28 Απριλίου, 2013

Τσίπρας: Συνάντηση με «ΠΑΣΟΚ» Πορτογαλίας


Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μια συμμαχία των χωρών του Νότου, που θα βάλει τέλος στις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, είναι μια συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης του λαού. Είναι μια πρόταση που, εκτός των άλλων,  κάνει προσπάθεια να εξωραΐσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια περίοδο που αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο ο αντιλαϊκός και αντιδραστικός χαρακτήρας αυτής της λυκοσυμμαχίας και ξεθωριάζουν τα απατηλά συνθήματα της «αλληλεγγύης» και της «σύγκλισης» που καλλιέργησαν συστηματικά όλα τα κόμματα στην Ελλάδα, πλην ΚΚΕ, και φυσικά και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η πρόταση καλλιεργεί την ψευδαίσθηση ότι, αν στην ΕΕ υπήρχε ένα αντίβαρο στην κυριαρχία της Γερμανίας, ένας άλλος άξονας χωρών (εν προκειμένω του νότου), τότε η ΕΕ θα μετατρεπόταν σε μια φιλολαϊκή ένωση. Όμως η ΕΕ – από την ίδρυση της – είναι αυτό ακριβώς που ζουν οι λαοί της και δε μπορεί να μετατραπεί σε κάτι άλλο. Είναι μια συμμαχία καπιταλιστικών κρατών, μια ένωση ανισότιμων καπιταλιστικών οικονομιών, που παρά τις μεταξύ τους διαφορές και αντιθέσεις για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, υπηρετούν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Γι’ αυτό άλλωστε και η αντιλαϊκή στρατηγική εφαρμόζεται ενιαία σε όλες τις χώρες ανεξαρτήτως μνημονίων ή ύψους χρεών. Και εφαρμόζεται επειδή το απαιτεί το κεφάλαιο σε κάθε χώρα (την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία κ.α.) και όχι επειδή το απαιτούν απλά κάποιοι δανειστές. Αυτό συνειδητά κρύβεται από το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θέλει να κοροϊδεύει το λαό ότι το πρόβλημα είναι απλά ο διαχειριστής (η κυβέρνηση) της αντιλαϊκής στρατηγικής και του σημερινού δρόμου ανάπτυξης. Και ότι αν αυτό αλλάξει, τα προβλήματα θα λυθούν.


Το μέγεθος της εξαπάτησης του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται και από τις εγχώριες (κόμμα Καμμένου), αλλά και από τις διεθνείς συμμαχίες που επιδιώκει (κυβέρνηση Ομπάμα κλπ). Με πιο πρόσφατη την επίσκεψη του Τσίπρα στην Πορτογαλία. Με ποιους συναντήθηκε εκεί ο Τσίπρας προκειμένου να προωθήσει τη συμμαχία των χωρών του Νότου; Εκτός των άλλων, συναντήθηκε με το αδελφό του κόμμα, το ΚΕΑ (Μπλόκο της Αριστεράς), καθώς και με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας (δηλαδή το ΠΑΣΟΚ της Πορτογαλίας).

Δήλωσε ο Τσίπρας μετά τη συνάντηση με το Σοσιαλιστικό Κόμμα: «Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία, τον Γενικό Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κ. Σεγκούρο, και νομίζω ότι είναι πλέον κοινή διαπίστωση των περισσότερων δυνάμεων στον Ευρωπαϊκό Νότο ότι το Μνημόνιο είναι αδιέξοδο και ότι με αυτή την πολιτική οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου δεν μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση».

Ποια είναι τα έργα και οι ημέρες αυτών των κομμάτων; Αναφέρουμε τα πιο χαρακτηριστικά:

- Το Μπλόκο της Αριστεράς έχει ψηφίσει στην Πορτογαλική Βουλή τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα και κατ’ επέκταση τα αντιλαϊκά μέτρα και τα μνημόνια που είναι προϋπόθεση αυτής της σύμβασης. 
- Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας ήταν στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας για 16 περίπου χρόνια , μέχρι και το 2011. Και εφάρμοσε μέχρι κεραίας την αντιλαϊκή πολιτική, τα μνημόνια, τη στρατηγική της ΕΕ, όπως έκανε και το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Και μάλιστα με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και εκβιασμούς που χρησιμοποιούσαν και εδώ οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Ας καταλάβει λοιπόν ο καθένας τι είναι αυτή η συμμαχία των χωρών του Νότου. Που ακόμη και αν δημιουργηθεί, απλά θα διαπραγματεύεται τις επιμέρους πλευρές τις αντιλαϊκής πολιτικής, προς όφελος όχι των λαών, αλλά των μονοπωλίων του νότου.

Το ξέρει αυτό πολύ καλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και προσαρμόζει τις θέσεις του σε γνήσιες προτάσεις διαχείρισης του συστήματος. Με πιο πρόσφατη αυτή περί αναστολής του μνημονίου. Και η θέση του για το χρέος που παραπέμπεται στις καλένδες των ευρωπαϊκών συνόδων κορυφής, δηλαδή στις ορέξεις και τις συμφωνίες της λυκοσυμμαχίας. Και όπου σταθεί και βρεθεί, δε διστάζει να επαναλαμβάνει τα απατηλά συνθήματα περί «ευρωπαϊκής οικογένειας και αλληλεγγύης». Χαρακτηριστικές και αυτές οι δηλώσεις από την Πορτογαλία:
«Αν γίνετε πρωθυπουργός, εσείς θα πείτε ότι δεν θα πληρώσετε;
Αλ. Τσίπρας: Αν γίνουμε κυβέρνηση στην Ελλάδα, θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή θέση, μια συμμαχία με τις κυβερνήσεις της Νοτίου Ευρώπης, στην κατεύθυνση του να ζητήσουμε να γίνει μια ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής, όπως αυτή που έγινε στο Λονδίνο, το 1953, για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της ευρωπαϊκής περιφέρειας. 
Είναι ανάγκη να οργανώσουμε και να προετοιμάσουμε μια βιώσιμη λύση για όλη την Ευρώπη. Ειδάλλως, δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει η ενότητα της ευρωζώνης και η ενότητα του ευρώ ως το κοινό μας νόμισμα.
Έχουμε ένα κοινό πρόβλημα. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι. Και πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το σπίτι με αλληλεγγύη».

Ούτε για αναστολή των μνημονίων δε μιλάνε πλέον!
Ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του και να οργανώσει την πάλη του με οδηγό τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από την ΕΕ και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.