31 Ιουλίου, 2013

 ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»: Απειλές κατασχέσεων σε φτωχούς εμπόρους και επαγγελματίες από μεθαύριο

Ενώπιον κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες μικρέμποροι και φτωχοί επαγγελματίες που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), αφού τα έσοδά τους είναι μηδαμινά. Το ότι δεν καταβάλλουν αυτές τις εισφορές έχει δραματικές συνέπειες πρώτα και κύρια στους ίδιους και τις οικογένειές τους, αφού στερούνται τη στοιχειώδη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σαν να μην έφτανε αυτό, τώρα απειλούνται να μείνουν και στο δρόμο, μέσω της κατάσχεσης του μαγαζιού τους.

Όπως φαίνεται από ένα τέτοιο ειδοποιητήριο που στέλνει το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας - Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών προς τον έμπορο και το οποίο αποκαλύπτει σήμερα Τετάρτη ο «Ριζοσπάστης», οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης και οι απειλές για κατασχέσεις είναι ξεκάθαρες...

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο εν λόγω ασφαλισμένος καλείται εντός 10ημέρου να προσέλθει στο τοπικό κατάστημα του ΟΑΕΕ, για να εξοφλήσει ή να «ρυθμίσει» συνολική οφειλή 7.560,63 ευρώ (6.638, 96 ευρώ για το 2012 και 921,67 ευρώ για το 2013) γιατί σε διαφορετική περίπτωση η οφειλή του «θα βεβαιωθεί αρμοδίως», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιστολή. Κάτι που σημαίνει ότι το χρέος θα πάει στην εφορία για να ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής κατάσχεσης.

Το τελευταίο διάστημα οι κατά τόπους υπηρεσίες του ΟΑΕΕ αποστέλλουν τέτοια «μπιλιέτα» προς τους εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα περί τους 350.000 αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους επαγγελματίες και εμπόρους δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω αυτών των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, ενώ φυσικά δεν δικαιούνται και επίδομα ανεργίας. Αν υπολογίσουμε και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι κατά κύριο λόγο οικογενειακής μορφής και επομένως η μη καταβολή εισφορών για μια τέτοια επιχείρηση αφήνει εκτός συστήματος δημόσιας περίθαλψης και Υγείας ολόκληρες οικογένειες, ο αριθμός των ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ πολλαπλασιάζεται. Ειδικά σε ορισμένους κλάδους που έχουν χτυπηθεί βαρύτατα από την ύφεση, όπως στα φορτηγά και τα ταξί, τα ποσοστά των ανασφάλιστων επαγγελματιών αγγίζουν το 70% του συνόλου.

Η συγκυβέρνηση έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ένα νέο σχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ -«Νέα Αρχή» το ονόμασε- που προβλέπει την καταβολή δόσεων με επιτόκιο 8%, «εκπτώσεις» των προσαυξήσεων αλλά και με εφάπαξ καταβολή των εισφορών του 2013. Ωστόσο, ούτε έτσι είναι δυνατόν να εκπληρωθούν οι υψηλότατες υποχρεώσεις των αυτοαπασχολούμενων προς το Ταμείο τους, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς δεν καταβάλλει τις εισφορές όχι επειδή δεν θέλει αλλά απλούστατα επειδή δεν μπορεί. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κάνουν σαν να μη γνωρίζουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομάγαζα και επιχειρήσεις έχουν βάλει «λουκέτο» τα τελευταία τρία χρόνια και όλοι όσοι απασχολούνταν σε αυτά βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης. Στην πραγματικότητα, με το νέο κυβερνητικό σχέδιο, μετατρέπονται τα χρέη προς το ασφαλιστικό ταμείο σε χρέη προς το Δημόσιο, εξέλιξη που θα έχει βαρύτατες συνέπειες, αφού επισείει ποινικές και χρηματικές κυρώσεις για χιλιάδες ασφαλισμένους που σήμερα δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.