30 Μαΐου, 2012

Διαλέγοντας «καλό» ιμπεριαλιστή και συμφέροντα νο1





Δηλώσεις αβάντα στους Αμερικάνους, δηλώσεις για τα οπλικά συστήματα και τους προμηθευτές, δηλώσεις για τη θητεία (μάλλον μη δηλώσεις). Αν συνδυάσουμε και τις πιθανότητες άμεσης ανάφλεξης και επέμβασης στη Συρία, μάλλον πρέπει να θυμηθούμε και αυτά.
Τέλος εποχής για τον Καντάφι πλέον ύστερα από τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Μετά από έξι μήνες, με την καθοριστική βοήθεια του ΝΑΤΟ, οι εξεγερμένοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Τρίπολης». 
Το παραπάνω απόσπασμα, που θα μπορούσε να ανήκει σε πανηγυρική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, ανήκει σε πρωτοσέλιδο της «Αυγής». Η εφημερίδα του ΣΥΝ πανηγυρίζει για την επικράτηση των «αντικαθεστωτικών» στη Λιβύη, αναγνωρίζοντας στους ιμπεριαλιστές μακελάρηδες του ΝΑΤΟ την καθοριστική συμβολή σε αυτήν την ...επιτυχία.
Προφανώς στους ΝΑΤΟικούς αναφέρεται και η υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ, Ρένα Δούρου, που δήλωνε προχτές ότι «η Λιβύη ζει ιστορικές στιγμές, καθώς γίνεται ένας ακόμη κρίκος της "αραβικής άνοιξης": Είναι η τρίτη χώρα, μετά από την Τυνησία και την Αίγυπτο, που ένα αυταρχικό, αποκομμένο από το λαό καθεστώς, ανατρέπεται από λαϊκή εξέγερση». Από μια «εξέγερση» με τη σφραγίδα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ εναντίον του μέχρι πρόσφατα «εκλεκτού» τους, στρατηγού Καντάφι...
Και προφανώς, επειδή αναγνωρίζει τη «συμβολή» των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και της επέμβασης θα ήθελε από την ελληνική κυβέρνηση κάτι παραπάνω από τη «γην και ύδωρ» που ήδη παρείχε απλόχερα στα ΝΑΤΟικά γεράκια - συμμάχους της. Γι' αυτό και η Ρ. Δούρου, στην ίδια δήλωση, σημείωνε ότι «σήμερα πάντως, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, η κυβέρνηση εμφανίζεται εκτεθειμένη και ουραγός των γεγονότων». Ο ΣΥΝ ήθελε προφανώς να έχει παίξει η κυβέρνηση ...πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, διεκδικώντας μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας για την εγχώρια πλουτοκρατία.
Το να φτάνει η εφημερίδα του ΣΥΝ να πανηγυρίζει για τη «βοήθεια» που παρείχε το ΝΑΤΟ δεν προκαλεί έκπληξη. Εξάλλου, τόσο ο ΣΥΝ, όσο και το ΚΕΑ, πριν από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, καλούσαν την ΕΕ, ως τον «καλό» ιμπεριαλιστή, να αναλάβει δράση «για την προστασία του λαού». Αλλωστε, ο ΣΥΝ είχε σπεύσει να βαφτίσει «λαϊκή εξέγερση» τη δράση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, δηλαδή των πρώην συνεργατών του δικτάτορα Καντάφι... «Η διεθνιστική αλληλεγγύη μας είναι αμέριστη με τη Λιβυκή εξέγερση, όπως και με τις άλλες ελπιδοφόρες λαϊκές εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο», σημείωνε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ στις 21/2/2011.