19 Ιουνίου, 2012

Πολιτικό παπατζιλίκι

Εδωσε και πήρε χτες ξανά το παραμύθι της «ενότητας της αριστεράς» από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού πρώτα ανακοίνωσαν περιχαρείς ότι όσο σημαντικός είναι ο ρόλος της κυβέρνησης, άλλο τόσο είναι και αυτός της αντιπολίτευσης, διευκρίνισαν ότι δε θα συμμετάσχουν σε συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ότι δε θα πάρουν τη διερευνητική εντολή σαν δεύτερο κόμμα. Συμπληρωματικά στα παραπάνω και όταν στριμώχνονταν για την αντιφατική τους στάση σε σχέση με τις εκλογές του Μάη, έλεγαν ότι τότε, εξαιτίας κυρίως του ΚΚΕ, χάθηκε τάχα η ευκαιρία να γίνει κυβέρνηση της αριστεράς, ώστε να μη συζητάμε σήμερα για κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Ζητούσαν, μάλιστα, χτες διά του προέδρου τους, να σταματήσουν τα «επικοινωνιακά παιχνίδια» με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση με κόμματα που - όπως οι ίδιοι λένε - τους χωρίζουν πολλά.


Από μάστορες στο πολιτικό παπατζιλίκι και τον τυχοδιωκτισμό, δεν θα περίμενε κανείς τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από κοροϊδία και καιροσκοπικούς ελιγμούς. Η κραυγαλέα αντίφαση τους ξεμπροστιάζει: Λένε ότι θα στηρίξουν την «επαναδιαπραγμάτευση» που θα κάνει η συγκυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ, όταν προεκλογικά κατήγγειλαν αυτήν ακριβώς την επαναδιαπραγμάτευση. Προσπαθούν να πείσουν ότι τους χωρίζει χάος από τα κόμματα που θα σχηματίσουν κυβέρνηση με τη ΝΔ, όταν συμφωνούν στα βασικά, δηλαδή στη πάση θυσία παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στη δήθεν «αναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει ότι θα ασκήσει δημιουργική αντιπολίτευση σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση, καλώντας μάλιστα τον Σαμαρά να αξιοποιήσει την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση! Τα ίδια ακριβώς έλεγε και ο Σαμαράς στον Παπανδρέου, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Κατά τα άλλα: Οταν το ΚΚΕ έλεγε πως η θέση του δεν είναι σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση, αλλά στην αντιπολίτευση μαζί με το λαό, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα αστικά ΜΜΕ έπεφταν να φάνε τους εκπροσώπους του ότι το ΚΚΕ δε θέλει να κυβερνήσει! Οταν το ΚΚΕ έλεγε ότι δε θα πάρει τη διερευνητική εντολή, επειδή θα ήταν προδοσία του λαού να πρωταγωνιστήσει ή να συμμετάσχει στο σχηματισμό μιας οποιασδήποτε αντιλαϊκής συγκυβέρνησης, κατηγορούνταν και λοιδορούνταν απ' όλους και κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οταν το ΚΚΕ έλεγε να σταματήσουν τα επικοινωνιακά τερτίπια του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση που θα συγκροτούσαν δυνάμεις με τις οποίες το ΚΚΕ έχει ριζικές διαφορές, το Κόμμα κατηγορούνταν για περιχαράκωση και δογματισμό! Κι από πάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο ψέμα ότι χάθηκε η ευκαιρία για κυβέρνηση της αριστεράς, ενώ αυτή, πέρα από το γεγονός ότι το ΚΚΕ ούτως ή άλλως δε θα συμμετείχε, ήταν και μαθηματικά αδύνατη.
Την υποκρισία και τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει και το σόου που έδωσε με τις διερευνητικές στον πρώτο γύρο. Τα κόμματα στα οποία απευθύνονταν το Μάη για κυβέρνηση της αριστεράς, το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ, συγκέντρωναν συνολικά μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ 97 έδρες, ενώ τώρα το άθροισμα είναι 100. Δηλαδή, το Μάη που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στα κάγκελα για να κάνει «κυβέρνηση της αριστεράς», εξαντλώντας και τις τρεις μέρες της διερευνητικής, τα κουκιά ήταν λιγότερα από τώρα που λέει πως δε θέλει τη διερευνητική! Οσο περνάνε οι μέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μοιάζει ολοένα και περισσότερο με το ΠΑΣΟΚ, τη θέση του οποίου εποφθαλμιά στη νέα σοσιαλδημοκρατία. Ταυτόχρονα, όμως, οι θέσεις του θα έρχονται πιο κοντά και με τη ΝΔ. Κοινός τους παρονομαστής είναι η αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ. Το ΚΚΕ γρήγορα θα δικαιωθεί για τις εκτιμήσεις του ακόμα και στους πλέον δύσπιστους...