16 Νοεμβρίου, 2015

Πέμπτη 19 Νοέμβρη 1998 (τόπος Νομική)

Kαταρχήν εδώ υπάρχει η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τα χθεσινά γεγονότα!


Τι είχαμε τότε; Σχετικές ομοιότητες με τα χθεσινά.. Σχετικές διότι η εξέλιξη μεταλλάσσει ομάδες και ομαδάρχες, κυβερνήσεις και υπηρεσίες.


Είχαμε λοιπόν, μια δολοφονική επίθεση συμμορίας 60 ατόμων οι οποίοι διέλυσαν τις Γενικές Συνελεύσεις του Νομικού και Οικονομικού με καπνογόνα, ενώ επιτέθηκαν με σιδερολοστούς και σιδερογροθιές, στέλνοντας στο νοσοκομείο 11 φοιτητές και φοιτήτριες, ανάμεσά τους μέλη της ΚΝΕ!


Και πάμε στο ζουμί, 17 χρόνια πριν! Συνέντευξη τύπου του τότε γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ 2 μέρες μετά τα γεγονότα. Ψιλά γράμματα όμως..


Ο Ν. Σοφιανός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η ΚΝΕ είναι ο "ιδιαίτερος στόχος", αλλά κυρίως στόχος τους είναι το φοιτητικό και γενικότερα το νεολαιίστικο κίνημα. Είπε συγκεκριμένα:

"Δεν επιτίθενται μόνο στην ΚΝΕ. Η Οργάνωσή μας είναι ιδιαίτερος στόχος τους. Επιτίθενται και σε άλλους χώρους και συχνά υπάρχουν τέτοια κρούσματα. Και η χτεσινή (σ. σ. προχτεσινή) επίθεση δεν ήταν προς την ΚΝΕ, αλλά προς το φοιτητικό κίνημα. Διαλύθηκαν δύο μαζικότατες γενικές συνελεύσεις φοιτητών, πριν πάρουν απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης. Επιλεκτικά χτυπήθηκαν μέλη της Οργάνωσής μας. Είχαμε και τραυματισμούς μέσα στο γενικότερο κλίμα που υπήρχε.

Κάθε ομάδα μπορεί να δίνει όποιο στίγμα θέλει. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ο ρόλος που παίζει, η αποστολή την οποία εκτελεί και η σχέση αυτής της αποστολής και των ηγετών της, οι οποίοι είναι πάντα στη σκιά - πάντα μένουν ασύλληπτοι ενώ είναι γνωστοί - με την προσπάθεια που γίνεται να αναπτυχθεί το κίνημα της νεολαίας, να αναπτυχθούν αγώνες απέναντι σε μια κυβερνητική πολιτική, που αφαιρεί βίαια δικαιώματα και προοπτική για τους νέους. Τώρα, σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να ονομάζεις συμμορίες που δρουν με συγκεκριμένο τρόπο, με συγκεκριμένο εξοπλισμό και με συγκεκριμένα αποτελέσματα ως αναρχικό χώρο και σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να δικαιολογείς τις δολοφονικές επιθέσεις με γκαζάκια. Ιδιαίτερα για παράδειγμα τα γραφεία της ΚΟ Ζωγράφου που είναι στο δεύτερο όροφο και στον πρώτο όροφο είναι φροντιστήριο με μαθητές και έγινε φυσικά σε ώρα που λειτουργούσαν. Δεν μπορείς να τις δικαιολογείς στο όνομα της όποιας πάλης και του όποιου στίγματος θέλουν να δώσουν αυτές οι ομάδες, γνωστές σε όλους μας - πιστεύουμε - με τις διασυνδέσεις που έχουν με διάφορα κέντρα, και να παρουσιάζεται αυτό το γεγονός σαν πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση.

Με αυτό το σκεπτικό, εμείς θα επιμείνουμε, και θα πρέπει να πάρει θέση κάθε πολιτική δύναμη, στη διαγραφή των συγκεκριμένων ατόμων από τους φοιτητικούς συλλόγους, γιατί έχει γίνει καταγραφή της μισής συμμορίας, αυτής που επιτέθηκε στη Νομική. Φυσικά σαν Οργάνωση έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας και πιστεύουμε ότι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και οι άλλες πολιτικές οργανώσεις. Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή η παρουσία αυτών των συμμοριών στις κινητοποιήσεις της νεολαίας, του φοιτητικού και εργατικού κινήματος. Και το εννοούμε αυτό, με αφετηρία το συλλαλητήριο στις 26 Νοέμβρη".