04 Ιουλίου, 2013

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΣΑΠ:Ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων

Με βάση τα παρακάτω αναμένουμε δάκρυ μεγάλο από τον απεργοσπαστικό "εργατικό αγώνα".

Σημαντική ήταν η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, της ΔΑΣ, σε ψήφους, ποσοστά και έδρες στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο σωματείο «Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ» και αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Η ενίσχυση της ΔΑΣ ήρθε παρά τις προσπάθειες των άλλων δυνάμεων - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Ενωτικός (ΣΥΡΙΖΑ) - να βάλουν εμπόδια. Χαρακτηριστικό είναι ότι προσπαθώντας ανεπιτυχώς να αναχαιτίσουν την οφθαλμοφανή άνοδο των ταξικών δυνάμεων και τη δική τους φθίνουσα πορεία, κατέβηκαν για πρώτη φορά σε ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ωστόσο οι δυνάμεις τους μειώθηκαν συνολικά κατά 44,53% (μαζί με το ενιαίο ψηφοδέλτιο συνυπολογίζουμε και ένα ακόμα που στις προηγούμενες εκλογές ήταν η επίσημη ΠΑΣΚΕ και τώρα κατέβηκε ως μεμονωμένος υποψήφιος!). Ακόμα, σύμφωνα με καταγγελία της ΔΑΣ οι δυνάμεις αυτές είχαν φτάσει στο σημείο «να ασκήσουν πιέσεις σε υποψήφιο της ΔΑΣ για να αποσύρει την υποψηφιότητά του»! Επίσης σημαντικό είναι ότι η άνοδος των ταξικών δυνάμεων ήρθε παρά τη μείωση των ψηφισάντων κατά 37% (αποτέλεσμα της μείωσης του προσωπικού λόγω μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων).

Για το ΔΣ ψήφισαν 447, έγκυρα 429 (από 666 ψηφίσαντες και 637 έγκυρα το 2011). Η ΔΑΣ πήρε 91 ψήφους (21,21%) και τρεις έδρες (από 76 ψήφους, 11,93% και δύο έδρες). Το ενιαίο ψηφοδέλτιο των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ πήρε 272 ψήφους (63,4%) και οκτώ έδρες (από 463 ψήφους, 72,68% και 10 έδρες). Το ψηφοδέλτιο του μεμονωμένου που προέρχεται από την ΠΑΣΚΕ πήρε 12 ψήφους (2,41%) και καμία έδρα (από 49 ψήφους, 7,69% και μία έδρα). Τέλος η παράταξη «Εκκίνηση», που κατέβηκε για πρώτη φορά και προέρχεται από το χώρο των ελεγκτών πήρε 54 ψήφους (12,58%) και δύο έδρες. Να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες εκλογές υπήρχε ακόμα μια παράταξη προερχόμενη από την ΠΑΣΚΕ που τώρα δεν υπάρχει καθώς τα μέλη μετατάχθηκαν.

Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα σε ψήφους και ποσοστά για το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Με βάση αυτά η ΔΑΣ ανέδειξε έναν αντιπρόσωπο (όπως και το 2011) και το ενιαίο ψηφοδέλτιο τρεις αντιπροσώπους (από πέντε το 2011).