16 Ιουνίου, 2013

Στην Τουρκία κατεβαίνει ο στρατός! Πόλεμος όλο το βράδυ και ως τώρα..(φώτο)

Η βαρβαρότητα της τουρκικής κυβέρνησης εκδηλώθηκε για άλλη μια φορά το Σάββατο το βράδυ στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη - αλλά και σε άλλες πόλεις -  ενάντια στους διαδηλωτές που αντιδρούν στην πολιτική της.


Η αστυνομία, μετά τη λήξη του λεγόμενου τελεσίγραφου που έδωσε ο πρωθυπουργός Ερντογάν, επιτέθηκε με «βροχή» δακρυγόνων, χημικών, κανόνια νερού, πλαστικές σφαίρες και χτύπησε αδιακρίτως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους που βρίσκονταν στο χώρο που έχουν κατασκηνώσει οι διαδηλωτές στο πάρκο Γκεζί από τα τέλη Μάη.


Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες σχετικά με τον αριθμό των τραυματιών, ωστόσο τα ασθενοφόρα όλη τη νύχτα παραλάμβαναν ανθρώπους, ενώ κάποια τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν και ένα νεκρό που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για τον 5ο νεκρό από την αρχή των λαϊκών διαδηλώσεων πριν δύο βδομάδες, ενώ οι τραυματίες, πολλοί από αυτούς σοβαρά, υπερβαίνουν τους 7.500 από την αρχή των κινητοποιήσεων πριν από δυο βδομάδες. Οι πληροφορίες που έρχονται κάνουν λόγο για επιθέσεις της αστυνομίας με χημικά ακόμα και σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, ενώ στόχος έγιναν και εθελοντές γιατροί που περιέθαλπαν τραυματίες και οι οποίοι συνελήφθησαν από την αστυνομία. Επίσης σημειώνεται πως για πρώτη φορά από την έναρξη των κινητοποιήσεων εμφανίστηκαν και στρατιωτικές δυνάμεις που συνδράμουν την αστυνομία κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Στόχος της κυβέρνησης Ερντογάν, πέρα από την τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος, είναι με την εκκένωση της πλατείας να εκκαθαρίσει το χώρο προκειμένου το απόγευμα της Κυριακής να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση οπαδών του, του λεγόμενου Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ, και να κάνει επίδειξη δύναμης.

Παρά και τη χθεσινή καταστολή στην Κωνσταντινούπολη, χιλιάδες κόσμου, που αντιδρούν στην αντιλαϊκή αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης, μετά τη βίαιη εκκένωση της πλατείας Ταξίμ, πραγματοποίησαν μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές λαϊκές γειτονιές της πόλης. Όλη τη νύχτα χιλιάδες λαού και νεολαίας αντιμετώπιζαν με θάρρος την κρατική βια.

Στην πρώτη γραμμή το ΚΚ Τουρκίας με τα μέλη και στελέχη και κεντρικό σύνθημα «Ούτε βήμα πίσω» κάλεσαν το λαό να συνεχίσει ακόμα πιο αποφασιστικά και ανυποχώρητα τον αγώνα. Όπως ενημερώνει το ΚΚ Τουρκίας σήμερα στις 4.00 το απόγευμα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης για αυτούς που «έπεσαν» από την κρατική βία. Το ραντεβού στην Κωνσταντινούπολη είναι στις 3.00 μ.μ. στα γραφεία του Κόμματος στη Λεωφόρο Ιστικλάλ και θα ακολουθήσει πορεία προς στην πλατεία Ταξίμ όπου θα γίνει η κεντρική συγκέντρωση. 


Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν όλη τη νύχτα και προγραμματίζονται για σήμερα το απόγευμα στην Άγκυρα και πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας, ενώ αναμένονται και συγκεντρώσεις στήριξης της κυβέρνησης Ερντογάν, κάτι που ανεβάζει ιδιαίτερα την ένταση.

Για αύριο Δευτέρα η Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων έχει εξαγγείλει απεργία ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη βάρβαρη καταστολή.