28 Ιουνίου, 2013

Δε βάφονται αυγά με πορδές..

Οταν στις 21 Ιούνη αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Λαφαζάνη ένα κείμενο που παρουσιάστηκε σαν ανακοίνωση 12 Ομοσπονδιών που καλούσαν μάλιστα σε πανελλαδικό συλλαλητήριο για τις 29 Ιούνη και με στόχο, όπως ανέφεραν, να ακολουθήσει σύσκεψη για την κήρυξη γενικής πολιτικής απεργίας, το πρώτο ερώτημα που δημιουργήθηκε ήταν «τι μύγα τους τσίμπησε αυτούς, πατενταρισμένους εργατοπατέρες και μιλάνε ως και για πολιτική απεργία;». 

Μια πρώτη απάντηση δόθηκε γρήγορα όταν σε συνοδευτικό κείμενο στον ίδιο ιστότοπο ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι ένα συντονιστικό πρωτοβάθμιων σωματείων που είχε στηθεί πριν από καιρό είχε φάει τα ψωμιά του και ήταν ώρα πια για ανώτερο συντονισμό. Μια δεύτερη απάντηση προέκυψε όταν μέλη των διοικήσεων αυτών των ομοσπονδιών άρχισαν να δηλώνουν ότι δε γνώριζαν τίποτα γι' αυτήν την απόφαση κι ότι το κείμενο εκφράζει μόνο κάποιους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και μερικούς «μετανοημένους» της ΠΑΣΚΕ. Το πράγμα μπέρδεψε περισσότερο όταν αυτό το κείμενο εμφανίστηκε σε διάφορους ιστότοπους και σαν αποτέλεσμα σύσκεψης που οργάνωσε η ΑΔΕΔΥ! Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν η Ομοσπονδία των εργαζομένων στις Περιφέρειες αποκάλυψε ότι πράγματι είχε δεχτεί πρόσκληση για μια σύσκεψη που υποτίθεται ότι την οργάνωνε η ΑΔΕΔΥ με θέμα τις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.


Οταν όμως οι συνδικαλιστές πήγαν στις 20 Ιούνη στη σύσκεψη που τους είχε καλέσει η ΑΔΕΔΥ έμαθαν ότι τη σύσκεψη την οργάνωνε ο Μπαλασόπουλος της ΠΟΕ ΟΤΑ κι ότι θέμα δεν ήταν οι απολύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά η δημιουργία ενός συντονιστικού που θα οργάνωνε ανώτερης μορφής κινητοποιήσεις ως και γενική πολιτική απεργία. Εγινε ένας μικρός χαμός που συνοδεύτηκε από την αποχώρηση όσων δεν ήταν στο κόλπο. Την επομένη διάβασαν ότι η «σύσκεψη» είχε αποφασίσει πανελλαδικό συλλαλητήριο για τις 29 Ιούνη. Στις μέρες που ακολούθησαν αποκαλύφθηκε σε μία προς μία τις 12 Ομοσπονδίες ότι κανένα μέλος των διοικήσεών τους -εκτός απ' αυτούς που ήταν στο κόλπο- δε γνώριζε τίποτα. 

Για τα σωματεία στη βάση, ούτε συζήτηση. Στη ΓΕΝΟΠ συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ ρώτησαν ευθέως τον Φωτόπουλο με ποιο δικαίωμα μιλάει εξ ονόματος της Ομοσπονδίας όταν με το ζόρι παραμένει πρόεδρος στη διοίκηση. Ο ίδιος με χτεσινή ανακοίνωσή του δηλώνει ότι στο «συλλαλητήριο» που υποτίθεται ότι το οργανώνει και η ΓΕΝΟΠ, μετέχει ως «άτομο». Στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ απολογούμενο για την άθλια μεθόδευση μίλησε για παρεξήγηση, ενώ η «Αυγή» παριστάνοντας την ανήξερη ρωτούσε χτες ποιο είναι το πρόβλημα του «συνδικαλιστικού βραχίονα του ΚΚΕ».

Το θέμα θα μπορούσε να κλείσει με τη γνωστή φράση ότι «δε βάφονται αυγά με π...». Αλλά κάθε διάθεση χιουμοριστικής αντιμετώπισης πάει περίπατο όταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζαν και χτες να αποδίδουν χαρακτηριστικά «κέντρου ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών» στην ομάδα των 12 συνδικαλιστών που εμφανίστηκαν ως Ομοσπονδίες για να σηματοδοτήσουν τη συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

*Στο site της αυτόνομης παρέμβασης έχει τις ομοσπονδίες που και καλά υπέγραψαν