06 Σεπτεμβρίου, 2013

Προβλήματα και στα ειδικά σχολεία! Εκεί άκρα του τάφου σιωπή..

Η επιτακτική ανάγκη να βάλει το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα γερά τα πόδια του σε κάθε σχολείο ειδικής αγωγής, σε κάθε σύλλογο γονέων, στους χώρους δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, όπου υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν από τη βάρβαρη πολιτική που υλοποιείται, για να δέσουν τη δράση τους και να οργανώσουν πιο αποτελεσματικά τον αγώνα τους, αναδείχθηκε προχθές κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και του Σωματείου Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ).

Ήδη η πρώτη εικόνα που έρχεται στους παραπάνω φορείς επιβεβαιώνει την αγωνία τους ότι η νέα σχολική χρονιά θα είναι ακόμη πιο τραγική από τις προηγούμενες για γονείς, μαθητές και εργαζόμενους. Τεράστιες ελλείψεις σε ειδικό εκπαιδευτικό, επιστημονικό, βοηθητικό κι άλλο προσωπικό είναι η εικόνα που συνθέτουν τα στοιχεία που δόθηκαν. Το θέμα της μεταφοράς των παιδιών από και προς τα σχολεία είναι κυριολεκτικά στον αέρα, με τους διευθυντές των σχολείων να δηλώνουν ότι θα γνωρίζουν τι θα γίνει τη ...μέρα του αγιασμού, προμηνύοντας ότι ακόμη περισσότερα παιδιά θα μείνουν και φέτος κλεισμένα στο σπίτι τους ή οι γονείς θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τη μεταφορά τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Στο Ειδικό Σχολείο Κορυδαλλού, έχουν γίνει 32 εγγραφές, το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι 3 και λείπουν τουλάχιστον 4, το βοηθητικό προσωπικό είναι μόλις 1 άνθρωπος. Για το Ειδικό Νηπιαγωγείο κανείς δεν ξέρει αν θα λειτουργήσει.
Στο 1ο Ειδικό Σχολείο Δραπετσώνας, έχουν 35 εγγραφές, υπάρχουν 3 εκπαιδευτικοί, λείπουν 5, δεν υπάρχει βοηθητικό προσωπικό και λογοθεραπευτής.
Στο 1ο Ειδικό Σχολείο Περάματος, υπάρχουν 2 εκπαιδευτικοί, λείπει 1, ενώ δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το υπόλοιπο προσωπικό αν και πότε θα προσληφθεί.
Στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Ηρακλείου, έχουν προσληφθεί 12 εκπαιδευτικοί και χρειάζονται άλλοι τόσοι, χωρίς βοηθητικό προσωπικό, χρειάζονται τουλάχιστον 5.
Στο Δημοτικό Σχολείο Σικιαριδείου, λείπουν 9 δάσκαλοι και κοινωνικός λειτουργός.
Στο ΚΕΑΤ λείπουν δύο δάσκαλοι, λογοθεραπευτής και νηπιαγωγός.
Το σχολείο του ΠΙΚΠΑ στον Πειραιά είναι στον 3ο όροφο, χωρίς να υπάρχει στο κτίριο ασανσέρ, κάνοντας αδύνατη την πρόσβαση σε παιδιά που έχουν σοβαρά κινητικά προβλήματα.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι στάλθηκαν στα ειδικά σχολεία 2.400 εκπαιδευτικοί αναπληρωτές, αριθμός που δημιούργησε αμέτρητα κενά και ελλείψεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, σε ενημέρωσή του προς τον Ενιαίο Σύλλογο, φέτος θα σταλούν 1.740 αναπληρωτές, δημιουργώντας ακόμη περισσότερα προβλήματα.

Εγκλήματα στο όνομα της ένταξης και ίσης μεταχείρισης

Εξίσου αποκαλυπτική είναι και η εμπειρία που μετέφεραν εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής που εργάζονται στα κοινά σχολεία: «Μετά από 4 μήνες έστειλαν στην παράλληλη στήριξη αναπληρωτές που δεν είχαν ούτε γνώση, ούτε εκπαίδευση, δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν με τα παιδιά, δεν μπορούσαν να τα βοηθήσουν όσο κι αν ήθελαν»... «Πέρυσι δούλευα με δανεικά υλικά από συναδέλφους άλλων σχολείων»... «Οι γονείς αναγκάζονταν να πληρώνουν από την τσέπη τους το συνοδό»...

Είναι μερικές από τις μαρτυρίες που προμηνύουν τον πέρα ως πέρα αντιεπιστημονικό και εγκληματικό σχεδιασμό της κυβέρνησης να κλείσουν τα ειδικά σχολεία και να στέλνονται τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στα κοινά, στο όνομα της ένταξης και της υποτιθέμενης ίσης μεταχείρισης.

Μιλώντας για τη δράση του προηγούμενου διαστήματος, ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ, η Κατερίνα Βεζύρη από το ΣΕΜΙΣΕΑ και Γιάννης Βουτσινάς από τον Ενιαίο Σύλλογο, επισήμαναν πως αν δεν είχαν γίνει οι κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων θα είχαν ξεμπερδέψει ήδη με την ειδική αγωγή, τόνισαν την ανάγκη να συσπειρωθούν ακόμη περισσότεροι γονείς και εργαζόμενοι στους φορείς που εκπροσωπούν για να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα που εξαθλιώνει τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους και ανακοίνωσαν το πρόγραμμα δράσης των επόμενων ημερών:

Στις 10 Σεπτέμβρη, συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενάντια στο νομοσχέδιο που πετά εκτός εκπαίδευσης τα παιδιά της εργατικής τάξης, με προσυγκέντρωση στις 18.45 μ.μ. στην Ομόνοια.

Στις 11 Σεπτέμβρη με το άνοιγμα των σχολείων κινητοποιήσεις έξω από Ειδικά Σχολεία.
Στις 16 Σεπτέμβρη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.