16 Ιουνίου, 2012

Για το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ): Κάποια κρίσιμα ζητήματα μάλλον άγνωστα στην Ελλάδα

ΠΗΓΗ: http://leninreloaded.blogspot.com

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) ιδρύθηκε τον Μάιο του 2004. Το ιδρυτικό του συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 2005.

Τα συστατικά μέλη του ΚΕΑ είναι τα εξής:
  • Αυστρία Κομμουνιστικό κόμμα Αυστρίας
  • Βέλγιο Κομμουνιστικό κόμμα (Βαλλωνίας)
  • Τσεχία Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού
  • Εσθονία Eesti Vasakpartei
  • Γαλλία Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας
  • Γερμανία Η Αριστερά (Die Linke)
  • Ελλάδα Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
  • Ουγγαρία Munkáspárt
  • Ιταλία Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης
  • Λουξεμβούργο Η Αριστερά
  • Πορτογαλία Bloco de Esquerda
  • Μολδαβία Partidul Comuniştilor din Republica Moldova
  • Ρουμανία Partidul Alianţa Socialistă
  • Άγιος Μαρίνος Rifondazione Comunista Sammarinese
  • Ισπανία Izquierda Unida, Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας, Ενωμένη Εναλλακτική Αριστερά
  • Ελβετία Partei der Arbeit der Schweiz
  • Τουρκία Özgürlük ve Dayanışma Partisi
Κόμματα παρατηρητές
  • Βέλγιο Une Autre Gauche
  • Κύπρος Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού(ΑΚΕΛ)
  • Τσεχία Komunistická strana Čech a Moravy
  • Δανία De Rød-Grønne
  • Φινλανδία Suomen kommunistinen puolue
  • Γερμανία Deutsche Kommunistische Partei
  • Ελλάδα Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ)
  • Ιταλία Partito dei Comunisti Italiani
  • Σλοβακία Komunistická strana Slovenska
Πηγή: wikipedia


Στο κείμενό τους, οι διαφωνούντες του ΚΚΓ που δηλώνουν την στήριξή τους στο ΚΚΕ, κόντρα στην επίσημη γραμμή του κόμματός τους (που είναι μέλος του ΚΕΑ) και της εφημερίδας του Ουμανιτέ, σημειώνουν:

Πρόκειται [σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ] για το τοπικό παράρτημα τού Κόμματος τής Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Και λίγο αργότερα:

Καταγγέλλουμε τις εκστρατείες δυσφήμισης τού ΚΚΕ όχι μόνο μέσω των γαλλικών εφημερίδων και των άλλων μέσων μαζικής ενημέρωσης που βρίσκονται στην υπηρεσία των δυνάμεων τού κεφαλαίων αλλά ακόμα πολλές φορές και μέσα από τις στήλες τής ίδιας τής Ουμανιτέ, πράγμα απαράδεκτο.

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία του δεύτερου αποσπάσματος για τον ρόλο της διάσημης Ουμανιτέ, οι αγγλόφωνοι μπορούν να διαβάσουν σχετικό άρθρο της εφημερίδας εδώ, και στα ελληνικά εδώ. Οι γαλλόφωνοι μπορούν να διαβάσουν την συνέντευξη της Ρένας Δούρου στην ίδια εφημερίδα εδώ. Άλλα αγγλόφωνα άρθρα στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια εφημερίδα εδώ, και εδώ. Θυμίζω, τέλος, το άρθρο στην Le Monde Diplomatique, που μεταφράστηκε αποσπασματικά εδώ. Όπως είναι εύληπτο, η ανακοίνωση μελών του ΚΚΓ υπέρ του ΚΚΕ εκφράζει την ύπαρξη ρήγματος και εσωτερικής διαφωνίας στους κόλπους του με πυρήνα την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.



Σε ό,τι αφορά την πρώτη καταγγελία, δηλαδή την αναφορά στην χρηματοδότηση του ΚΕΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταφράζω σημαντικά αποσπάσματα από σχετικό κείμενο του Ken Biggs, μέλους του ΚΚ Βοημίας και Μοραβίας (που είναι κόμμα-παρατηρητής του ΚΕΑ) για λογαριασμό της Postmark Prague:

Οι τσέχοι κομμουνιστές αντιτίθενται στην άμεση διαμόρφωση ενός Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος. Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τώρα το μυαλό των αριστερών πολιτικών και ακτιβιστών είναι το αν θα δεχτούν την θέσπιση, από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κομισσιόν [European Commission], ούτως αποκαλούμενων "Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων."

Αμέσως μετά την επέκταση της ΕΕ σε 25 κράτη-μέλη τον Μάιο, γίνονται εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο σε όλη την διευρυμένη Ένωση. Ένα από τα λίγα αριστερά κόμματα από τα νέα κράτη-μέλη τα οποία έχουν εγγυημένη επιτυχία στις εκλογές αυτές είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας (CPBM), το τσεχικό ΚΚ. Το μέλος του κόμματος και επί μακρόν κάτοικος Τσεχίας, Ken Biggs, εξηγεί γιατί το κόμμα του απορρίπτει την πρόταση [της Ευρωπαϊκής Κομμισιόν]: 

Αντίθετα με διάφορα ρεπορτάζ, το ΚΚΒΜ δεν υποστηρίζει την άμεση ίδρυση του ούτως καλούμενου "Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς". [...] οι εκπρόσωποι είκοσι περίπου κομμάτων που συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο στις 11 και 12 Ιανουαρίου σε μια συνάντηση που οργανώθηκε από το γερμανικό Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού είχαν σοβαρές διαφωνίες για το σχέδιο, ιδιαίτερα για τους κανόνες του νέου κόμματος, οι οποίοι πρέπει να εγκρίνονται από την ΕΕ για να παίρνει χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες το κόμμα.

[...] ο αρχηγός του κόμματος [ΚΚΒΜ] Miroslav Grebenicek είπε πως το θέμα συζητήθηκε στην συνάντηση της ΚΕ τον περασμένο Οκτώβρη, και ότι το κόμμα είχε πάρει σαφή θέση για την δημιουργία ενός Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αναφέρθηκε στην άποψη του ΚΚΕ, το οποίο αρνήθηκε να παρακολουθήσει την συνάντηση του Βερολίνου διότι οι κανόνες του νέου κόμματος (του ΚΕΑ) περιέχουν ένα άρθρο το οποίο δηλώνει ότι: "Το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα αναπτύσσει τις δραστηριότητές του για τον συμφέρον των θεσμών της ΕΕ."

Δεν είναι ανάγκη να συνεχίσουμε τη μετάφραση. Η ουσία έχει ήδη αποκαλυφθεί. Πίσω από όλα όσα έχουν γίνει στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό, πίσω από την φαινομενικά ανεξήγητη μανία τόσων και τόσων στην Ευρώπη με τον ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από την αλλόκοτη επιμονή τόσων "επαναστατών" στον έωλο ευρωρεφορμισμό, πίσω από την σφοδρότητα της σύγκρουσης μεταξύ των φωνών που εξακολουθούν να κάνουν τον ψάλτη του "ευρωσοσιαλισμού" και όσων υπερασπίζονται την αυτονομία της κομμουνιστικής υπόθεσης από τον ζυγό των θεσμών της ΕΕ βρίσκεται αυτή η ιδρυτική πράξη και η συμφωνία των κομμάτων που απαρτίζουν το ΚΕΑ με αυτή.

Βρίσκεται, φευ, το ίδιο το χρήμα με το οποίο η ΕΕ χρηματοδοτεί το ΚΕΑ κατόπιν της γραπτής του συμφωνίας να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της. Γιατί δεν χρηματοδοτείς ένα κόμμα που ο ίδιος προτείνεις να φτιαχτεί για να σε διαλύσει και να σε ανατρέψει. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται ούτε στα ντελιριακά παραμύθια των πακτωλών "λενινιστικών" εγκωμίων του ΣΥΡΙΖΑ από τους συν-αποδέκτες του στο ζεστό χρήμα της Κομισσιόν.

Έρχεται ο καιρός που θα δουν όλοι με πολύ πιο καθαρό βλέμμα για ποιους λόγους η "αριστερά" που εκφράζει το ΚΕΑ αγαπά τόσο πολύ το όραμα "μιας άλλης Ευρώπης" και γιατί το ΚΚΕ ήταν απόλυτα αναγκασμένο ηθικά να σεβαστεί την εξ αρχής θέση του και να απορρίψει κάθε συνεργασία με ένα κόμμα που ανήκει στο ΚΕΑ, παρά τον σφοδρότατο και ύπουλο πόλεμο που δέχθηκε.

Έρχεται ο καιρός που δεν θα είναι πια εφικτό να κρύβεις τα ψέμματα και τις συμφωνίες που έγιναν σε ανύποπτο χρόνο πίσω από όμορφες και εύηχες λέξεις. Και που το τι σημαίνει πολιτική εντιμότητα και πολιτική αρχών με βάση το συμφέρον του λαού και όχι των κεφαλαιοκρατών στους οποίους υποδουλώθηκε εξ αρχής το ΚΕΑ θα λάμψει πάνω από κάθε έντεχνα στημένο μηχανισμό λασπολόγησης και λοιδωρίας.

Δεν θα συμβιβαστούμε με την εξαπάτηση και την πλύση εγκεφάλου για το τι προηγήθηκε της συντεταγμένης προσπάθειας των μελών της ΚΕΑ να σώσουν την ΕΕ από την λαϊκή εξέγερση. Από όσους "κατασκευαστές θεωρίας" και αν προτείνεται η αποχαύνωση συνειδήσεων και η ιστορική αμνησία ως η ενδεδειγμένη λύση.