28 Αυγούστου, 2013

Τα πάντα για τη Συρία..Εντός ωρών στρατιωτική επέμβαση!

Σε ετοιμότητα είναι η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και των συμμάχων τους για να εξαπολύσει την ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Συρίας.

Με δηλώσεις τους, υπουργοί της αμερικανικής κυβέρνησης δηλώνουν ετοιμότητα, περιμένοντας την εντολή από τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Αγγλίας προετοιμάζουν το έδαφος και παράλληλα αναζητούν και άλλους συμμάχους στην επέμβαση. Ήδη Τουρκία, Δανία, αλλά και ο Αραβικός Σύνδεσμος εμφανίζονται πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην επίθεση, ενώ οργανώσεις της «αντιπολίτευσης» στη Συρία δηλώνουν ότι έχουν ενημερωθεί για μια επικείμενη απόφαση.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην προετοιμαζόμενη επέμβαση, με τη Ρωσία να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «εύκολη νίκη».

Εξάλλου, η προετοιμαζόμενη επίθεση φέρνει στο φως και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την περιοχή. Η Γερμανία δήλωσε ότι θα συμμετάσχει μόνο μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η Ιταλία δήλωσε ότι θα μείνει στο περιθώριο, χωρίς να παρέχει βοήθεια. Στον αντίποδα, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να συνδράμει στην ιμπεριαλιστική σταθερότητα στην περιοχή.

Χτύπημα «εντός των ημερών»

Ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να δράσει άμεσα εάν δώσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την εντολή, δηλώνει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ.

Μέρος στη  «χορωδία» απειλών κατά της Συρίας πήρε τα ξημερώματα και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας πως «αναμφίβολα» η συριακή κυβέρνηση ήταν που χρησιμοποίησε χημικά όπλα και γι’ αυτό θα πρέπει «να θεωρηθεί υπόλογη».


«Ο πρόεδρος και εγώ πιστεύουμε ότι όσοι χρησιμοποιούν χημικά όπλα εναντίον ανυπεράσπιστων γυναικών, ανδρών και παιδιών οφείλουν και πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους» δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η «εθνική» ασφάλεια των ΗΠΑ ενισχύεται «όταν φέρουμε προ των ευθυνών τους όσους παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες που αποτελούν τα θεμέλια της παγκόσμιας ασφάλειας και κατ’ επέκταση της ασφάλειας των ΗΠΑ».

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας τάχα ότι «μόνο το καθεστώς της Συρίας είχε τη δυνατότητα και τα μέσα να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα». Εξυπακούεται, βέβαια, πως οι ισχυρισμοί του Τζο Μπάιντεν δεν συνοδεύτηκαν από το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο, καθώς φαίνεται πως αυτά ακόμη «αναζητούνται» από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα δε με εκτενές ρεπορτάζ του πρακτορείου «Associated Press», τις επόμενες λίγες ώρες ή μέρες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία υποκλοπής τηλεπικοινωνιών που «αποδεικνύουν» τάχα πως η συριακή κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από μεγάλης κλίμακας επίθεση με χημικά όπλα.

Την Πέμπτη η έκτακτη συνεδρίαση της βρετανικής Βουλής

Σε κάθε περίπτωση, η εξαπόλυση της ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία δεν αναμένεται πριν την Πέμπτη, οπότε θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη συζήτηση και ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με το «είδος της απάντησης» που θα δώσει το Λονδίνο έναντι της Συρίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, θα καταθέσει την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο πρόταση για ψήφιση σχετικά με την αντίδραση της χώρας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας έχουν συντάξει σχέδιο για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση.

Πάντως φαίνεται πως τα τελευταία 24ωρα έχει ενταθεί η επικοινωνία ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Λονδίνο με τους προέδρους αμφοτέρων πλευρών να επικοινωνούν για δεύτερη φορά από τη Δευτέρα για να σχολιάσουν, όπως ανακοινώθηκε, τις αντιδράσεις άλλων χωρών απέναντι σε όσα διαδραματίζονται εντός και εκτός Συρίας και να συντονίσουν τις δράσεις τους προκειμένου να εξαπολύσουν επίθεση κατά της Δαμασκού.

Παρά το γεγονός ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν έχει κάνει λόγο για στρατιωτική δράση, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Συρίας για τις προφανείς επιθέσεις με χημικά όπλα και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο στρατός θα αντιδράσει με «πυγμή» εάν το συριακό καθεστώς αντεκδικηθεί κατά του Ισραήλ, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, δήλωσε ότι το Βερολίνο θα υποστηρίξει οποιαδήποτε δράση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη Συρία.

Συρία: Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με όλα τα διαθέσιμα μέσα

Ο Σύρος υπουργός, αλ-Μαλέμ, δήλωσε ότι «είτε θα παραδοθούμε είτε θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με τα διαθέσιμα μέσα – νομίζω ότι αυτό είναι η καλύτερη επιλογή. Έχουμε όπλα αυτοάμυνας και θα εκπλήξουμε τους πάντες με αυτά», αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο δηλώσεις του. 

ΚΚΕ: Ο ελληνικός λαός να αντιδράσει αποφασιστικά

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και η ΚΝΕ διοργανώνουν την Πέμπτη 29 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Σε ανακοίνωσή του, την Τρίτη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να αντιδράσει αποφασιστικά, να καταδικάσει κάθε συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και να απαιτήσει:

  • Να κλείσει τώρα η βάση της  Σούδας.
  • Να μη διατεθούν υποδομές (όπως το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας), που βρίσκονται στη χώρα μας, ούτε και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
  • Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τους συμμάχους τους σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση κατά της Συρίας ή άλλης χώρας στην περιοχή.
  • Να σταματήσει κάθε στρατιωτική  συνεργασία με το Ισραήλ.
  • "Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!"
  • "Έξω τώρα οι βάσεις του θανάτου!"

Συνεχίζεται η καλλιέργεια του κλίματος

Δημοσιεύματα του Τύπου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κάνουν λόγο για σχεδιαζόμενη περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση με σειρά στοχευμένων αεροπορικών επιδρομών κατά επιλεγμένων στόχων στη συριακή επικράτεια. Το NBC μετέδωσε ότι οι πυραυλικές επιθέσεις μπορεί να γίνουν ακόμη και από την Πέμπτη. Η επιχείρηση δεν θα διαρκέσει πάνω από τρεις ημέρες και θα στοχεύει σε μια συγκεκριμένη περιοχή, είπαν στο ίδιο δίκτυο μη κατονομαζόμενα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης. Η επιχείρηση θα διεξαχθεί από συνασπισμό δυνάμεων -εκτός πλαισίου ΟΗΕ- με τη στήριξη πιθανώς του ΝΑΤΟ και του Αραβικού Συνδέσμου. Τα πλήγματα θα ήταν «προειδοποίηση προς τον Άσαντ» και όχι απόπειρα να αποδεκατιστούν οι συριακές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ενεργός ρόλος των Σύρων αντικαθεστωτικών

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία ενημέρωσαν τη συριακή αντιπολίτευση να αναμένει «εντός ημερών» χτύπημα σε βάρος της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ,  σε συνάντηση απεσταλμένων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και του αυτοαποκαλούμενου «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού» στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τις ίδιες πηγές, η αντιπολίτευση παρέδωσε λίστα με προτεινόμενους στόχους στον άξονα ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας. 

Οι στρατιωτικοί έδωσαν το «πράσινο φως»

Προς την κατεύθυνση της επίθεσης κινούνται και στρατιωτικοί ηγέτες ΝΑΤΟικών και αραβικών χωρών που «κατέληξαν σε συμφωνία» σχετικά με τη στρατιωτική δράση που προτίθενται να αναλάβουν εναντίον της Συρίας, μετά από σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Αμάν της Ιορδανίας.

Οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων 10 κρατών (μεταξύ άλλων από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Κατάρ και Τουρκία) αρνήθηκαν να θέσουν χρονοδιάγραμμα για τα προτεινόμενα πλήγματα, όμως οι συμμετέχοντες στη σύνοδο στο Αμάν συμφώνησαν να προετοιμαστούν για στρατιωτική δράση ακόμη και μέσα «σε αυτή την εβδομάδα».

Εκτός από τα πλήγματα με πυραύλους, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο εξέτασαν το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης αεροπορικής εκστρατείας, με στόχο να καθηλώσουν την πολεμική αεροπορία της Συρίας και την επιβολή μιας «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία τάχθηκαν υπέρ πιο περιορισμένων πληγμάτων με πυραύλους, ενώ η Βρετανία και η Γαλλία πίεσαν για μια πιο ευρεία επέμβαση.

Τελικά, όπως δήλωσαν πηγές, ως «συμβιβασμός» συμφωνήθηκε η χρήση τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων είτε από αέρος είτε από θαλάσσης.

Απομακρύνσεις Ρώσων υπηκόων

Ρωσικό αεροσκάφος προσγειώθηκε την Τρίτη στη Λαττάκεια της Συρίας προκειμένου να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της πόλης και ταυτόχρονα να απομακρύνει Ρώσους και άλλους υπηκόους, ανακοίνωσε το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών της Ρωσίας.

Το «Ιλιούσιν-76», με φορτίο 20 τόνων, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λαττάκειας, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου. Το φορτίο του αποτελείτο κατά κύριο λόγο από κονσέρβες και ζάχαρη, πρόσθεσε.

Το ίδιο αεροσκάφος θα απομακρύνει από τη Συρία 180 Ρώσους και υπηκόους άλλων χωρών οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν από τη χώρα, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα, ρωσική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο «Intefax» ανέφερε πάντως ότι μία επέμβαση δεν θα οδηγήσει σε εύκολη νίκη, λέγοντας ότι η Δαμασκός διαθέτει ικανά συστήματα αεράμυνας (ρωσικά κάποια από αυτά), επαρκή για να αποκρούσουν επίθεση της Δύσης.