13 Νοεμβρίου, 2012

Στα λόγια (απεργία διαρκείας) και στη… πράξη (ρεπό, άδειες, απεργοσπασία)

Διάφοροι κονδυλοφόροι και σχολιαστές του πληκτρολογίου, γράφουν από ‘δω και από κει μεγάλα λόγια και βερμπαλίζουν για «απεργίες διαρκείας», για «αγώνες μέχρι να φύγουνε» και άλλα τέτοια. Δεν παραλείπουν βέβαια, όλα αυτά να τα πασπαλίσουν με μπόλικες δόσεις αντί-ΠΑΜΕ και αντί-ΚΚΕ εμμονής… Όλα αυτά, βέβαια στα λόγια. Γιατί στη πράξη, όπως αποδεικνύεται σε διάφορους εργασιακούς χώρους, οι ίδιοι που εκτοξεύουν αυτές τις κορώνες πρωτοστατούν στο χτύπημα της κάρτας την μέρα της απεργίας, στα ρεπό και τις άδειες για να πέφτει το μεροκάματο ως και την ανοιχτή απεργοσπασία.

Ας δούμε, μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως τα κατέγραψε ο «Ριζοσπάστης» (11 Νοέμβρη):

-Στο Δήμο Αιγάλεω στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη ο πρόεδρος (ΠΑΣΚΕ) και ο γραμματέας (ΣΥΡΙΖΑ) αντί να απεργήσουν πήραν άδεια. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν οι περισσότεροι εργαζόμενοι καθώς από τους 450 απήργησαν μόνο οι 19. Οι υπόλοιποι πήραν ρεπό ή άδεια!

-Στο Δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης, η πρόεδρος που δηλώνει «ανεξάρτητη» ήταν απεργοσπάστρια στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 18 Οκτώβρη, ενώ στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 6 και 7 Νοέμβρη πήρε άδεια. Επίσης, την περασμένη Πέμπτη, όταν ξεκίνησε η δεύτερη 48ωρη απεργία στους ΟΤΑ, ήταν απεργοσπάστρια. Ακόμα, μέλος της Διοίκησης του Σωματείου που είναι στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήρε άδεια αντί να απεργήσει στις 18 Οκτώβρη και στις 8 Νοέμβρη.
-Στο Δήμο Αθήνας στο Σωματείο Εργαζομένων (ΣΕΔΑ) πριν περίπου δύο βδομάδες σε γενική συνέλευση αλλά και σε πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο, ο πρόεδρος του Σωματείου (ΔΑΚΕ) υπερασπίστηκε σθεναρά τη θέση του οι εργαζόμενοι να χτυπάνε κάρτα και μετά να πηγαίνουν στην κινητοποίηση!
-Στο Περιστέρι, ο εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε στη γενική συνέλευση, που έγινε πριν την πρώτη 48ωρη, να γίνουν καταλήψεις Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη. Οταν οι ταξικές δυνάμεις ζήτησαν να διευκρινίσει τη θέση του για την απεργία απάντησε ότι μιλά μόνο για καταλήψεις. Την περασμένη Πέμπτη σε νέα γενική συνέλευση του Σωματείου ο πρόεδρος (ΠΑΣΚΕ) πρότεινε οι εργαζόμενοι να χτυπήσουν κάρτα και να κάνουν κατάληψη.
-Στο Δήμο Ταύρου, ο πρόεδρος (ΠΑΣΚΕ), έθεσε το ίδιο ζήτημα (κάρτα και κατάληψη) παρουσιάζοντάς το ως επιθυμία των εργαζομένων. Το ίδιο είχε κάνει και στις 26 Σεπτέμβρη. Στελέχη της παράταξής του δεν πήραν μέρος στην απεργία στις 6 και 7 Νοέμβρη.
-Στο Δήμο Νέας Ιωνίας, η πλειοψηφία στο ΔΣ του Σωματείου (ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΣΥΡΙΖΑ) ανέχεται το ίδιο καθεστώς εκφυλισμού των κινητοποιήσεων.
-Στο Δήμο Κερατσινίου, η ΠΑΣΚΕ πρότεινε να γίνουν καταλήψεις χωρίς καμιά προετοιμασία και την ίδια ώρα δηλώνει ότι δεν βρίσκει κανέναν λόγο να γίνει γενική συνέλευση.
-Στο Δήμο Καλλιθέας, ο πρόεδρος του Σωματείου (στη διοίκηση ...) πρότεινε και αυτός οι εργαζόμενοι να χτυπήσουν κάρτα και να κάνουν κατάληψη.
-Στο Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ νομού Χανίων συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, εκλεγμένοι στο ΔΣ, ήταν απεργοσπάστες και στην πρώτη και στη δεύτερη 48ωρη.

Οι εργαζόμενοι να τους κάνουν όλους στη μπάντα ότι μουτσούνα και να φοράνε: του «αντάρτη» ΔΑΚΙτη, του ΠΑΣΟΚου, του μετανοημένου ΠΑΣΟΚου που πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ, του «υπερεπαναστάτη». Να οργανωθούν στα σωματεία τους, να δυναμώσουν τον ταξικό πόλο, το ΠΑΜΕ. Να μπουν στον αγώνα για οριστική ρήξη με τη πλουτοκρατία.