31 Αυγούστου, 2013

Viagra για τους εργαζόμενους.. Χωρίς σάλιο!

«Βιάγκρα της εργασίας»: Ετσι αποκαλούνται από το γερμανικό Τύπο μια σειρά φάρμακα, στη χρήση των οποίων καταφεύγουν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στη Γερμανία με στόχο καλύτερες επιδόσεις στη δουλειά. Σύμφωνα με όσα αναδημοσίευσαν από το γερμανικό Τύπο τα «Νέα», η χρήση τέτοιων φαρμάκων υπολογίζεται πως σημείωσε αύξηση της τάξης του 300% - 400% την περίοδο 2002 - 2012. Η υπερκατανάλωσή τους, μάλιστα, ήταν η αιτία λόγω της οποίας εργαζόμενοι σε μεγάλες γερμανικές πολυεθνικές ή τράπεζες απουσίασαν από την εργασία τους για ώρες ή και μέρες. 

Πρόκειται για φάρμακα με αντικαταθλιπτική, ψυχοδιεγερτική δράση ή δράση κατά της άνοιας και της αδυναμίας συγκέντρωσης, με τα οποία «χαπακώνονται» όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, προκαλώντας σημαντική ζημιά στην υγεία τους.

Η είδηση μας θύμισε την πρακτική που ακολουθούν μια σειρά επιχειρήσεις στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, όπως πληροφορούσαν οι σελίδες της ίδιας εφημερίδας, που επιλέγουν το αλκοόλ για να αυξήσουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Ετσι, στις ΗΠΑ, για να κρατούν τους εργαζόμενους περισσότερες ώρες στο γραφείο, πολλές επιχειρήσεις εγκαθιστούν ένα μπαρ σε κάποιο χώρο τους, ενώ δε λείπουν και οι πιο οργανωμένες πρωτοβουλίες, όπως, για παράδειγμα, οι «Παρασκευές με ουίσκι».

Χάπια, ουσίες και αλκοόλ είναι τα μέσα που «προσφέρει» το σύστημα της εκμετάλλευσης στους εργαζόμενους για να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες της εντατικοποίησης που επιβάλλουν τα μονοπώλια, για να αντιμετωπίσουν το άγχος, την πίεση και την ανασφάλεια. Η λύση για τους εργαζόμενους δεν είναι η «ντόπα» αλλά η πάλη για να πάψουν τα χέρια τους και το μυαλό τους να αποτελούν απλά μια μηχανή που πρέπει με κάθε τρόπο και κόστος να παράγει συνεχώς μεγαλύτερα κέρδη για το κεφάλαιο.