21 Μαΐου, 2014

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κωλοτούμπα (σπάνιο φαινόμενο)

Στις 14 Νοέμβρη 2010 ήταν ο δεύτερος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Στο Δήμο της Αθήνας βρέθηκαν αντιμέτωποι ο Νικήτας Κακλαμάνης (34,97% στον πρώτο γύρο) που στηρίχτηκε από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ και ο Γιώργος Καμίνης (28,38% στον πρώτο γύρο), υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους Πράσινους, τη Δράση και τη Φιλελεύθερη Συμμαχία. Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Πορτάλιου, συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο 5,79% και δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο. Προέκυψε λοιπόν το ζήτημα τι κατεύθυνση θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους του για το δεύτερο γύρο.

Το «μυστήριο» έλυσε η «Αυγή», η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, που κυκλοφόρησε στις 12 Νοέμβρη 2010, δυο μέρες πριν τις εκλογές. Πάνω δεξιά στο πρωτοσέλιδό της φιλοξενούσε δήλωση του Αλ. Τσίπρα με τον τίτλο: «Το κόμμα δεν είναι τσοπάνης, οι πολίτες δεν είναι πρόβατα». Και στη συνέχεια: «Πρωτοβουλία για αντιμνημονιακό μέτωπο των δυνάμεων της αριστεράς και του σοσιαλιστικού χώρου».

Ακριβώς από κάτω, φιγουράριζε η φωτογραφία του Γ. Καμίνη με το εξής αναγγελτικό: «Αρθρο του Γιώργου Καμίνη στην "Αυγή": Μαζί στο δήμο και τις γειτονιές». Στις μέσα σελίδες, ο Γ. Καμίνης ανέφερε μεταξύ άλλων στο άρθρο του: «Θέλω να ευχαριστήσω τη διεύθυνση της "Αυγής", που μου έδωσε τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες της εφημερίδας. Μιας ιστορικής εφημερίδας που έχει ταυτιστεί με τους αγώνες αλλά και -επιτρέψτε μου τον προσωπικό τόνο- με τη νεότητα πολλών της δικής μου γενιάς. Αυτή η σχέση κρατάει από τότε (...) οι προοπτικές που ανοίγονται μετά από αυτές τις εκλογές φέρνουν ελπίδα και απαιτούν κινητοποίηση ευρύτερων δυνάμεων (...) Ελπίζω ότι σ' αυτή τη νέα πορεία θα είμαστε μαζί. Και στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και στις γειτονιές».
Με άλλα λόγια, στην ίδια πρώτη σελίδα της «Αυγής», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονταν ότι «οι πολίτες δεν είναι πρόβατα» για να τους υποδεικνύει το κάθε κόμμα τι θα ψηφίσουν. Δήλωνε, ωστόσο, ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο της Αθήνας θα πρέπει να σκεφτούν και να ψηφίσουν «αντιμνημονιακά». Για όποιον δεν κατάλαβε, το άρθρο του Καμίνη έκανε τα πράγματα λιανά, «φωνάζοντας» ότι αυτός είναι η επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για το δεύτερο γύρο των εκλογών. Ο Καμίνης, τον οποίο στήριζαν από το ΠΑΣΟΚ μέχρι τη Δράση (!) ήταν ο «αντιμνημονιακός» που στήριξε το 2010 ο ΣΥΡΙΖΑ στο β' γύρο των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα... Μπροστά στα εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα του β' γύρου, ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του