11 Ιουλίου, 2013

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ 1

Σε απάντηση που έδωσε ο Αλ. Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε «για το στρατηγικό όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη χώρα στο γεωπολιτικό πεδίο, σε μια συγκυρία στην οποία η ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή», απάντησε: «Η αναταραχή στη Μεσόγειο κρύβει την αγωνία των λαών για αξιοπρεπή διαβίωση και πραγματική δημοκρατία. Και δεν είναι η Μεσόγειος μόνο. Σε πολλές χώρες του πλανήτη πια εκδηλώνονται μαζικές κινητοποιήσεις που αμφισβητούν τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης και ζητάνε περισσότερη οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη. Είμαστε στην αρχή μιας νέας μεγάλης ιστορικής περιόδου. 

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό και το ρατσισμό. Θεωρούμε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας πρέπει να βασίζεται στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος, το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις ισότιμες ειρηνικές και φιλικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες. Η εξωτερική πολιτική της χώρας πρέπει να γίνει πολυδιάστατη και να αφορά τόσο τα βαλκάνια, τη Μεσόγειο και την Ρωσία, όσο και χώρες εκτός Ευρώπης, όπως η Κίνα, η Ινδία ή η Λατινική Αμερική. Ωστόσο, επιμένουμε στην αρχή της ισοτιμίας και του αλληλοσεβασμού»...Σύμφωνα με την απάντηση, η μεγάλη αναταραχή στην περιοχή δε σχετίζεται καθόλου με το γεγονός ότι αποτελεί πεδίο εκδήλωσης οξύτατων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμού μονοπωλιακών κολοσσών, με επίκεντρο τον ενεργειακό της πλούτο και τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας. 

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν οσμίζεται το «μπαρούτι», δεν «ακούει» τα τύμπανα πολέμων, παριστάνει πως δεν αντιλαμβάνεται γιατί συμβαίνουν όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή...

Οπως θα έκανε ένας ...ρομαντικός, ένας ιεραπόστολος ή ένα παιδάκι του νηπιαγωγείου ρητορεύει για τα αισθήματα των λαών, για την ειρήνη, πετάει και κάτι για το πόσο κακός είναι ο ιμπεριαλισμός, ο πόλεμος και ο εθνικισμός και πόσο καλές οι ισότιμες, φιλικές, ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των χωρών!
Αλλωστε η «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» στην οποία αναφέρεται δεν είναι παρά εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη σύναψη συμφωνιών με μονοπώλια κι άλλων δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κίνα κ.λπ. για μπίζνες στην περιοχή. Για παράδειγμα, κατά την περιοδεία του στην Λ. Αμερική είχε απευθύνει ανοιχτά προσκλητήριο να επενδύσουν στην Ελλάδα, διαφημίζοντας τη χώρα σαν πύλη εισόδου στην ΕΕ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με την πολιτική, εξωτερική και εσωτερική, που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια. Κι ας είναι φωτιά και λάβρα για το λαό. Αυτό το επιβεβαιώνει κι εκείνο το «εθνικό συμφέρον» που πρέπει να υπερασπιστούμε. Εννοεί το συμφέρον των αστών που αν και εχθρικό για το λαό, ο λαός πρέπει να το υπερασπιστεί. Και προς τούτο πασχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.