26 Ιουλίου, 2013

Η εκμετάλλευση βαφτίζεται ευεγερσία και οι όροι της συμβάσεως ληστρικοί!


Το μνημείο της Σύμπραξης Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα στον πολιτισμό και της μετατροπής του πολιτιστικού τομέα σε πεδίο κερδοφορίας και ιδεολογικής χειραγώγησης, το υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός.

Τον Αντώνη Σαμαρά συνόδευαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Ολ. Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης.


Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία των έργων και ανέφερε ότι «είδαμε σήμερα γύρω μας ένα όνειρο, ένα όραμα να ξετυλίγεται και να γίνεται πραγματικότητα. Είναι η μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος...» και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «θα παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο το 2016. Θα έχει τη δυνατότητα να προσελκύει, στην πλήρη ανάπτυξή του, 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο. Θα συνεισφέρει έτσι τουλάχιστον 160 εκατομμύρια ευρώ στην οικονομία από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του. Αυτή θεωρώ ότι είναι η Ελλάδα, η νέα Ελλάδα που θέλουμε, της προσφοράς και της δημιουργίας».

Με σαφή τρόπο ο Αντ. Σαμαράς κατέδειξε πως η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς και στον πολιτισμό. Άλλωστε ο ίδιος ήταν ο υπουργός Πολιτισμού που υπέγραψε τη σχετική σύμβαση με την οποία παραχωρήθηκε στο «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» έκταση 238 στρεμμάτων γης στο Φαληρικό Δέλτα, η οποία - πέραν του ότι είναι ανυπολόγιστης αξίας - θα μπορούσε να είναι ελεύθερος χώρος πρασίνου, αναψυχής και αθλητισμού.

Το ίδρυμα θα βάλει 566 εκατομμύρια ευρώ, σαν «εθνική δωρεά», για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού όπου θα ανεγερθούν τα νέα κτίρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Ωστόσο, οι όροι της σύμβασης δείχνουν ότι δεν πρόκειται για «εθνική δωρεά», αλλά για ξεπούλημα καθώς προβλέπουν:

Στο ίδρυμα Νιάρχου παραχωρείται έκταση φιλέτο 238 στρεμμάτων για 100 χρόνια!

Κάθε υπέρβαση του προϋπολογισμού θα καλύπτεται από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η διαχείριση όλου του Πάρκου ανήκει στο Κέντρο Πολιτισμού «Νιάρχου»

Η ανώνυμη εταιρεία «Οργανισμός Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Στ. Νιάρχου» απαλλάσσεται από φόρους και δημοτικά τέλη.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα καταβάλλει ενοίκιο στο Κέντρο Πολιτισμού σαν αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών στην ΕΛΣ.

Το Δημόσιο δεσμεύεται για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, η οποία, σύμφωνα με τη σύμβαση, θα είναι «αντάξια της ποιότητας και της διεθνούς ακτινοβολίας του Κέντρου Πολιτισμού».

Με τέτοιους όρους προφανώς και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε κι αυτός ικανοποιημένος. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ανάλογες συμβάσεις πρέπει να γίνουν και σε άλλους τομείς, υποστηρίζοντας ότι «το Κέντρο Πολιτισμού αποτελεί ένα λιθαράκι, θα έλεγα αρκετά μεγάλο, αλλά ένα λιθαράκι, στην προσπάθεια όλων μας ανεξαιρέτως ως Έλληνες να χτίσουμε σε σωστές βάσεις μια καινούρια Ελλάδα. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες. Συνεργασίες σε όλους τους τομείς».