23 Ιουνίου, 2012

Το δήθεν πρόβλημα επικοινωνίας του ΚΚΕ νο1

Ανακαλύφθηκε ξαφνικά πάλι το επικοινωνιακό πρόβλημα του ΚΚΕ. Άντε πάλι από την αρχή. Μη λέτε για ιμπεριαλισμό, μη λέτε για πλουτοκρατία, μη λέτε για κεφάλαιο, μη λέτε κυρίως για σοσιαλισμό, μη λέτε για αποδέσμευση κλπ. Και παράλληλα βγάλτε την Αλέκα, βγάλτε τον άλλον, μη βγάζετε αυτόν, βάλτε νέους και φτου κι από την αρχή. Το επικοινωνιακό ως πρόβλημα μέχρι και τις προηγούμενες εκλογές είχε ατονήσει αλλά τώρα βρήκαμε παπά ας θάψουμε 5-6..

Μετά το αποτέλεσμα του Μάη ξαναέφταιξε το επικοινωνιακό προφίλ του ΚΚΕ σε σχέση με την εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ. Ύστερα από τις εκλογές του Ιούνη βρήκαμε επιπλέον επικοινωνιακό πρόβλημα που το 8.5% έγινε 4.5%. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως η επικοινωνία πάει με το αποτέλεσμα. Αν τα ποσοστά είναι καλά, η επικοινωνιακή τακτική σαρώνει, αν όχι βράσε ρύζι.. Όποτε μάλλον το  ΚΚΕ πρέπει να διώξει τους image makers που δεν έχει.

Ας σταματήσουμε λοιπόν τις αηδίες και ας πάμε πιο σοβαρά.

Έρχεται λοιπόν το ΚΚΕ και λέει την πρόταση του που ως βασικές αιχμές μένουν σε έναν κόσμο τα εξής: 
  • Αποδέσμευση από την ΕΕ
  • Χρειάζεται η συμμετοχή σου
  • Χρειάζεται η συμμετοχή σου
  • Λαϊκή εξουσία
Και έρχονται τα αλλά κόμματα και λένε με διαφορές παραλλαγές:
  • Έξω από την ΕΕ θα μας φανέ λάχανο. Δε θα έχουμε ρεύμα, νερό, φαί.
  • Ψήφισε μας και δε θα υποφέρεις άλλο
  • Λεφτά δεν υπάρχουν αλλά αν μας ψηφίσεις κάτι θα βρούμε
  • Κάνε μας κυβέρνηση και θα δεις
Προφανώς με βάση τα παραπάνω ο Σαμαράς, ο Τσίπρας, ο Καμμένος, ο Κουβέλης, ο Βενιζέλος έχουν το  μέγιστο χάρισμα επικοινωνίας όπως μαγικό χάρισμα επικοινωνίας είχε και ο Παπανδρέου το 2009.  

Επικοινωνία προφανώς για κάποιους είναι να πεις αυτό που θέλει να ακούσει ο κόσμος. Η επικοινωνία είναι να πεις ψέματα, να λες ωραία λόγια, να βάζεις λαμπερά συνθήματα, να δίνεις ψεύτικες υποσχέσεις. Η πεμπτουσία της επικοινωνίας μέχρι πρόσφατα ήταν οι ατάκες στα περίφημα ντιμπέιτ γι’ αυτό και ασχολιόντουσαν όλοι μέρα-νύχτα.

Δηλαδή με λίγα λόγια το ζήτημα δεν είναι το τι λες αλλά πως το λες. Λες και αγοράζεις κάποιο προϊόν. Και έχουν την απαίτηση με βάση αυτό, το ΚΚΕ να πει φανφάρες για να διαφημίσει την πραμάτεια της λαϊκής εξουσίας. Τι τα θες ρε ΚΚΕ όλα αυτά για τους ταξικούς φραγμούς και τις αναφορές σε καπιταλιστικές ανισομετρίες; Τι είναι αυτά για τα ΝΑΤΟ και τις Κομινσιον; Αντιεμπορικά ακούγονται και κυρίως ανεπίκαιρα. Από την άλλη όμως στην επικαιρότητα και σε πρώτη θέση στη βιτρίνα θα είναι πάντα πως θα γεμίζουν τα σεντούκια των πολυεθνικών και πως αυτό θα εξασφαλίζεται με κάθε τρόπο. Ακόμα και με την επικοινωνία.