25 Αυγούστου, 2013

EAM-EΛΑΣ-ΕΠΟΝ-ΟΠΛΑ-ΔΣΕ: Η Κοκκινιά τίμησε τους αγωνιστές της που δολοφόνησαν οι φασίστες (ΦΩΤΟ – VIDEO)

Με σεβασμό και αποφασιστικότητα, την Κυριακή το πρωί, πλήθος εργαζομένων, ανέργων, νεολαίας, λαϊκός κόσμος από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, τίμησαν τους 315 δολοφονημένους στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, 69 χρόνια μετά την εκτέλεσή τους από τους Ναζί καθ' υπόδειξη των ντόπιων συνεργατών τους. Η εκδήλωση έγινε στην πλατεία της 17ης Αυγούστου 1944, όπου πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις στεφανιών και ομιλίες.

Ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκομένους, καλώντας, με οδηγό την αγωνιστική ιστορία του λαού μας, να δυναμώσει η πάλη σήμερα για σύγχρονα δικαιώματα. Αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα, ο Αργύρης Παπουτσάκης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Νίκαιας ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ σημείωσε: «Στις 17 Αυγούστου του 1944 από τις 2:30 τα ξημερώματα 2.500 – 3.000 Ναζί και Ταγματασφαλίτες περικύκλωσαν την Κοκκινιά και τις γύρω περιοχές βάζοντας σε εφαρμογή το δολοφονικό τους έργο. Περίπου 25.000 Κοκκινιώτες συγκέντρωσαν οι Ναζί και με τις υποδείξεις των συνεργατών τους ξεκίνησαν τις εκτελέσεις ως αντίποινα της ηρωικής μάχης της Κοκκινιάς τον Μάρτη του ίδιου χρόνου. 315 διαλεχτά παλικάρια μέλη του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ άφησαν την τελευταία τους πνοή βροντοφωνάζοντας "Ζήτω το ΚΚΕ"». 






Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους σύγχρονους ναζιστές, τους Χρυσαυγίτες, τους πολιτικούς απογόνους όσων δολοφόνησαν τους αγωνιστές στο Μπλόκο της Κοκκινιάς. Ο Βαγγέλης Μαρούπας, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά του ΚΚΕ, σημείωσε ότι τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στέκονται με σεβασμό απέναντι στους εκατοντάδες νεκρούς που έπεσαν στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, σε όλους αυτούς που δε λύγισαν μπρος το ταξικό τους καθήκον. Σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι οι πεσόντες αποτελούν παράδειγμα για τις νέες γενιές των κομμουνιστών και των αγωνιστών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, στα περί «ανάπτυξης» που ακούγονται δεξιά και αριστερά, και στην πρόταση του ΚΚΕ για διέξοδο από την κρίση. Στο χώρο της εκδήλωσης παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου η οποία κατέθεσε και στεφάνι. Στεφάνι κατέθεσε και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ. Καταθέσεις στεφανιών έγιναν επίσης από την ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και τα Παραρτήματά της σε Κοκκινιά και Πειραιά, από τη Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, από τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, από την Ένωση Γονέων Πειραιά, από τον Ορειβατικό Φυσιολατρικό Όμιλο Νίκαιας, από Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής και από την ΕΕΔΥΕ. 

Αντί για στεφάνια, χρήματα προσέφεραν στην ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ διάφορα παραρτήματά της, Σύλλογοι Γυναικών και συνταξιουχικές οργανώσεις. Ακόμη στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: Ο Σταύρος Τάσσος πρόεδρος και η Βέρα Νικολαΐδου Γενική Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, ο πρώην Δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής, ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής Γιώργος Κατημερτζής. Μετά τις ομιλίες και τις καταθέσεις στεφάνων, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. 

Οι παρευρισκόμενοι σιγοτραγούδησαν το τραγούδι «Επέσατε Θύματα» ενώ ακούστηκε και από τα μεγάφωνα ο Εθνικός Ύμνος. 

Πορεία στους δρόμους της Κοκκινιάς και προσκλητήριο νεκρών 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία από την πλατεία προς το Γ' Νεκροταφείο Νίκαιας, με τους διαδηλωτές να κρατούν ταμπέλες με τα ονόματα των πεσόντων. Σε ένα περιστατικό το οποίο καταγγέλθηκε από τους διαδηλωτές φασιστοειδές πέταξε κροτίδες προς την πορεία από μπαλκόνι πολυκατοικίας, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Στο παρακάτω βίντεο η καταγγελία..




Καταλήγοντας οι διαδηλωτές στο κοινοτάφιο που υπάρχει στο νεκροταφείο για τους εκτελεσμένους Κοκκινιώτες, πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο νεκρών.