24 Ιουνίου, 2013

«Ευχαριστούμε Τσεχοσλοβακία»

Μετά από την εκδήλωση στην πόλη Πόντεμπραντυ, όπου η Λέσχη Φίλων και Οπαδών του ΚΚΕ στην Τσεχία τίμησε τον παλαίμαχο αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Οδυσσέα Δεληγιάννη, οι Φίλοι του ΚΚΕ στην Τσεχία συνέχισαν τις εκδηλώσεις τους αφιερωμένες στα 65 χρόνια από τον ερχομό στην Τσεχοσλοβακία των πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου πολέμου 1946-1949 και της ηρωικής εποποιίας του ΔΣΕ, με μία εκδήλωση στις 21 Ιουνίου στην Πράγα, μία στις 21 Ιουνίου στην πόλη Μπρνο και μία κεντρική εκδήλωση στην πόλη Οστράβα.

Στην Πράγα και στο Μπρνο τα μέλη της Λέσχης και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Πράγας είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την παρουσίαση του Δοκιμίου της Ιστορίας του ΚΚΕ 1949-1968, Β’ τόμος από τον Διονύση Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Ιστορίας, η οποία προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον και συνέχισε με συζήτηση μέχρι αργά το βράδυ.

Στο Μπρνο στις 21 Ιουνίου, τα μέλη της Λέσχης υποδέχτηκαν τον Διονύση Αρβανιτάκη με μεγάλο ενθουσιασμό και μετά την παρουσίαση του Δοκιμίου αυτός απάντησε σε πολλές ερωτήσεις. Η εκδήλωση συνέχισε με μία πολύωρη συζήτηση πάνω σε θέματα σχετικά με την κομματική ιστορία των πολιτικών προσφύγων σε όλες τις Λαϊκές Δημοκρατίες και στην Τσεχοσλοβακία.


Στις 23 Ιουνίου μέλη της Λέσχης Φίλων και Οπαδών του ΚΚΕ από διάφορες πόλεις της Τσεχίας παρευρέθηκαν στο Παλάτι Πόρουμπα όπου στην κύρια εκδήλωση ο Διονύσης Αρβανιτάκης αναφέρθηκε στην ομιλία του για τη σημασία του αγώνα του ΔΣΕ και για τη σημερινή αποφασιστική συμβολή του ΚΚΕ στην οργάνωση της ταξικής πάλης.

Οι αναφορές στον ΔΣΕ και τη δράση του έφεραν συγκίνηση στους πολιτικούς πρόσφυγες και τις οικογένειές τους που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. Τους παρευρισκομένους χαιρέτησαν επίσης ο Jiri Nytra, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Βοημίας και Μοραβίας και τα μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχοσλοβακίας, Βοΐτια και Σάρα.

Στην εκδήλωση έγινε προβολή του DVD της έκθεσης φωτογραφίας για τη ζωή της πολιτικής προσφυγιάς στην Τσεχοσλοβακία την οποία ετοίμασε η Λέσχη και του ντοκιμαντέρ «Η αλήθεια για τα παιδιά του εμφυλίου πολέμου». Η εκδήλωση έκλεισε με επαναστατικά τραγούδια με τους μουσικούς Βαγγέλη, Ιορδάνη και Επαναστάτη Προύσαλη.

Επιπλέον και στις τρεις εκδηλώσεις ο Διονύσης Αρβανιτάκης απένειμε το τιμής ένεκεν αναμνηστικό σε 13 μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ που πορεύτηκαν ανυποχώρητα στον δρόμο της ταξικής πάλης για τον σοσιαλισμό και συγκεκριμένα τους συντρόφους: Ηλία Κουμαντζά, Έφη Βαλαγιάννη, Γεώργιο Χαμονικόλα, Βαγίτσα Κόκκα, Βάγια Παυλίδου, Αλκμίνη Ζερδάλογλου, Ευανθία Τοπούζη, Κεράτσα Βαφειάδου, Σιμέλα Χατζηβασιλίου, Κοτούπα Ελευθερία, Σαββατιανή Νεουμάνοβα, Αναστασία Πιστολά και Γαρυφαλλιά Ριμπόκοβα.

Από την πλευρά τους οι απόγονοι της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και τα μέλη της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ διαβεβαίωσαν τους ήρωες της ΕΑ και του ΔΣΕ ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με αποφασιστικότητα και υπερηφάνεια και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να παραχαράξει, διαστρεβλώσει και αμαυρώσει την ηρωική ιστορία τους και ευχαρίστησαν τους Τσέχους συντρόφους για την μέριμνα και βοήθεια που το Κόμμα τους και οι διάφορες οργανώσεις στην τότε σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία προσφέρανε στους πολιτικούς πρόσφυγες από τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα. Επιπλέον ότι θα αντιπαλέψουν τον αντικομμουνισμό για την υπεράσπιση των ιδανικών μας και της ιδεολογίας του μαρξισμού-λενινισμού και ότι σαν τους γονείς και τους παππούδες τους θα υπερασπιστούν και θα στηρίξουν το ηρωικό ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της η Λέσχη Φίλων και Οπαδών του ΚΚΕ στην Τσεχία ευχαριστεί την ΚΕ του ΚΚΕ, την ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας και όλους τους συντρόφους που στηρίξανε την προετοιμασία των εκδηλώσεων και συνέβαλαν για την επιτυχία, να προβληθεί το μήνυμα για την αληθινή ιστορία της πολιτικής προσφυγιάς στην Τσεχοσλοβακία, όταν τις ίδιες μέρες η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων, με το 8ο Φεστιβάλ το οποίο διοργάνωσε στις 22 Ιουνίου, προσπάθησε να «αποπολιτικοποιήσει» την επέτειο για τα 65 χρόνια από τον ερχομό των πολιτικών προσφύγων στην Τσεχοσλοβακία, έχοντας ως τίτλο του Φεστιβάλ «65 χρόνια από τον ερχομό των Ελλήνων στην Τσεχία και 1150 χρόνια από τον ερχομό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μοραβία» και με ομιλίες στις οποίες αποσιωπήθηκε το πώς βρέθηκαν στην Τσεχοσλοβακία/Τσεχία.

Η Λέσχη Φίλων και Οπαδών του ΚΚΕ στην Τσεχία θα συνεχίσει και μετά τον εορτασμό να προβάλει την ιστορία των πολιτικών προσφύγων στην Τσεχοσλοβακία και στις άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες με διάφορες εκδηλώσεις σε όλη την Τσεχία και θα απαντά ανάλογα σε κάθε προσπάθεια για παραχάραξη της ιστορίας της πολιτικής προσφυγιάς και στην αντι-ΚΚΕ προπαγάνδα.