20 Ιουνίου, 2012

Η «αξιωματική αντιπολίτευση» και οι δεσμεύσεις της


«Δεν θα καλέσουμε τους υποστηρικτές μας να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μέτρα λιτότητας».

Ποιος το είπε; 
Ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο «Ρόιτερς». 

Είπε ακόμη: «ο ρόλος μας είναι να είμαστε μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, να χειροκροτούμε κάθε τι θετικό, να καταδικάζουμε όλα τα αρνητικά και να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις».

Ετσι από τη μια μεριά εμφανίζεται ως εγγυητής απέναντι στην αστική τάξη ότι μπορεί να χειραγωγήσει το εργατικό, το λαϊκό κίνημα, από την άλλη καλλιεργεί φρούδες ελπίδες στο λαό ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει από την κυβέρνηση που ετοιμάζονται να συγκροτήσουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ ή αν δεν προκύπτει, αυτός θα την πιέζει για να προκύπτει, (τα ίδια έλεγε και με το ΠΑΣΟΚ του 2009), και τις διαβουλεύσεις εντός της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, διαβουλεύσεις επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, που σημαίνει μέτρα αντιμετώπισης της γενικευμένης κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου, άρα κανένα όφελος για το λαό. 

Ετσι σαν έτοιμος από καιρό δίνει εξετάσεις ως ικανή δύναμη ενσωμάτωσης των λαϊκών δυνάμεων στο σύστημα, άρα ως ο καλύτερος διαθέσιμος μοχλός αναμόρφωσης της σοσιαλδημοκρατίας. Και πάνω απ' όλα ως γιαλαντζί αντίπαλος της κυβέρνησης.