισοί Βρετανοί αντιτίθενται σε μια επέμβαση ενάντια στην Συρία. Βεβαίως, το ποσοστό ανεβαίνει αρκετά στην ερώτηση αν συμφωνεί με την αποστολή βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Συρία, φτάνοντας το «όχι» σε ποσοστό 74% ενώ μόνο το 9% είναι υπέρ της αποστολής Βρετανών φαντάρων στην Συρία.

Στη Δανία, το 64% τάσσεται ενάντια στη συμμετοχή της χώρας σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Με σημερινό γκάλοπ της εταιρίας epinion, το  64% των Δανών τάσσεται ενάντια ενώ το 36% τάσσεται υπέρ, από το οποίο όμως το 23%, μόνο εάν γίνει με ομόφωνη συμφωνία στον ΟΗΕ.


Παρόλα αυτά η αποκαλούμενη «κόκκινη κυβέρνηση» πού στηρίζεται και από το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, την Πρασινοκόκκινη Συμμαχία, έχει ήδη δηλώσει ότι είναι έτοιμη να συμβάλλει με όποιο μέσο ζητήσουν οι σύμμαχοι της. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τα αποτελέσματα του γκάλοπ αλλά υπόσχονται ότι θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να αλλάξουν την κοινή γνώμη. Η πρωθυπουργός της Δανίας ήδη από χτες δήλωσε κυνικότατα ότι «αν το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ δεν είναι άξιο να πάρει τη σωστή απόφαση, εμείς θα κάνουμε αυτό πού πρέπει για να σταματήσουμε τη συνέχιση των επιθέσεων με χημικά ενάντια στον συριακό λαό».

Η Δανία την τελευταία 25ετία έχει παράδοση να είναι από τις χώρες που τάσσονται από τις πρώτες υπέρ των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και έχει πάρει ενεργά μέρος στους πολέμους στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Γιουγκοσλαβία την Λιβύη, το Μάλι και τώρα στην Συρία. Αυτό άλλωστε επιβάλλουν τα συμφέροντα της δανέζικης πολεμικής βιομηχανίας και του εφοπλιστικού κεφαλαίου.