Νέα μέτρα προκλητικής στήριξης των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων επιχειρηματιών στον τομέα του εμπορίου, με την ταυτόχρονη εξουθένωση των εργαζομένων και το τσάκισμα των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων, προωθεί η συγκυβέρνηση μέσω του νέου νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών».

Με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμα να καθιερωθούν τέσσερις περίοδοι εκπτώσεων το χρόνο, από δύο που είναι σήμερα. Την πρώτη Κυριακή κάθε μίας περιόδου θα μπορούν όλα τα καταστήματα, μικρά ή μεγάλα, να λειτουργούν κανονικά. Σε αυτές τις τέσσερις εργάσιμες Κυριακές θα προστεθούν οι δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και η Κυριακή των Βαΐων, ενώ όλες τις Κυριακές του χρόνου θα μπορούν να λειτουργούν όσα καταστήματα είναι κάτω των 250 τ.μ. και δεν ανήκουν σε αλυσίδες, σε εκπτωτικά πολυκαταστήματα και χωριά.
Δίνεται επίσης η δυνατότητα στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη - ή δήμαρχο για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά - με απόφασή του να καθορίζει τον ακριβή αριθμό των Κυριακών που θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων, όμως αν τέτοια απόφαση δεν υπάρξει τότε θα ισχύει ο κανόνας των 52 Κυριακών το χρόνο, για όσα καταστήματα θέλουν να λειτουργήσουν.
Με αστήρικτα στοιχεία
Τα παραπάνω, για τον υπουργό Ανάπτυξης, θεωρούνται ως «πολύτιμο εργαλείο για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας». Είπε μάλιστα - αυθαίρετα και χωρίς να αποδεικνύεται με οποιονδήποτε τρόπο - ότι το ισχύον καθεστώς προκαλούσε ζημιά 309 εκατ. ευρώ ετησίως. Προκαλώντας εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, ο υπουργός υποστήριξε ότι με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα δημιουργηθούν 30.000 νέες θέσεις εργασίας. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλά με καθαρά αστήρικτα στοιχεία, αλλά με μια πρωτοφανή πρόκληση, αφού οι πάντες γνωρίζουν ότι ακόμα και στην περίπτωση που θα προκύψει ανάγκη για την κάλυψη κάποιων κενών, μιλάμε για εργαζόμενους υπερελαστικών ωραρίων των 200 και 230 ευρώ το μήνα!
Εκτός από την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας η συγκυβέρνηση δίνει ένα ακόμη χτύπημα στους μικρομεσαίους εμπόρους και τους αυτοαπασχολούμενους μέσω της κατάργησης των υφιστάμενων περιορισμών στη διακίνηση και εμπορία προϊόντων και στην παροχή υπηρεσιών, σε μία λογική «ελεύθερου» εμπορίου, όπου τα πάντα θα πωλούνται από παντού. Πρόκειται για διάταξη που ενισχύει καθαρά τα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες αλυσίδες αφού μόνο εκεί υπάρχει η δυνατότητα πώλησης από προϊόντα ειδών χρωματοπωλείου, μέχρι ψωμί, τσιγάρα ή βρεφικό γάλα.
Η συγκυβέρνηση, κινούμενη σε μία καθαρά εισπρακτική λογική, ενώ υποστηρίζει ότι αυστηροποιεί τις ποινές που θα προβλέπει ο αγορανομικός κώδικας, εν συνεχεία δίνει τη δυνατότητα μείωσης του προστίμου που θα επιβληθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την όποια παράβαση στο 50% του αρχικού του ύψους, εφόσον αυτό καταβληθεί εντός ενός μήνα, κάτι περίπου ως κλήση για παράνομο παρκάρισμα δηλαδή. Τέλος, εντοπίζοντας το πρόβλημα του λαθρεμπορίου στα καύσιμα στις «πειραγμένες» αντλίες των πρατηριούχων - και όχι φυσικά στα βαπόρια των εφοπλιστών - το νομοσχέδιο προβλέπει την οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του πρατηρίου μέχρι και σε συγγενείς β' βαθμού.