13 Αυγούστου, 2013

Στοιχεία χρεών και δανεισμού στα ΜΜΕ και η ταξική πάλη

Πριν κάμποσους μήνες ένα δημοσίευμα στην "εφημερίδα των συντακτών" έκανε μια ανάλυση στο τοπίο των ΜΜΕ εμβαθύνοντας κάπως στα χρέη και το δανεισμό τους.

Με τους πίνακες που ακολουθούν καθώς και τις αυτούσιες διατυπώσεις της εφημερίδας παρουσιάζεται αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Αποκαλύπτεται η υποκρισία και η βρωμιά όσον αφορά την επίθεση στο ΚΚΕ και στον 902 ΚΑΙ με όρους καπιταλιστικής ανάπτυξης, επανεπένδυσης κεφαλαίων.

Αποτυπώνεται πιο καθαρά ο πραγματικός ρόλος όλων των ΜΜΕ ως ιδεολογικού μηχανισμού που προσπαθούν από κυρίαρχη θέση να πιπιλίζουν το μυαλό του λαού. Γι΄αυτό και συντηρούνται και επιβιώνουν με πάμπολλα χρέη, με συνεχή δανεισμό, με αλισβερίσια. Γι' αυτό και δεν άνοιξε ρουθούνι σε άλλες μεταβιβάσεις συχνοτήτων, σε εξαγορές, σε συγχωνεύσεις, σε διαπλεκόμενες σχέσεις ανάμεσα σε όλων των ειδών τα κεφάλαια. Οι ιδιοκτήτες και οι βασικοί μέτοχοι όλων αυτών των ΜΜΕ αλληλοστηρίζονται και αλληλο"ανταγωνίζονται" σε αρκετά πεδία της οικονομικής ζωής. Μπροστά όμως στον εχθρό λαό και στον αντικομμουνισμό δίνουν τα ρέστα τους αξιοποιώντας κάθε φορά τον πιο καλό τους σύμμαχο. Τους "πρώην", τους "προδότες", τα ναυάγια της ταξικής πάλης, τους οπορτουνιστές. Σε κάθε περίοδο επίθεσης στο ΚΚΕ αποκτούσαν πρωταγωνιστικό ρόλο, έμπαιναν τα ονόματα τους στα πρωτοσέλιδα και στα σαλόνια των εφημερίδων, στις απανταχού μαρκίζες.

Για να μην τρώω χώρο από το blog (..και ζητήσει ο κ. Παπαδημούλης συνδρομή!!!) αντιγράφω από την εφημερίδα των συντακτών, επισυνάπτω πίνακες και τα συμπεράσματα δικά σας..


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


Επιχειρώντας μια χαρτογράφηση της κατάστασης γίνεται εμφανές ότι τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης είναι υπερχρεωμένα και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που η μη αναχρηματοδότησή τους δημιουργεί συνθήκες απόλυτης ασφυξίας.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς τους για το 2011 (και για ορισμένα για το 2010, καθώς δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν νεότεροι) τα χρέη σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιόφωνα, εφημερίδες και περιοδικά ξεπερνούν τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ (!), εκ των οποίων κάτι λιγότερο από τα μισά είναι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.



Δηλαδή υποχρεώσεις που θα πρέπει σύντομα να αναχρηματοδοτηθούν ή να επαναδιακανονιστούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τρεις βασικοί όμιλοι μίντια (ΔΟΛ, Τηλέτυπος, Πήγασος), οι οποίοι αλληλοσυνδέονται και βρίσκονται στη λίστα με τις 60 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών, υπολογίζεται ότι έχουν συνολικό δανεισμό που αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ και εξ αυτών τουλάχιστον τα 300 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμα. Μάλιστα τα ίδια κεφάλαιά τους αθροιστικά φαίνεται να φτάνουν μόλις το 1/10 του συνολικού τους δανεισμού. Δηλαδή θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι πλέον τα πιστωτικά ιδρύματα, οι τράπεζες, είναι ουσιαστικά κύριοι μέτοχοί τους με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.