16 Οκτωβρίου, 2013

Τα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ

Δε σταματά να μας ξαφνιάζει ο τρόπος που ο ΣΥΡΙΖΑ παραμυθιάζει τον κόσμο. Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε τηλεοπτική εκπομπή ο Αλ. Τσίπρας επανέφερε τις υποσχέσεις για ακύρωση του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Ανέφερε «εάν δεν έχουμε πρόθεση να επαναδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση με τους δανειστές, θα σήμαινε ότι έχουμε έναν άλλο εύκολο τρόπο να συνεχίσουμε εκτός δανειακής σύμβασης, κάποια άλλη δυνατότητα δανεισμού για να καλύψουμε τα δημοσιονομικά και τα χρηματοδοτικά κενά. Δεν έχουμε»...

Απλά και κατανοητά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί τη συμμετοχή της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορές, δεν αμφισβητεί την ανάγκη δανεισμού, κάτι φυσικό για κάθε καπιταλιστικό κράτος. Μόνο που το μνημόνιο είναι οι όροι που συνοδεύουν το δάνειο, προσαρμοσμένοι στις ανάγκες των δανειστών και της εγχώριας πλουτοκρατίας. Επομένως δεν μπορείς να κρατήσεις το δάνειο και να καταργήσεις τους όρους για την παροχή του. Ομως ακόμα και αν καταργήσεις το σημερινό μνημόνιο, εφόσον αναγνωρίζεις το χρέος και θέλεις νέο δάνειο, θα υπογράψεις μια άλλη συμφωνία και ας μην ονομάζεται μνημόνιο. Θυμίζουμε ότι κάθε χώρα που είναι ενταγμένη στην ΕΕ είναι υποχρεωμένη να τηρεί συγκεκριμένους όρους που προκύπτουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και ελέγχονται κάθε 6μηνο.

Αλλά και οι της κυβέρνησης κομπάζουν τον τελευταίο καιρό πως την άνοιξη του 2014 το μνημόνιο τελειώνει. Οπως δήλωσε και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ότι το μνημόνιο τελείωσε. Οχι όμως και ο Γολγοθάς του λαού. Τα μέτρα που πάρθηκαν ήρθαν για να μείνουν και είναι η βάση στην οποία θα προστίθενται διαρκώς νέα. Το κεφάλαιο υλοποιεί μέχρι κεραίας τη στρατηγική του, χαντακώνει τους λαούς και τα δικαιώματά τους για να εκτοξευτούν σε νέα ιλιγγιώδη ύψη τα κέρδη του, πασχίζει να εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα στο όνομα της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ πίνει νερό. Τζάμπα μάγκας δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ με τα περί κατάργησης του μνημονίου, που κάθε άλλο παρά κατάργηση των μέτρων, που έκαναν κόλαση τη ζωή του λαού, σημαίνει.

Ας πάμε και στο δεύτερο παραμύθι, της καλύτερης επαναδιαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί καλύτερα με τους εταίρους της, γιατί τα στελέχη της δεν είναι στις λίστες της «Siemens» και της Λίστας Λαγκάρντ. Το πρώτο ζήτημα είναι ότι η διαπραγμάτευση δεν αφορά τη στρατηγική του κεφαλαίου, είναι αδιαπραγμάτευτη. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι η υλοποίηση αντιλαϊκών πολιτικών δεν πραγματοποιείται από τους διάφορους «διαπλεκόμενους» αλλά από το αστικό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Δηλαδή εάν βρεθούν κυβερνητικά στελέχη που δεν εμπλέκονται σε σκάνδαλα, δε θα εφαρμόσουν τις γενικότερες αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ; Το τρίτο όμως ζήτημα είναι για ποιον θα διαπραγματευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης το έχουν θέσει πρώτα απ' όλα τμήματα του κεφαλαίου.

Ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε πως δε θα φορά γραβάτα στις Βρυξέλλες όταν πάει ως πρωθυπουργός για να μη νομίσουν οι εταίροι ότι πάει να συμβιβαστεί! Αλλά με ή χωρίς γραβάτα, είναι δεδομένο πως όποιος περνάει την πόρτα στα ιμπεριαλιστικά διαβούλια το κάνει για να διαχειριστεί υποθέσεις προς όφελος των καπιταλιστών. Αυτό το μήνυμα το έχουν ήδη πάρει αυτοί στους οποίους κλείνει το μάτι ο ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να αντιληφθεί κι ο λαός ότι η πρόταση διαχείρισης που υπερασπίζεται, αφορά συμφέροντα εχθρικά προς τα δικά του