04 Ιουνίου, 2012

ΠΑΣΟΚ: Στήνει το λαό στα ... έξι βήματα

Τις προτάσεις του για «αναθεώρηση» του μνημονίου υπέρ της πλουτοκρατίας παρουσίασε ο Ε. Βενιζέλος

«Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι κεντρική επιλογή μας και, όσο μας αφορά, είμαστε αποφασισμένοι να τις εφαρμόσουμε χωρίς δισταγμούς και καθυστερήσεις» (Απόσπασμα από το «non paper» που κυκλοφόρησε μέσα στη βδομάδα το ΠΑΣΟΚ).

Αυτήν ακριβώς την ταξική επιλογή για τη διασφάλιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, επιχειρεί να συγκαλύψει ο Ε. Βενιζέλος με την ψηφοθηρική προεκλογική εκστρατεία, επιδιώκοντας την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου, τη νομιμοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και την κλιμάκωση της βάρβαρης επίθεσης από μια κυβέρνηση των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που θα περιλαμβάνει και το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να μείνει ζωντανό για τα μετεκλογικά παζάρια, έριξε στην προεκλογική «αρένα» των κάλπικων υποσχέσεων τη δική του εκδοχή για την «αναθεώρηση» της δανειακής σύμβασης, με τον Ε. Βενιζέλο να υπόσχεται ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θα προχωρήσει σε άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων (...) δεν θα απολύσει δημοσίους υπαλλήλους» και ότι θα εξασφαλίσει «ρυθμίσεις στα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών». Οι ίδιες πάνω κάτω υποσχέσεις υπάρχουν και στα κυβερνητικά προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας το προεκλογικό παιχνίδι των εντυπώσεων που παίζουν στις πλάτες του λαού.

Τα «έξι σημεία» για τη «ρεαλιστική αναθεώρηση» της δανειακής σύμβασης που λανσάρει το ΠΑΣΟΚ σαν μονόδρομο «για την έξοδο της χώρας από την κρίση», είναι το τυρί στη φάκα για τα λαϊκά στρώματα, για να επικυρώσουν με την ψήφο τους τη συνέχιση της ταξικής πολιτικής υπέρ της πλουτοκρατίας.

Η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ τον πρώτο και σταθερό πυλώνα για την ανάκαμψη του μεγάλου κεφαλαίου. Ο δεύτερος πυλώνας είναι δομημένος στην πολύπλευρη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και συνοδεύεται από την παροχή νέων φοροαπαλλαγών, αθρόων επιδοτήσεων, παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την εξασφάλιση επιδοτούμενων (και άρα φθηνότερων) εργαζομένων.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020»:
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται ότι θα «προστατευτεί η συλλογική αυτονομία και ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε η αγορά εργασίας να λειτουργεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα»!Πρόκειται για τον πρόεδρο του ίδιου κόμματος που ισοπέδωσε στην κυριολεξία μισθούς και εργασιακές σχέσεις. Τώρα, προσπαθεί με νέα ψέματα να κρύψει το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας που θα παραμένει ανέγγιχτη και θα γίνει ακόμα χειρότερη τα επόμενα χρόνια, αν ο λαός με την πάλη του δε βάλει φρένο, δεν αντιστρέψει την πορεία.
Ο Ε. Βενιζέλος υπόσχεται «ανάπτυξη» και «δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Την ανάπτυξη, που είναι καπιταλιστική, τη συνδέει με την παροχή των 50 δισ. ευρώ στις τράπεζες μέσω της ανακεφαλαιοποίησης και των 55 δισ. ευρώ προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και των κονδυλίων της ΕΕ. Από αυτήν τη μοιρασιά στους εργαζομένους αναλογούν θέσεις «μερικής απασχόλησης», «κατάρτισης» και «κοινωφελούς εργασίας», με μισθούς πείνας και ημερομηνία λήξης.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μοιράζει υποσχέσεις για «επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής από ένα μέχρι τρία χρόνια». Ουσιαστικά δεσμεύεται για απαρέγκλιτη εφαρμογή του «δημοσιονομικού προγράμματος» που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση με συνέχιση της σκληρής λιτότητας μέχρι το 2017.

Ενα κι ένα για το κεφάλαιο

Περιγράφοντας αυτές τις στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ και σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τους εργαζομένους, ο Ε. Βενιζέλος παρουσίασε την προηγούμενη Δευτέρα στα προεδρεία της ΟΚΕ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ την «πρόταση έξι σημείων» του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του μνημονίου, εξειδικευμένη με «έξι πρόσθετα μέτρα», τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, «θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ενίσχυση του εισοδήματος σε επίπεδο φορολογικό και ασφαλιστικό».

Συγκεκριμένα, πρότεινε:

1.Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες κατά 10%. Με στόχο την παροχή ακόμα πιο φτηνών εργατικών χεριών στους μεγαλοεπιχειρηματίες, που ταυτόχρονα θα σηματοδοτήσει νέα «αιμορραγία» για τα ασφαλιστικά ταμεία, με συνέπειες στις υγειονομικές και ασφαλιστικές παροχές.

2.Αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων με ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Σε πλήρη σύμπνοια με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο Ε. Βενιζέλος προτείνει να επιβαρυνθούν τα λαϊκά νοικοκυριά με ένα νέο αυξημένο φόρο, στον οποίο θα ενσωματωθεί και το χαράτσι της ΔΕΗ.

3.Διακανονισμούς από τις τράπεζες για τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και τις επιχειρήσεις, για οφειλές μέχρι 25.000 ευρώ. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προβλέπει την υποχρεωτική καταβολή του 30% του «κουτσουρεμένου» μηνιαίου εισοδήματος μιας λαϊκής οικογένειας για την κάλυψη των δανειακών οφειλών, με παράταση του χρόνου αποπληρωμής, άρα και της αφαίμαξης. Ουσιαστικά, πρόκειται για παράταση της δανειακής θηλιάς στο λαιμό των λαϊκών στρωμάτων και των αυτοαπασχολούμενων, με τους τραπεζίτες να διασφαλίζουν με ληστρικά επιτόκια την καταβολή των κεφαλαίων και των τόκων, η είσπραξη των οποίων γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής όσο εξαθλιώνεται η λαϊκή οικογένεια.

4.Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη βάση μιας δικαιότερης φορολογικής κλίμακας. Αφού επέβαλε πρώτα το φόρο σε εκατομμύρια εργαζόμενους, το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται προεκλογικά «σταδιακή κατάργηση», αποφεύγοντας να την προσδιορίσει χρονικά και έχοντας ως δεδομένο ότι η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος θα ενταθεί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

5.Επαναφορά των παλαιών συντελεστών του ΦΠΑ στην εστίαση και στα αγροτικά εφόδια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκτόξευσε τον ΦΠΑ στο 23% από 13% και σήμερα υπόσχεται επαναφορά του σε χαμηλότερα επίπεδα. Πρόκειται για άλλο ένα προεκλογικό πυροτέχνημα. Το ΠΑΣΟΚ έχει νομοθετήσει, βάσει του δεύτερου μνημονίου, αυξήσεις στους χαμηλούς συντελεστές του ΦΠΑ (φάρμακα, τρόφιμα κ.ά.), ενώ ο Ε. Βενιζέλος μέχρι τις εκλογές της 6ης Μάη έλεγε σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να «υπάρξει μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ» χωρίς την εξεύρεση «ισοδύναμων μέτρων».

6.Αλλαγές στον «Τειρεσία» ώστε να δίνεται δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις. Την ώρα που χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι καταστρέφονται από τις φιλομονοπωλιακές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, η πρόταση του Ε. Βενιζέλου αποτελεί άλλη μια ανοιχτή πρόκληση στους μικρούς ΕΒΕ.

Ρεσιτάλ ψηφοθηρίας

Στην οργανωμένη επιχείρηση υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου εντάσσονται και οι υποσχέσεις που μοίρασε ο Ε. Βενιζέλος προς τους δημοσίους υπαλλήλους για «πάγωμα» των απολύσεων και των μειώσεων των μισθών κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Φτάνοντας στο σημείο να κάνει λόγο για «αδελφικούς δεσμούς» του ΠΑΣΟΚ με τους δημοσίους υπαλλήλους, προσπάθησε να επανακτήσει τις «συμμαχίες» που έσπασαν ανάμεσα στο κόμμα του και μεγάλο τμήμα των δημόσιων υπαλλήλων και των «πράσινων» συνδικαλιστών, «που κινήθηκε μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ», όπως αναγνωρίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις φυσικά στο Δημόσιο, γιατί δεν έχουμε ανάγκη από απολύσεις», ισχυρίστηκε ο Ε. Βενιζέλος στη διάρκεια της συνάντησης. Βάσει του μνημονίου, όμως, το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί μαζί με τη ΝΔ «να μειώσουμε την απασχόληση στη γενική κυβέρνηση κατά τουλάχιστον 150.000 την περίοδο 2011 - 2015 (...) Εως το τέλος του 2012 δεσμευόμαστε να πετύχουμε 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις».

«Δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων, αφού υπάρχει ανάγκη να διατηρηθεί - έως ότου μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις μειώσεις και τις αδικίες - το διαθέσιμο εισόδημα», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όμως, έχουν δεσμευτεί βάσει του μνημονίου να προχωρήσουν σε μειώσεις κατά 12% στα αυτοαποκαλούμενα «ειδικά μισθολόγια» του δημόσιου τομέα, αλλά και για τη λήψη «διορθωτικών μέτρων που θα περιλαμβάνουν πρόσθετες στοχευμένες μειώσεις στο μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα».

Τις επόμενες 15 μέρες μέχρι τις κάλπες, το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τις εξαγγελίες για «αναθεώρηση» των μέτρων και «πάγωμα» ορισμένων από τα σφαγιαστικά μέτρα του δεύτερου μνημονίου, θα παίξει και το χαρτί του τρομοκρατικού διλήμματος «ευρώ ή δραχμή». Σε αυτήν την εκβιαστική τακτική θα αξιοποιήσει τις τυχοδιωκτικές και παραπλανητικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί «καταγγελίας» του μνημονίου, αλλά με παραμονή στην Ευρωζώνη, για να εμφανίσει σαν μονόδρομο την πρόταση περί «αναθεώρησης» της δανειακής σύμβασης, με ταυτόχρονη εφαρμογή της!

Η διαμάχη ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται για τη διεκδίκηση αναβαθμισμένου ρόλου σε μια μετεκλογική «κεντροδεξιά» ή «κεντροαριστερή» κυβέρνηση και καμιά σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα του λαού. Οι εργαζόμενοι θα βγουν κερδισμένοι αν γυρίσουν τη πλάτη τους στις διάφορες εκδοχές της «διαπραγμάτευσης» του μνημονίου και στις εκλογές ψηφίσουν ΚΚΕ, οργανώνοντας από την επόμενη κιόλας μέρα την αλλαγή των συσχετισμών στα σωματεία και τους φορείς του κινήματος, υπέρ των ταξικών δυνάμεων.