14 Οκτωβρίου, 2015

Kινητοποιήσεις παντού χθες ενάντια στα νέα μέτρα!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Κάτω τα ξερά σας από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά!
Μαζική διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Εργασίας, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και τη συμμετοχή άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων
Με παρατεταγμένα τα απορριμματοφόρα, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ διαδήλωσαν την αγανάκτησή τους για την κατάργηση των ΒΑΕ στον κλάδο
Μαζική διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας διοργάνωσαν χτες εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης να καταργήσει το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των συναδέλφων τους με ΒΑΕ, που προβλέπεται στο άρθρο 4 του νόμου 3660/2008.

Οταν εφαρμοστεί, το μέτρο θα πλήξει περίπου 25.000 εργαζόμενους, που απασχολούνται κατά βάση στην καθαριότητα των δήμων, καθώς και σε τομείς όπως η ασφαλτόστρωση των δρόμων, η τοποθέτηση μαρμάρων και πλακών, αλλά και η ταφή νεκρών. Στην πράξη, όλοι αυτοί φορτώνονται από 7 έως 9 χρόνια πρόσθετης Ασφάλισης, προκειμένου να πάρουν σύνταξη.
Η κατάργηση των ΒΑΕ στους ΟΤΑ περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα που εξετάστηκαν στο τελευταίο Γιούρογκρουπ, ωστόσο, στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε, η κυβέρνηση έχει καμουφλάρει τις πραγματικές της προθέσεις πίσω από διατυπώσεις και δαιδαλώδεις αναφορές σε προηγούμενους νόμους, επιτείνοντας σκόπιμα τη σύγχυση στους εργαζόμενους των ΟΤΑ.
Πάντως, στη γενικότερη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, που προβλέπεται από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, δεν υπάρχει σαφής εξαίρεση των εργαζόμενων με ΒΑΕ στους ΟΤΑ, που σημαίνει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να πληγούν κι αυτοί από την κατάργηση των ειδικών ορίων, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο.
Τη χτεσινή κινητοποίηση, όπου περίσσεψε η αγανάκτηση, οργάνωσε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ενώ συμμετείχαν ηΟμοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, καταγγέλλοντας ότι το ξήλωμα των ΒΑΕ που ξεκινάει από τους ΟΤΑ, αργά ή γρήγορα θα φτάσει και στους δικούς τους κλάδους. Ακόμα, συμμετείχαν η ΠΟΕ ΟΤΑ και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, στην οποία παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, παρατάχθηκαν έξω από το υπουργείο δεκάδες απορριμματοφόρα. Αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ είχε συνάντηση με τον Τάσο Πετρόπουλο, υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αμέσως μετά, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους, ο Β. Πετρόπουλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και της ΕΕ της ΠΟΕ ΟΤΑ, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:
«Ο υφυπουργός, με την άρνησή του, τα μισόλογά του, τη σιωπή του, επιβεβαίωσε ότι στο τραπέζι βρίσκεται το κόψιμο των ΒΑΕ. Το μήνυμα που πρέπει να μεταφερθεί σε όλα τα αμαξοστάσια, είναι ότι η υπεράσπιση της κατάκτησης των ΒΑΕ βρίσκεται στα χέρια μας. Να στείλουμε ένα μήνυμα αντίστασης συνολικά για τις ανατροπές που σχεδιάζουν. Θέλουμε να καλέσουμε όλους τους συναδέλφους την Παρασκευή, 6.30 μ.μ., στο συλλαλητήριο που οργανώνεται από το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και στην προετοιμασία των απεργιακών κινητοποιήσεων με κορύφωση στις 12 Νοέμβρη».
Ακολούθησε νέα συνάντηση με τα ίδια αποτελέσματα με εκπροσώπους των Συνδικάτων ΟΤΑ, Μετάλλου και Οικοδόμων.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην κατάργηση των ΒΑΕ οργανώνουν το Συνδικάτο ΟΤΑ νομού Αχαΐας «Η Ενότητα» και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αχαΐας, αύριο Πέμπτη, στις 10 π.μ., στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Χάλασαν τις φιέστες του υπουργείου Παιδείας
Παρέμβαση με πανό και συνθήματα στις επικοινωνιακές συναντήσεις του Ν. Φίλη με ΟΛΜΕ και ΔΟΕ
«Τέρμα πια στην κοροϊδία» ήταν το μήνυμα που μετέφεραν οι εκπαιδευτικοί στον υπουργό Παιδείας
«Τέρμα πια στην κοροϊδία» ήταν το μήνυμα που μετέφεραν οι εκπαιδευτικοί στον υπουργό Παιδείας

Ενα μήνυμα και ταυτόχρονα κάλεσμα, να μη μείνει χωρίς απάντηση η πολιτική που στερεί από τα παιδιά τη μόρφωση και από τους εκπαιδευτικούς το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, έστειλαν μόνιμοι, αναπληρωτές και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, καθώς και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από σωματεία της Αττικής, στη διάρκεια της επίσκεψης που οργάνωσε, χτες, για επικοινωνιακούς λόγους, ο υπουργός Παιδείας με την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ.

Είχε ήδη ξεκινήσει η συνάντηση του Ν. Φίλη με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, όταν οι εκπαιδευτικοί μπήκαν στην αίθουσα, άνοιξαν πανό και με συνθήματα απαίτησαν να μπει τέρμα στην κοροϊδία, να γίνουν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, να έχουν τα παιδιά το σχολείο που τους αξίζει. Αντίστοιχη παρουσία είχαν στην επίσκεψη του υπουργού Παιδείας αργότερα, στα γραφεία της ΔΟΕ.
Απαίτησαν να πάρει θέση η κυβέρνηση στο πώς ένας εκπαιδευτικός θα μπαίνει στην τάξη στα 67 του χρόνια «με τη μαγκούρα» για να διδάξει, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση εγκληματεί σε βάρος των εργαζομένων. Κάλεσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να απαντήσει αν θεωρούνται «εξαιρετικές περιπτώσεις» τα χιλιάδες τμήματα με 30 μαθητές, οι οποίοι συνωστίζονται.
Διαχώρισαν την αλληλεγγύη που δείχνουν οι εκπαιδευτικοί στους μαθητές τους μέσω των λαϊκών φροντιστηρίων, από την εθελοντική δουλειά που προωθεί το υπουργείο, με σχέδιο μάλιστα να μετρήσει στην «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών, τη στιγμή που χιλιάδες είναι οι άνεργοι συνάδελφοί τους. Κατήγγειλαν την πολιτική που χαρίζει δισεκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο και κόβει από το μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών και από το δικαίωμα στη δουλειά των εκπαιδευτικών.
Ανέφεραν ονομαστικά περιπτώσεις Ειδικών Σχολείων που σήμερα, σχεδόν μέσα Οκτώβρη, δεν λειτουργούν, την ίδια στιγμή που 150.000 παιδιά δεν βρίσκονται καν στην Ειδική Αγωγή. Λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους, κατήγγειλαν ότι συνεχίζεται η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, αφήνοντας τα παιδιά νηστικά και αμόρφωτα.
Η κινητοποίηση αποκάλυψε την πολιτική της συγκυβέρνησης, η οποία μιλά με γενικολογίες για κάλυψη των κενών, αναγκάζοντας τον υπουργό να ομολογήσει ότι και φέτος η χρονιά θα λήξει με κενά, ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει ομαλά η... επόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή το Σεπτέμβρη του 2016 και ότι δεν πήγε στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να εξαγγείλει διορισμούς αλλά την έναρξη διαλόγου. «Ο διάλογός σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», ήταν το σύνθημα που ακούστηκε, θυμίζοντας ποια είναι πάντα τα προϊόντα τέτοιων διαλόγων.
Η αγανάκτηση ξεχείλιζε και κάθε φορά που ο υπουργός επικαλούνταν τα δημοσιονομικά της χώρας για να δικαιολογήσει ότι τα σχολεία είναι χωρίς εκπαιδευτικούς και οι ίδιοι στην ανεργία ή στην ελαστική εργασία και γνωρίζουν καλά πως η κυβέρνηση αφειδώς χαρίζει στο μεγάλο κεφάλαιο.
«Δουλειά για όλους, μόρφωση, Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», ήταν η απάντηση των εκπαιδευτικών, που δήλωσαν σε όλους τους τόνους ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα γίνει «ντεκόρ» στις κυβερνητικές φιέστες και ανανέωσαν το ραντεβού στη συγκέντρωση της Παρασκευής στην Ομόνοια, καθώς και στα συλλαλητήρια στις 22 Οκτώβρη και στην πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη.
Κατήγγειλαν τα μέτρα - καρμανιόλα για τους ανάπηρους
Μαζική συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών οργάνωσε χτες η ΣΕΑΑΝ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση

Οργισμένη ήταν η απάντηση των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους στην «καρμανιόλα» που σχεδιάζουν συγκυβέρνηση και ΕΕ στο 3ο μνημόνιο, με μείωση κατά 50% των κρατικών δαπανών για την Πρόνοια, για αναπηρική σύνταξη 87 ευρώ, στα 67 χρόνια.

Χτες το μεσημέρι, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και του Σωματείου Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής, δεκάδες καροτσάκια παρατάχθηκαν μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, εκατοντάδες παιδιά και ενήλικες με αναπηρίες, τυφλοί, γονείς ΑμεΑ, εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή βροντοφώναξαν: «Για τα κέρδη της πλουτοκρατίας, κόβουν τα επιδόματα της αναπηρίας».
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και της ΟΓΕ. Μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των αναπήρων με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, και στην οποία συμμετείχε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, έγινε ενημέρωση:
«Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι παρουσία των αρμόδιων υπουργών του κρατικού προϋπολογισμού και άλλων υπευθύνων της κυβέρνησης θα γίνει συνάντηση την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Αν δεν υπήρχε η δική σας μαχητική στάση δεν θα υπήρχαν ούτε συναντήσεις ούτε πρώτες δεσμεύσεις. Δεν έχουμε αυταπάτες. Ξέρουμε ότι ο αγώνας είναι σκληρός, είναι δύσκολος γιατί συγκρουόμαστε με μεγάλα συμφέροντα. Κόβουν επιδόματα, συντάξεις, μισθούς, βάζουν χαράτσια στον κόσμο, για να στηρίξουν τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών».
Ανάμεσα σε άλλα, τα αιτήματα του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος είναι: Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ, μαζικές προσλήψεις με σταθερή δουλειά για ΑμεΑ και γονείς, δωρεάν φάρμακα και θεραπείες για όλο το λαό. Να ανοίξουν τώρα όλα τα Ειδικά Σχολεία σε πλήρη λειτουργία, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να καταργηθούν τα τροφεία.

Οι συνταξιούχοι «πολιόρκησαν» το ΥΠΟΙΚ
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση έξω από το ΥΠΟΙΚ
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση έξω από το ΥΠΟΙΚ

Μια πρώτη απάντηση στα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση τους σπρώχνει πιο βαθιά στη φτώχεια έδωσαν οι συνταξιούχοι, με παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν, χτες, έξω από το υπουργείο Οικονομικών. «Κάτω τα χέρια απ' τις συντάξεις, ο αγώνας ο δικός μας το δρόμο θα σας φράξει». Με συνθήματα όπως αυτό, διαμήνυσαν στην κυβέρνηση πως η επιδίωξή της να μειώσει κι άλλο τις συντάξεις και τις ασφαλιστικές τους παροχές θα βρει ισχυρές αντιστάσεις.

Στους συγκεντρωμένους, στην οδό Νίκης, μίλησαν εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, κάλεσε μεταξύ άλλων σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια την Παρασκευή, μέρα ψήφισης των μέτρων.
Το λόγο πήραν, επίσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης, και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, Σπύρος Αντωνόπουλος.
Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη. Στο επιχείρημα του τελευταίου πως υπάρχει το «γενικό πλαίσιο» και πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα, έδωσαν σαφή απάντηση: Οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους τις περικοπές και θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα μέχρι να τις ανατρέψουν.